Ημερολόγιο στόχων 2015: Έτσι θα πετύχεις όσα ονειρεύεσαι για τη νέα χρονιά!

Ημερολόγιο στόχων 2015: Έτσι θα πετύχεις όσα ονειρεύεσαι για τη νέα χρονιά!

«Οι καταπληκτικές χρονιές δεν έρχονται κατά τύχη. Εμείς είμαστε αυτοί που τις κάνουμε να συμβούν», λέει η Αυστραλή Leonie Dawson, η δημιουργός του 2015: Create Your Shining Year in Life Workbook. Είσαι έτοιμη για τη δική σου καταπληκτική χρονιά; 

Στα τέλη του 2009, κάπου στο νότιο ημισφαίριο της Γης, η Leonie Dawson είχε μια ιδέα: να φτιάξει ένα workbook (βιβλίο εργασίας) για να οργανώσει τους στόχους της για τη νέα χρονιά που ερχόταν. Ήταν ένα ημερολόγιο όπου έγραψε, ζωγράφισε, χρωμάτισε και φωτογράφισε τα όνειρά της. Και την επόμενη χρονιά, βλέποντας πόσο τη βοήθησε να πετύχει τα New Year’s Resolutions της, αποφάσισε να το διαθέσει σε όλες τις γυναίκες που θέλουν να δουν τα όνειρά τους για τη νέα χρονιά να γίνονται πραγματικότητα. Σήμερα, πάνω από 40,000 γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιούν το workbook που κυκλοφορεί κάθε χρόνο η Αυστραλή γκουρού της ευτυχίας.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα του, το συγκεκριμένο ημερολόγιο μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε όλα όσα χρειάζονται για να πετύχουμε τους στόχους μας για το 2015. Αντί για ένα απλό τετράδιο όπου γράφουμε τι θα θέλαμε να καταφέρουμε, το workbook μας βάζει στη διαδικασία να φανταστούμε με όλες τις λεπτομέρειες κάθε στόχο μας: από το πώς θα θέλαμε να είναι το σώμα μας και το σπίτι μας (το καταφύγιό μας), μέχρι το πώς ονειρευόμαστε να περνάμε κάθε μήνα του έτους. Έτσι, οργανώνουμε τη σκέψη μας, βάζοντας σε σειρά όσα χρειάζεται να κάνουμε για κάθε στόχο, αλλά με έναν τρόπο πολύ δημιουργικό: σε πολλές σελίδες καλούμαστε να φτιάξουμε κολάζ ή να ζωγραφίσουμε το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή την επίτευξη των στόχων μας. Και αυτό είναι διπλά αποτελεσματικό, γιατί, όπως εξηγεί η Dawson, ενεργοποιούμε και το λογικό ημισφαίριο του εγκεφάλου μας (αριστερό) αλλά και το δημιουργικό (δεξί)! «Η δημιουργία αποτελείται από δύο μέρη: το όνειρο και τη δράση. Για να χρησιμοποιήσουμε την αναλογία ενός κήπου, το ένα μέρος είναι ο σπόρος μιας ιδέας και το άλλο η φροντίδα, η ενέργεια που του δίνουμε για να ανθίσει. Για να γίνει πραγματικότητα ένα όνειρο χρειαζόμαστε και τα δύο: και τα νοητικά/πνευματικά εργαλεία, αλλά και τη γειωμένη δράση».

ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ

Το workbook διατίθεται σε δύο μορφές: μία έντυπη και μία ηλεκτρονική. Η έντυπη είναι βολική γιατί όλα τα φύλλα εργασίας είναι δεμένα μεταξύ τους, ενώ η ηλεκτρονική μορφή του, η οποία είναι και πιο οικονομική, μας δίνει τη δυνατότητα να τυπώσουμε όσες σελίδες θέλουμε π.χ. να ζωγραφίσουμε ή να κάνουμε κάποιο κολάζ, ενώ άλλες μπορούμε να τις συμπληρώσουμε στον υπολογιστή και να τις αναθεωρούμε κατά διαστήματα. Η συγγραφέας εξηγεί πως δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να συμπληρώσει κανείς το workbook: «μπορείς να το συμπληρώσεις όλο με τη μία ή μόνο όσα μέρη του θέλεις τώρα, αφήνοντας τα υπόλοιπα για αργότερα». Ποια άλλα πράγματα τονίζει η Dawson πριν ξεκινήσουμε;

