15 τρόποι για να το ξεπεράσεις αν σε έχουν πληγώσει (β’ μέρος)

15 τρόποι για να το ξεπεράσεις αν σε έχουν πληγώσει (β’ μέρος)

Ένας γκουρού της θετικής σκέψης αποκαλύπτει πώς θα κλείσουμε τις πληγές του παρελθόντος 

Μπορεί η θετική σκέψη να μας βοηθήσει να συγχωρέσουμε όσους μας έχουν πληγώσει και έτσι, να απελευθερωθούμε από το θυμό και την απογοήτευση και να μπορέσουμε να ξαναβάλουμε στη ζωή μας την αγάπη, τη χαρά και την ευτυχία; Εχθές ξεκινήσαμε να γράφουμε μερικά από τα tips που προτείνει ο δρ Wayne W. Dyer για να τα καταφέρουμε. Διάβασε παρακάτω και τις υπόλοιπες συμβουλές του διάσημου γκουρού της ευτυχίας!

1. Άφησε τις μνησικακίες

Μετά από έναν τσακωμό, όποιον κι αν ρωτήσεις γιατί συνέβη όλο αυτό, θα σου απαντήσει πιθανότατα: «φυσικά και έχω το δικαίωμα να είμαι θυμωμένος/η με τον πρώην/την πεθερά/τον προϊστάμενό μου, που μου μίλησε τόσο άσχημα». Είναι όμως πολύ σημαντικό για την ψυχολογία μας, λέει ο Dyer, να αντιστρέψουμε αυτό τον τρόπο σκέψης. «Η μνησικακία παραμένει όχι εξαιτίας αυτού που έκανε κάποιος άλλος, αλλά λόγω του εγωισμού μας - αυτός δεν μας αφήνει να βάλουμε στη θέση της την αγάπη και την αληθινή συγχώρεση. Οπότε, όταν περάσουν οι φωνές και οι απειλές, αφού εκφράσουμε όλα όσα νιώθουμε, έρχεται η ώρα να ηρεμήσουμε. Θυμήσου ότι καμία καταιγίδα δεν κρατάει για πάντα».

sygxwresi-apeleftherwsi efe7d

2. Διάλεξε την καλοσύνη, αντί για το δίκιο

«Υπάρχει ένα κινέζικο ρητό που λέει: “αν σκοπεύεις να εκδικηθείς κάποιον, τότε καλύτερα σκάψε δύο τάφους”. Η κακία [όπως και όλα τα αρνητικά συναισθήματα] είναι καταστροφική. Αν όποτε μας θίγει κάποιος, με τα λόγια ή τις πράξεις του, εμείς επιλέγουμε να αποστασιοποιηθούμε, τότε συντονιζόμαστε με [και έλκουμε στη ζωή μας] χαρά, γαλήνη και καλοσύνη, αντί για μίσος, θυμό και απογοήτευση». Αυτή άλλωστε, η αποστασιοποίηση, το να μην παίρνουμε τίποτα προσωπικά, είναι μία από τις τεχνικές που προτείνουν και άλλοι δάσκαλοι του self-help.

3. Γίνε λιγότερο επικριτική

«Δεν μπορούμε να βρούμε γαλήνη εκτός και αν πάψουμε να κρίνουμε [τους άλλους και τον εαυτό μας]. Αυτή η εσωτερική ηρεμία μάς κάνει πιο ευτυχισμένους και διώχνει μακριά την αρνητική ενέργεια. Άλλωστε μόνο ένας γαλήνιος άνθρωπος έλκει κοντά του την ανάλογη ενέργεια […] Ναι, μπορούμε όλοι να φτιάξουμε ολόκληρες λίστες με λόγους για τους οποίους έχουμε δίκιο να κατακρίνουμε κάποιον άλλο. Αλλά αν θέλουμε η ζωή μας να είναι καλύτερη, χρειάζεται να αντικαταστήσουμε αυτές τις επικριτικές σκέψεις με σκέψεις, λόγια και πράξεις αγάπης».

