Όταν το στρες χτυπάει κόκκινο: 5 τρόποι να αντισταθείς στον πανικό αυτών των ημερών

Όταν το στρες χτυπάει κόκκινο: 5 τρόποι να αντισταθείς στον πανικό αυτών των ημερών

Πώς θα ξαναβρούμε τη χαμένη μας ηρεμία και το χαμόγελό μας όποιες κι αν είναι οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις 

Βλέμματα ανήσυχα, πρόσωπα σκυθρωπά, αγωνία για το αύριο: όπου κι αν κοιτάξεις αυτές τις μέρες, βλέπεις ανθρώπους προβληματισμένους και αγχωμένους. Με όλα αυτά που έχουμε να σκεφτούμε και να διευθετήσουμε, αλλά κυρίως με την αβεβαιότητα για το πώς θα ξημερώσει η επόμενη μέρα, το στρες των Ελλήνων έχει χτυπήσει κόκκινο. Όλοι μας νιώθουμε την πίεση να μας πνίγει αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, ενώ πολλοί παραπονιούνται ότι αυτόν τον καιρό το μυαλό δεν ησυχάζει ούτε το βράδυ. Πώς θα ξαναβρούμε τη χαμένη μας ηρεμία όποιες κι αν είναι οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις; Να 5 ανέξοδοι και αποτελεσματικοί τρόποι για να διώξουμε το άγχος:

1. Χαμογέλασε, ακόμα κι αν δεν πέρασε

Οι Άγγλοι έχουν μια έκφραση για να το περιγράψουν: «fake it until you make it». Δηλαδή, άρχισε να υποκρίνεσαι ότι τα έχεις καταφέρει και θα τα καταφέρεις. Πάντα έχουμε λόγους να χαμογελάμε, αλλά κάποιες μέρες -όπως αυτές που περνάμε τώρα- όλα μοιάζουν γκρίζα. Ειδικά αυτές τις περιόδους, χρειάζεται να καταβάλουμε προσπάθεια ακόμα και για να χαμογελάσουμε. Μια έρευνα όμως έρχεται να μας επιβεβαιώσει πως η πιο εύκολη και αποτελεσματική τεχνική για να ξαναβρούμε το χαμόγελό μας είναι… το ίδιο το χαμόγελό μας. Ο τίτλος της επιστημονικής δημοσίευσης είναι «Όταν χαμογελάς, ο κόσμος σού ανταποδίδει το χαμόγελο», αφού τα αποτελέσματα των ειδικών έδειξαν πως όταν χαμογελάμε, βλέπουμε με πιο θετικό μάτι οτιδήποτε μας συμβαίνει (και μάλιστα το εξήγησαν μελετώντας τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας). Όποτε, λοιπόν, πιάνεις τον εαυτό σου αγχωμένο, fake it until you make it. Θα δεις τα πράγματα πιο αισιόδοξα!

2. Η πιο απλή anti-stress τεχνική

Οι γιόγκι και οι γιογκίνι το γνωρίζουν χιλιάδες χρόνια και οι επιστήμονες του δυτικού κόσμου πλέον το επιβεβαιώνουν και με επιστημονικά στοιχεία: η ίδια μας η αναπνοή είναι η πιο απλή, ανέξοδη και αποτελεσματική τεχνική για να διώξουμε το άγχος. Διάβασε εδώ μια πανεύκολη άσκηση αναπνοής που στέλνει οξυγόνο στα κύτταρα όλου μας του σώματος, επιβραδύνει τους καρδιακούς παλμούς και εξισορροπεί την αρτηριακή πίεση, ενώ κρατάει τη σκέψη μας στο παρόν, μακριά από το άγχος για το αύριο.

agxos-oikonomiki-krisi-in 51dcd

3. Websites που διώχνουν το στρες

Ψάξαμε και βρήκαμε τις 5 καλύτερες ιστοσελίδες που θα σε βάλουν σε zen mode και θα σε χαλαρώσουν σε χρόνο dt. Άνοιξε καινούριο tab στον υπολογιστή σου και ετοιμάσου να κάνεις restart στο νου σου, πιο ήρεμη και χαλαρή από ποτέ!

4. Διαλογισμός – Άγχος: 1-0

Η αμερικανική Mayo Clinic, από την οποία έχουν κάνει ένα (τουλάχιστον) πέρασμα οι περισσότεροι από τους celebrities όλου του πλανήτη, έχει διεξάγει πολλές επιστημονικές έρευνες που δείχνουν πως όσοι διαλογίζονται συστηματικά βλέπουν από άλλη σκοπιά τις στρεσογόνες καταστάσεις που τους ταλαιπωρούν και καταφέρνουν να διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος τους. Εδώ μπορείς να διαβάσεις την πιο απλή τεχνική διαλογισμού για αρχάριους.

5. Ξεκόλλησε το μυαλό σου

Ο εγκέφαλός μας είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να εντοπίζει και να θυμάται τις αρνητικές πληροφορίες, για να είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τον παράγοντα που του προκαλεί στρες την επόμενη φορά που αυτός θα εμφανιστεί. Όταν όμως βομβαρδιζόμαστε από τέτοιες αρνητικές πληροφορίες, όπως συμβαίνει αυτόν τον καιρό, ουσιαστικά ζούμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας αγχωμένες. Ένας τρόπος για να «ξεκολλήσουμε» το μυαλό μας από τις σκέψεις που μας προκαλούν στρες, τον οποίο μάλιστα το πανεπιστήμιο της Pennsylvania συστήνει ακόμα και σε στρατιώτες που ζουν σε συνθήκες έντονου άγχους, είναι να το απασχολήσουμε με κάτι άλλο: μέτρησε ανάποδα από το 100 ανά εφτάδες, πες ξανά και ξανά τους στίχους του αγαπημένου σου τραγουδιού ή φτιάξε φράσεις με λέξεις που αρχίζουν από το ίδιο γράμμα (όπως «Αφού ανακάλυψα αν απογειώθηκε απόψε»). Σημασία δεν έχει να βγαίνει νόημα, αλλά να ξεκολλήσει το μυαλό από αυτά που μας προκαλούν στρες και με αυτό τον τρόπο να ξαναβρούμε τη χαμένη μας ηρεμία.

http://tapintoyourinnerpower.blogspot.gr