  • «Βεβαιώσου ότι θα τσεκάρεις το ημερολόγιό σου συχνά για να μένεις πιστή στο πλάνο σου. Εγώ το τσεκάρω μία φορά κάθε μήνα μόνη μου και κάθε 3 μήνες με την ομάδα μου. Όσο περισσότερο αξιολογείς τους στόχους σου, τόσο πιο κοντά βρίσκεσαι στην επίτευξή τους!».
  • «Υπάρχουν σελίδες για μηνιαίο check-in ώστε να μην λοξοδρομείς. Βάλε υπενθύμιση να γράφεις αυτές τις σελίδες, π.χ. στην αρχή κάθε μήνα».
  • «Σπάσε κάθε στόχο σου σε μικρότερους υποστόχους».
  • «Όρισε ημερομηνίες για κάθε στόχο και κάθε υποστόχο».
  • «Μην ξεχνάς πως δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος. Ούτε υποχρεώσεις και ‘‘πρέπει’’. Ό,τι σε κάνει να νιώθεις καλά είναι τέλειο!».
  • Αν σε πιάσουν αμφιβολίες, θύμισε στον εαυτό σου ότι ανήκεις ήδη στους (λίγους) ανθρώπους που έχουν αληθινή θέληση να πετύχουν τους στόχους τους. Οι στατιστικές λένε πως «το 80% δεν βάζει καν στόχους! Το 16% σκέφτεται τους στόχους του αλλά δεν τους γράφει. Μόνο το 4% του πληθυσμού τους γράφει (κι αν χρησιμοποιείς το workbook, είσαι ένας από αυτούς!). Και το κερασάκι στην τούρτα; Μόνο 1% του πληθυσμού γράφει τους στόχους του και τους αξιολογεί. Αυτοί είναι και οι άνθρωποι που τους πετυχαίνουν! Τώρα, μάντεψε: δίνοντας ραντεβού με τον εαυτό σου μία φορά το μήνα ώστε να αξιολογείς τους στόχους σου, θα ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, του 1%!».
workbook adv

ΠΑΕΙ Ο ΠΑΛΙΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ

Το 2015: Create Your Shining Year in Life Workbook ξεκινάει με τον απολογισμό του προηγούμενου χρόνου. «Καθετί που συνέβη το 2014», λέει η συγγραφέας, «συνέβη για κάποιο λόγο. Μερικές φορές δεν καταλαβαίνουμε γιατί, ενώ άλλες είναι ολοφάνερο τι κερδίσαμε από κάθε εμπειρία. Γίνεσαι πιο θαρραλέα, σοφή και όμορφη κάθε στιγμή, μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο. Ας γιορτάσουμε το 2014 και ας το αφήσουμε να φύγει. Έτσι θα κάνουμε χώρο για να έρθουν τα θαύματα στη ζωή μας». Στην πρώτη αυτή ενότητα του workbook μπορούμε να γράψουμε, να ζωγραφίσουμε ή να εκφράσουμε όπως θέλουμε πάνω στο χαρτί (ή στην οθόνη του υπολογιστή μας) τα μαθήματα που μας δίδαξε το 2014, τα όνειρά μας που πραγματοποιήθηκαν μέσα σε αυτό, τι αποφασίζουμε να αφήσουμε πίσω μας, όσα ανακαλύψαμε για τον εαυτό μας, αυτά που μας έκαναν ευτυχισμένες και περήφανες για τον εαυτό μας, αλλά και όσα μας αναστάτωσαν και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τα αλλάξουμε.

HELLO, 2015!

Και αφού ολοκληρώσουμε τον απολογισμό μας για το 2014, μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε τα σχέδιά μας για το 2015! Μερικές από τις ερωτήσεις που καλούμαστε να απαντήσουμε (γράφοντας, ζωγραφίζοντας… με όσο δημιουργικό τρόπο θέλει η καθεμιά μας) είναι: «Πώς θέλω να βιώσω το 2015;», «Πώς θέλω να νιώθω;», «Σε τι θέλω να αφιερωθώ φέτος;», «Τι υπόσχομαι στον εαυτό μου πως θα κάνω;», «Ποιο δώρο θέλω να κάνω σε εμένα;».

