Προτιμάς τη μοναξιά; Καλύτερα όχι! 4 βήματα για να γίνεις πιο κοινωνική

Προτιμάς τη μοναξιά; Καλύτερα όχι! 4 βήματα για να γίνεις πιο κοινωνική

Υπάρχουν οι τρόποι να αποκτήσεις κοινωνική ζωή χωρίς φόβους και ανασφάλειες

Αν ανήκεις και εσύ στην κατηγορία των γυναικών, που ισχυρίζονται -και πιστεύουν- πως η μοναξιά είναι καλύτερη, αλλά τα σαββατοκύριακα ή τα βράδια γίνονται δύσκολα τότε πρέπει να διαβάσεις το κείμενο που ακολουθεί... Αυτά είναι τα τέσσερα μικρά βήματα για να μεταμορφωθείς σε ένα εξωστρεφές άτομο χωρίς φόβους και ανασφάλειες για να αποκτήσεις την κοινωνική ζωή που θες...

1. Κάνε μικρά βήματα
Πιθανόν να ξέρεις πως οι εσωστρεφείς άνθρωποι δεν αλλάζουν σηνήθειες από τη μία μέρα στην άλλο και για αυτό σου προτείνουμε μικρά και αργά βήματα. Πρώτα πρέπει να νιώσεις την επικοινωνία σε μικρότερη κλίμακα και όχι να "ρίξεις" τον εαυτό σου ξαφνικά σε πάρτι και clubs. Οι επικοινωνιακοί άνθρωποι απέκτησαν πρώτα εμπειρία σε πιο ασφαλή περιβάλλοντα, μιλώντας σε οικεία πρόσωπα, σε μικρές παρέες, ακόμα και σε συζητήσεις ένας προς έναν. Το να νιώσεις άνετα σε μικρές παρέες είναι η αρχή. Ξεκίνησε με κοντινά σου πρόσωπα ή με ένα μικρό γκρουπ ανθρώπων, που πιθανόν να μοιράζεστε κοινά ενδιαφέροντα. Βγες από τη ζώνη ασφαλείας σου με τρόπο που δεν θα σε φοβίζει.

2. Εντόπισε την πηγή της ανασφάλειάς σου
Τις στιγμές που θα σκέφτεσαι κάποια κοινωνική δραστηριότητα και θα νιώθεις άβολα ακόμα και στην σκέψη προσπάθησε να βρεις τι είναι αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι έτσι. Πηγάζει από κάποια παλιότερη κακή εμπειρία; Μήπως κάποιος σε απέρριψε; Ο στόχος είναι να βρεις τη ρίζα των κακών συναισθημάτων, που νιώθεις, για να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση στην προσέγγιση των άλλων.

3. Μάθε πως τα μειονεκτήματα σου μπορούν να γίνουν πλεονεκτήματα
Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη πως οι άνθρωποι σε συμπαθούν περισσότερο αν γίνεις "καλύτερη". Αν έχεις μεγαλύτερο σπίτι, πιο γρήγορο αυτοκίνητο και μια καλή δουλειά θα αποκτήσεις περισσότερους φίλους. Λάθος. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση της επιτυχίας και των πραγματικών φίλων. Αντί να προσπαθείς λοιπόν να κρύψεις τα ψεγάδια σου καλύτερα δείξε τις αδυναμίες σου. Σε κάνει πιο συμπαθή προσωπικότητα και πιο ανθρώπινη. Όταν σταματήσεις να προσπαθείς να σε συμπαθήσουν για αυτά που έχεις, αλλά για αυτό που είσαι θα απελευθερωθείς.

4. Μερικές φορές όταν θες να πεις όχι πες ναι
Οι ντροπαλοί - εσωστρεφείς άνθρωποι τις περισσότερες φορές απορρίπτουν προτάσεις για εκδηλώσεις και πάρτι επειδή απλά δεν πιστεύουν πως θα περάσουν καλά. Σε αυτές τις στιγμές πρέπει να πεις ναι ακόμα και αν δεν το νιώθεις. Την επόμενη φορά που θα σε προσκαλέσουν κάπου πες "έχω σχέδια για απόψε, αλλά θα προσπαθήσω να περάσω για λίγο". Είναι μεγάλη ανακούφιση να ξέρεις ότι μπορείς να πας σε ένα πάρτι και να φύγεις μέσα σε λίγα λεπτά αν το θελήσεις. Ακόμα και ελάχιστη ώρα σε κοινωνικές συναθροίσεις μπορεί να σε βοηθήσει να γίνει πιο εξωστρεφείς.

*Προετοιμάσου να κάνεις λάθη στη κοινωνική σου ζωή και συμπεριφορά. Θυμήσου, όμως, πως οι άνθρωποι που αξίζουν να είναι κοντά σου θα σε συμπαθούν για αυτό που είσαι. Και στο τέλος αυτοί θα είναι και οι άνθρωποι που πραγματικά θα θες γύρω σου.

Διαβάστε ακόμη:

Έχετε «πέσει» ψυχολογικά; Βρείτε τη χαμένη σας αυτοπεποίθηση με αυτά τα τρικς