Εύκολοι τρόποι να δώσετε κίνητρο στον εαυτό σας όταν δεν το νιώθετε πραγματικά

Ερμιόνη Σαρρή
Εύκολοι τρόποι να δώσετε κίνητρο στον εαυτό σας όταν δεν το νιώθετε πραγματικά

Όλοι έχουμε αυτές τις μέρες που δεν «το ‘χουμε» αλλά και πάλι κάποια δουλειά πρέπει να γίνει. Είτε αυτό συμβαίνει σήμερα είτε κάθε μέρα, αυτό το άρθρο προσφέρει κάποιες συμβουλές για να σας βοηθήσει να πάρετε ενέργεια και να επιχειρήσετε να κάνετε όσα έχετε στη λίστα σας με σθένος.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για την έναρξη δύσκολων καθηκόντων ώστε να μείνετε αρκετά κινητοποιημένοι για να τους ολοκληρώσετε.

Όταν τελειώσετε με όλες τις εργασίες που συνήθως έχετε να κάνετε και σας έχουν μείνει οι πιο σκληρές, οι πιο ανεπιθύμητες εργασίες, σκεφτείτε να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας για τη συγκέντρωση της προσπάθειας σας για να ξεκινήσετε. Θα σας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να νιώσετε αρκετά ικανοποιημένοι να ολοκληρώσετε το έργο σας.

Το Dumb Little Man blog έχει μια σειρά από συμβουλές για να σας βοηθήσουν να φέρετε εις πέρας τις πιο δύσκολες και ενοχλητικές εργασίες σας, αλλά η έννοια της ανταμοιβής του εαυτού σας για το ξεκίνημα σας σε αντίθεση για την ολοκλήρωση σας είναι ξεχωριστή. Μερικές φορές χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια να κινητοποιηθείτε αρκετά ώστε να ξεκινήσετε να δουλεύετε παρά να συνεχίστε άπαξ και αρχίσετε. Ίσως αξίζει να προσφέρετε στον εαυτό σας εκείνο το επιπλέον φλιτζάνι καφέ ή ένα μεγαλύτερο μεσημεριανό διάλειμμα απλά για το ξεκίνημα ενός μεγάλου έργου παρά να περιμένετε μέχρι να το ολοκληρώσετε.

Μερικές από τις συμβουλές που θα δείτε παρακάτω είναι αυτές που τονίσαμε προηγουμένως, όπως η επιβράβευση στον εαυτό σας για την έναρξη ενός δύσκολου έργου, όχι μόνο για την ολοκλήρωσή του, και να κάνετε διαλείμματα στη φύση ώστε να δώστε ώθηση στην παραγωγικότητα σας (ή ακόμα και απλά να κοιτάξετε τη φύση, κι αυτό πιάνει!). Άλλοι μπορεί να είναι εξοικειωμένοι, αλλά να έχουν μια ταραγμένη ιστορία, όπως όλη η ισχύς τους να συνίσταται σε μια κατάσταση, το οποίο, αν δουλεύει για εσάς, υπέροχα!

Περιβάλλετε τον εαυτό σας με Φύση για να δώσετε ώθηση στην παραγωγικότητά σας

Για πολλούς ανθρώπους, μια πεζοπορία μέσα στο δάσος είναι μια μεγάλη αναζωογόνηση από μια μακρά εργάσιμη εβδομάδα, μια διαδρομή σε ένα πάρκο είναι μια μεγάλη απόδραση από το άγχος της καθημερινής ζωής, ή μια ταπετσαρία της φύσης είναι μια μεγάλη μεσημεριανή έμπνευση να ξεπεράσετε τη μετά το γεύμα κατάπτωση. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο χρόνος που περνούμε στη φύση ή ακόμα και κοιτάζοντας φωτογραφίες φυσικών σκηνών μπορεί να βελτιώσει πραγματικά τη γνωστική λειτουργία, κάνοντας αυτόν τον λίγο χρόνο που ξοδεύετε στην ύπαιθρο ακόμη πιο σημαντικό από ό, τι μπορείτε να σκεφτείτε.

Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science (PDF) υποστήριξε ότι ενδέχεται να υπάρξουν σοβαρά γνωστικά οφέλη στο να αφιερώσετε λίγο χρόνο αλληλεπίδρασης με τη φύση. Ο ψυχολόγος Mac Berman του Πανεπιστημίου του Michigan πήρε σαν δείγμα μια ομάδα 36 ανθρώπων, την έσπασε σε δύο υποομάδες, και τις πέρασε από μια διαδικασία αυστηρών γνωστικών τεστ. Στη συνέχεια άφησε κάθε ομάδα να λάβει τα διαλείμματα της, τη μια ομάδα να κάνει περίπατο γύρω από ένα δρόμο στην πόλη, και την άλλη σε ένα απομονωμένο κατάφυτο πάρκο. Δεν αποτελεί έκπληξη, η ομάδα που πήρε το διάλειμμα της στο δάσος, τα πήγε πολύ καλύτερα στο δεύτερο γύρο των δοκιμών.

Δεν είναι η πρώτη μελέτη να το αποκαλύψει αυτό, και για πολλούς ανθρώπους δεν αποτελεί καμία έκπληξη ότι επαναφορτιζόμαστε καλύτερα όταν μπορούμε να χαλαρώσουμε στο φυσικό περιβάλλον απ’ ότι σε πολυσύχναστους δρόμους της πόλης ή σε πολυσύχναστα δωμάτια διαλείμματος, αλλά πολλοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι δεν είναι σημαντικό για εμάς μόνο το να επαναφορτιζόμαστε σε φυσικό περιβάλλον , αλλά είναι απαραίτητο για μας ώστε να λειτουργούμε το βέλτιστο της ψυχικής μας ικανότητας. Μια μεταγενέστερη μελέτη από τους ίδιους ερευνητές, που άλλαξαν το φυσικό σκηνικό με απλές εικόνες και φωτογραφίες της φύσης, βρήκε παρόμοια αποτελέσματα.

Εντέλει, αν έχετε τη δυνατότητα να πάρετε το γεύμα σας σε ένα πάρκο, να κάνετε μια βόλτα μέσα σε κάποιον κήπο, ή να βγείτε για μια βόλτα στο δάσος όταν χρειάζεται να γεμίσετε τις μπαταρίες σας, είναι μια επιλογή που όχι μόνο θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να απαλλαγείτε από το στρες, αλλά επίσης θα κάνει θαύματα στο μυαλό σας. Ο Nicholas Carr γράφοντας για το Adbusters, κάνει το διαχωρισμό σχετικά με τη φύση του τρόπου που αλληλεπιδρούμε με φυσικά και ανθρωπίνως δημιουργηθέντα περιβάλλοντα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όλων παρουσιάζει το γεγονός της σημασίας της φύσης για τις νοητικές μας ικανότητες.

Ελεάνα Παπαχαραλάμπους Health Care and Ageing-Well Specialist , CEO @ orthobiotiki Iatriki www.orthobiotiki.com