Μία από τις πιο όμορφες σελίδες (και πολύ αποτελεσματική!) είναι εκείνη που η Dawson μας ζητάει να βάλουμε ένα «θέμα» στη χρονιά που έρχεται: «αν μπορούσες να διαλέξεις μια λέξη που θα χαρακτηρίζει το 2015, ποια θα ήταν αυτή;». Χαρά; Επιτυχία; Αφθονία; Ισορροπία; Αγάπη; Εμπιστοσύνη; Από όλα όσα έχεις στη ζωή σου, τι σε πάει προς αυτή την κατεύθυνση; Και τι σε τραβάει προς την αντίθετη;

Μια άλλη σελίδα λειτουργεί σαν «κιτ πρώτων βοηθειών»: όταν είσαι πεσμένη, τι μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα; Ένας καφές με την κολλητή σου; Μια βόλτα στο πάρκο; Ένα μάθημα γιόγκα; Ή χορός μέχρι τελικής πτώσης; Η λίστα καθεμιάς μας θα είναι σίγουρα πολύ διαφορετική από των άλλων, αλλά αυτό το βαλιτσάκι A’ βοηθειών είναι απαραίτητο σε όλες μας…

workbook open 4

Έπειτα, σειρά έχουν οι στόχοι: για τα χρήματα, το σώμα μας, την οικογένεια, τη δημιουργικότητά μας, τις φιλίες και τη δουλειά μας. Εδώ υπάρχει χώρος ακόμα και για το πιο τρελό μας όνειρο, εκείνο που ούτε καν εμείς δεν ξέρουμε αν είναι πιθανό ή δυνατό, αλλά και δύο σελίδες για να γράψουμε τα 100 πράγματα που θέλουμε να κάνουμε μέσα στο 2015. Οι ταινίες που θέλουμε να δούμε, τα βιβλία που επιθυμούμε να διαβάσουμε, τα ταξίδια και οι συναυλίες που ονειρευόμαστε, το ιδανικό retreat που θα θέλαμε να μας κάνουν δώρο, αντικείμενα για να φτιάξουμε το σπίτι μας όπως το ονειρευόμαστε… Ό,τι μικρό ή μεγάλο, όσο χαζό ή εξωπραγματικό κι αν φαίνεται.

Κι όσο για τις συνήθειες; Σίγουρα έχεις κάποιες που σε φρενάρουν από το να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου. Σε αυτή την ενότητα του workbook, τονίζει η Dawson, «μην ανησυχείς για το πόσο δύσκολο είναι να αλλάξεις τις παλιές σου συνήθειες. Ο σκοπός είναι να θυμίζουμε στον εαυτό μας όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε. Κάποιες μέρες μπορεί να τα καταφέρουμε όλα, άλλες κανένα. Αλλά δεν πειράζει! Όλο αυτό δεν έχει να κάνει με την επιτυχία ή την αποτυχία, αλλά με τα πολύτιμα εφόδια που έχουμε στα χέρια μας». Γιατί όπως λέει και στην αρχή του workbook η συγγραφέας, το πρώτο μισό για τη δημιουργία είναι να την ονειρευτούμε και να τη φανταστούμε!

Info: Εκτός από το 2015: Create Your Shining Year in Life Workbook, το οποίο μπορείς να παραγγείλεις εδώ σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, η Dawson έχει δημιουργήσει και ένα αντίστοιχο ημερολόγιο για επαγγελματίες, με στόχους επικεντρωμένους στα επαγγελματικά, το 2015: Create Your Shining Year in Biz Workbook, το οποίο μπορείς να παραγγείλεις από την ίδια σελίδα. Και αν αποφασίσεις να το δοκιμάσεις και θέλεις ενθάρρυνση, υποστήριξη και παρακίνηση, στο Facebook θα βρεις ένα γκρουπ που δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για δυναμικές και δημιουργικές γυναίκες οι οποίες «δουλεύουν» με το ημερολόγιο της Leonie Dawson για να ονειρευτούν, να σχεδιάσουν και να οργανώσουν τη ζωή τους και το 2015 όπως επιθυμούν!