Βάλε τέλος στις αϋπνίες με 3 (εναλλακτικούς) τρόπους για όνειρα γλυκά

Βάλε τέλος στις αϋπνίες με 3 (εναλλακτικούς) τρόπους για όνειρα γλυκά

Πανεύκολοι διαλογισμοί για να αδειάσεις το μυαλό, να χαλαρώσεις το σώμα και να διώξεις την αϋπνία.

Αν, παρά το ζεστό γάλα και τα προβατάκια, ακόμα σε ταλαιπωρούν οι αϋπνίες και δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις μερικούς πανεύκολους εναλλακτικούς τρόπους. Η Tris Thorp, στενή συνεργάτιδα του Deepak Chopra, προτείνει 3 διαλογισμούς κατάλληλους ακόμα και για αρχάριους:

1. Ανακεφαλαίωση

Ο ίδιος ο Deepak Chopra συστήνει πριν κοιμηθούμε να κάνουμε έναν διαλογισμό όπου ανακεφαλαιώνουμε την ημέρα μας από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό. Λίγο πριν σβήσουμε το φως, καθόμαστε άνετα στο κρεβάτι ακουμπώντας την πλάτη μας στο προσκέφαλο ή σε ένα μαξιλάρι. Κλείνουμε τα μάτια και πηγαίνουμε πίσω, στη στιγμή που ξυπνήσαμε. Σκεφτόμαστε ένα ένα όσα ζήσαμε ολόκληρη την ημέρα, από την ώρα που ξυπνήσαμε μέχρι αυτή τη στιγμή. Παρατηρούμε χωρίς να κρίνουμε ή να αξιολογούμε τις εμπειρίες μας. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουμε να στεκόμαστε σε κάποια από τις στιγμές της ημέρας - απλώς προχωράμε, παρατηρώντας. Σύμφωνα με την Thorp και τον Chopra, αφού ανακεφαλαιώσουμε ολόκληρη την ημέρα μας, θα έχουμε χαλαρώσει αρκετά ώστε να κοιμηθούμε χωρίς δυσκολία.

2. Yoga Nidra

Πρόκειται για μια τεχνική που μας βοηθάει να χαλαρώνουμε συνειδητά, με το να επικεντρωνόμαστε στα διάφορα σημεία του σώματός μας, ένα ένα με τη σειρά. Κατά τη διάρκειά της ο εγκέφαλός μας εκπέμπει κύματα άλφα, τα οποία μας βάζουν σε μια χαλαρή κατάσταση, όπως αυτή που βρισκόμαστε όταν ξυπνάμε το πρωί ή λίγο πριν μας πάρει ο ύπνος. Μπορεί να διαρκέσει από 10’ έως 90’ και η Tris Thorp προτείνει ένα διαλογισμό yoga nidra που διαρκεί 12’ και τον οποίο μπορούμε να ηχογραφήσουμε στο κινητό μας με τη δική μας φωνή και να τον ακούμε πριν ξαπλώσουμε, για να ηρεμήσουμε και να κοιμηθούμε πιο εύκολα.

aypnia-dialogismos-oneira-glyka-in 2e61b

«Ξαπλώστε σε ένα στρωματάκι γυμναστικής, αφήνοντας το σώμα σας ελεύθερο και νιώστε το βαρύ στο έδαφος. Παραμείνετε ακίνητοι και αρχίστε να παρατηρείτε την αναπνοή σας, πώς γεμίζει το σώμα με κάθε εισπνοή. Νιώστε τα κόκαλα βαριά, να βυθίζονται.

Αρχίστε να φέρνετε την προσοχή σας σε κάθε σημείο του σώματος, ένα ένα: Ξεκινήστε από το στόμα. Νιώστε τα σαγόνια, τα χείλη, πρώτα το επάνω και μετά το κάτω, τη γλώσσα. Προχωρήστε στα μάγουλα, πρώτα το αριστερό και έπειτα το δεξί. Τώρα νιώστε όλη την περιοχή του στόματος. Επικεντρωθείτε στο αριστερό ρουθούνι, μετά στο δεξί και ύστερα και στα δύο μαζί. Νιώστε τον αέρα που περνάει από τη μύτη με κάθε εισπνοή και εκπνοή. Προχωρήστε στα αφτιά και, μετά, στα μάτια, ένα ένα. Νιώστε το σημείο ανάμεσα στα φρύδια και στη συνέχεια ολόκληρο το πρόσωπο. Νιώστε το λαιμό σας, τον αυχένα και την μπροστινή πλευρά.

Νιώστε τη δεξιά παλάμη, τον αντίχειρα, τον δείκτη, τον μέσο, τον παράμεσο και το μικρό σας δάχτυλο. Νιώστε τον καρπό, τον πήχη, τον αγκώνα, τον ώμο. Νιώστε το αριστερό χέρι, ένα ένα τα δάχτυλα, τον καρπό, τον πήχη, τον αγκώνα, τον ώμο.

Νιώστε το πάνω μέρος του στήθους και της πλάτης, τις ωμοπλάτες και έπειτα το κέντρο του στήθους. Νιώστε το στομάχι, τα πλευρά, την κοιλιά, τον αφαλό, τη λεκάνη, τους γοφούς. Νιώστε το δεξή γοφό, τον μηρό, το γόνατο, τη γάμπα, τον αστράγαλο, το πέλμα, τα δάχτυλα. Νιώστε ξανά τη λεκάνη, τον αριστερό γοφό, τον μηρό, το γόνατο, τη γάμπα, τον αστράγαλο, το πέλμα, τα δάχτυλα. Νιώστε και τα δύο πόδια.

Νιώστε τον κόκκυγα, την κοιλιά, το στήθος, την καρδιά, το λαιμό, το στόμα, το σημείο στο μέτωπο ανάμεσα στα φρύδια και την κορυφή του κεφαλιού.

Νιώστε ολόκληρο το σώμα καθώς βυθίζεται στο πάτωμα.

Νιώστε την εισπνοή σας να γεμίζει όλο το σώμα, να θρέφει κάθε κύτταρο και με την εκπνοή, μαζί με τον αέρα να φεύγει οτιδήποτε αρνητικό νιώθετε. Επιστρέφετε αργά».

3. Μάντρα για τις αϋπνίες

Η τρίτη τεχνική που προτείνει η Thorp είναι ένας εξίσου εύκολος διαλογισμός κατά τον οποίο κλείνουμε τα μάτια και επαναλαμβάνουμε από μέσα μας το μάντρα Om Agasthi Shahina (προφέρεται Ωμ Αγκάστι Σαχίνα). «Δεν χρειάζεται να συγχρονίσουμε την αναπνοή μας με το μάντρα. Αναπνέουμε κανονικά και επαναλαμβάνουμε το μάντρα. Αν έρθει κάποια σκέψη στο μυαλό, απλώς ξανασυγκεντρωνόμαστε στο μάντρα». Η τεχνική αυτή είναι πολύ αποτελεσματική για όσους το μυαλό τους υπερλειτουργεί και οι σκέψεις τους δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν ώστε να παραδοθούν στον Μορφέα.

Σύμφωνα με την Thorp και τον Chopra, με τις τρεις αυτές εναλλακτικές προτάσεις, χαλαρώνουμε το σώμα και το νου μας, ώστε να διώξουμε τις αϋπνίες και να κοιμηθούμε πιο εύκολα.

http://tapintoyourinnerpower.blogspot.gr