4. Άρχισε να δίνεις

Συνήθως όταν μας έχει θίξει κάποιος, νιώθουμε ότι μας έχει στερήσει κάτι: το δίκιο, την ηρεμία, τη χαρά μας, την αναγνώριση που δικαιούμαστε… Ο Dyer εξηγεί ότι αυτός που έχει υποστεί πλήγμα, πάνω από όλα, είναι ο εγωισμός μας - ο ίδιος που ευθύνεται για όλα τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε. Και έτσι, προτείνει να αντιστρέψουμε όλο αυτό, αντικαθιστώντας την έλλειψη με την προσφορά. Αν σε μια διαφωνία, προσφέρεις κάτι στον άνθρωπο που σε έχει θίξει, θα έχεις καταφέρει και να τον συγχωρέσεις. «Όπου κι αν βρίσκεσαι», λέει ο ειδικός, «όποτε νιώθεις να σε κατακλύζουν αρνητικά συναισθήματα και να σε πνίγει το δίκιο, επανέλαβε την εξής θετική φράση: “όπου υπάρχει πληγή, επιθυμώ στη θέση της συγχώρεση”. Βάλε την αγάπη στη θέση του μίσους, φως στη θέση του σκότους, συγχώρεση στη θέση του πόνου. Αυτή η φράση θα σε βοηθήσει να ζεις απελευθερωμένη από το θυμό, την αδικία και τον πόνο».

5. Μην ψάχνεις αφορμές για να νιώθεις «θύμα»

Το κάνουμε οι περισσότερες και το κάνουμε ασυνείδητα. Ειδικά αν είμαστε στις μαύρες μας, είναι λες και περιμένουμε το επόμενο «χτύπημα» για να νιώσουμε ακόμα χειρότερα, να «πιάσουμε πάτο», όπως λέμε… Αντί γι’ αυτό, ο Dyer προτείνει: «γίνε ένας άνθρωπος που αρνείται να τον προσβάλει οτιδήποτε, οποιοσδήποτε, οποιαδήποτε εξωτερική συνθήκη. Αν έχεις πίστη στα δικά σου πιστεύω, θα δεις ότι είναι αδύνατο να σε θίξει οτιδήποτε κι αν κάνει ή πει οποιοσδήποτε. Με το να έχεις εσύ τον έλεγχο των συναισθημάτων σου, δεν επιτρέπεις σε κανέναν να σε θίξει».

6. Ζήσε στο Τώρα

Όταν δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε κάποιον για κάτι που μας έκανε, ζούμε εγκλωβισμένες στο παρελθόν και μας είναι αδύνατο να είμαστε ευτυχισμένες στο παρόν. Δίνουμε την προσοχή και την ενέργειά μας στις στιγμές που έχουν περάσει και αφήνουμε να γλιστρήσει μέσα από τα χέρια μας το Τώρα. Ο Dyer μας προτρέπει να ζούμε τη στιγμή, εκτιμώντας την ομορφιά που έχει να μας προσφέρει.

sygxwresi-thimos-in-2 ae892

7. Όλα είναι για καλό

«Δεν υπάρχουν ατυχήματα, τίποτα δεν συμβαίνει στην τύχη. Όσο δύσκολο κι αν είναι να το αντιληφθούμε, για να βρεθούμε εδώ που είμαστε σήμερα, χρειαζόταν να περάσουμε όλα όσα περάσαμε. Για κάθε μας βήμα προς τα εμπρός, προηγήθηκε κάτι που εκ πρώτης όψης έμοιαζε με καταστροφή. Αυτές οι δύσκολες στιγμές, τα ατυχήματα, οι χωρισμοί, ο πόνος, συνέβησαν για να μάθουμε και από ένα πολύτιμο μάθημα. Κατάλαβέ το, δέξου το και μεταμόρφωσε το πώς βλέπεις καθετί».

8. Επένδυσε στην αγάπη

Είναι πολύ σημαντικό, λέει ο Dyer, να αποφασίσουμε να κρατάμε θετική στάση και να μένουμε συνεπείς σε αυτή μας την απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι αποφασίζουμε συνειδητά να διώχνουμε τις αρνητικές σκέψεις – ακόμα και όσον αφορά εκείνους που μας έχουν πληγώσει. Με τον καιρό θα δούμε ότι όταν επιλέγουμε να είμαστε θετικοί και να απέχουμε από σκέψεις μίσους και εκδίκησης, οι άλλοι λαμβάνουν το μήνυμα και πλέον δεν έλκουμε στη ζωή μας αρνητικούς ανθρώπους και πράξεις εις βάρος μας. Αξίζει να το δοκιμάσουμε έστω και ως πείραμα – ίσως η θετική σκέψη πράγματι λειτουργήσει υπέρ μας, δημιουργώντας θετικές συνθήκες, όπου κανείς δεν θα θέλει να μας πληγώσει, αλλά ακόμα και αν αυτό συμβεί, εμείς να είμαστε θωρακισμένες ώστε οι πράξεις ή τα λόγια τους να μην μας επηρεάζουν!

sygxwresi-arnitiki-energeia-in-2 5984e

http://tapintoyourinnerpower.blogspot.gr