Ποιοι χαρακτήρες μπορούν να σε «πάνε πίσω» στη ζωή σου;

Ερμιόνη Σαρρή
Ποιοι χαρακτήρες μπορούν να σε «πάνε πίσω» στη ζωή σου;

Μήπως δεν έχεις εμπιστοσύνη στην κρίση σου;

Όταν έχεις την ανάγκη να ολοκληρώσεις κάτι, θα υπάρξουν άνθρωποι στον κύκλο σου που θα προσπαθήσουν να σε εμποδίσουν ή και να στο καθυστερήσουν. Γιατί ακόμα κι αν είσαι παρανοϊκός στην σκέψη, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανείς που να μην θέλει να το κάνεις ή να σε σαμποτάρει. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ότι θα συμβεί, να το αναγνωρίσεις σαν αναπόφευκτο και να το διαχειριστείς. Αλλιώς, οι άλλοι θα έχουν πάντα τον έλεγχο της ζωής σου και των αποφάσεών σου.

Οι εξωγενείς αντιστάσεις είναι αυτές που γίνονται από άλλους ανθρώπους. Οι προκλήσεις τους και οι ερωτήσεις τους δεν είναι και τόσο βοηθητικές όσο θα ήταν από κάποιον που ήθελε να σε στηρίξει σε αυτό. Μερικές φορές άτομα στη δουλειά μας και στην προσωπική μας ζωή, στην ουσία μας σταματούν ή μας καθυστερούν από αποφάσεις που θεωρούν ότι δεν είναι για το καλό μας. Σωστό ή λάθος, σκέφτονται και φέρονται με βάση αυτό που θεωρούν εκείνοι ότι είναι καλό για εμάς. Όμως δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτού του είδους την αντίσταση εδώ. Αλλά στην αντίσταση από ανθρώπους που έχουν αγνά, προστατευτικά ή προσωπικά κίνητρα.

Οι αυτοαπασχολούμενοι – Άτομα που θα αντισταθούν γιατί η απόφασή σου θα επηρεάσει κι εκείνους με κάποιο τρόπο και δεν θέλουν αυτό να συμβεί. Η αλήθεια όμως είναι ότι πολλές φορές υπάρχουν καταστάσεις που θα επηρεάσουν κάποιον και αυτό το άτομο δεν έχει τον χαρακτήρα που θα έβαζε το προσωπικό του ενδιαφέρον στην άκρη για να δει το καλό της παρέας ή της κατάστασης που προέκυψε. Παθητικά ή ενεργητικά, αυτά το άτομα είναι σε αποστολή σαμποταρίσματος και δεν τα ενδιαφέρει καθόλου η δική σου επιθυμία και άποψη.

Αυτά το άτομα μπορεί να παρουσιάζονται πολύ φιλικά, να προσφέρουν απλόχερα συμβουλές για να σε «βοηθήσουν» αλλά στην αλήθεια είναι λύκος με ρούχα προβάτου. Θα σε προειδοποιήσει για όλες τις αρνητικές εκβάσεις, για όλα τα στραβά που μπορεί να συμβούν, για όλα όσα θα χάσεις αν κάνεις κάτι τέτοιο, κλπ. Βεβαίως υπάρχουν φορές που έχουμε ανάγκη τέτοιου είδους συμβουλές αλλά αυτή δεν είναι ακριβώς μια τέτοια. Αυτή η περίπτωση ανθρώπων που περιγράφω, δεν αφορά συμβουλή αλλά μια προσπάθεια να σε κρατήσουν αδρανή και να μην κάνεις βήματα μπροστά .

Οι απειλούμενοι – άλλες φορές, η αντίσταση προέρχεται από κάποιον που απειλείται από σένα προσωπικά, από όσα κάνεις. Είτε είναι επαγγελματική ή προσωπική ζωή, όταν κάνεις κάτι δύσκολο αλλά αξιόλογο, φέρνει τους άλλους αντιμέτωπους με τη ζωή τους. Ενεργοποιεί όλους τους φόβους τους και πολύ γρήγορα προσπαθούν να σου πουν αυτά που λένε στον εαυτό τους. «Δεν θα πάει καλά. Ξέρω πολλούς που το προσπάθησαν και στο τέλος κλαιγόντουσαν». Το θέμα είναι ότι είναι μπλοκαρισμένοι, εσύ ξε-μπλοκάρεσαι και τους κάνεις να κοιτάξουν στον καθρέφτη και να έρθουν αντιμέτωποι με τον εαυτό τους. Υποσυνείδητα, αντιλαμβάνονται ότι αν μπορείς να το κάνεις εσύ, μπορούν κι εκείνοι. Αλλά και μόνο η σκέψη τους τρομάζει. Προσπαθούν να σε πείσουν για αυτό ώστε και οι δύο να μπορείτε να είστε και πάλι καλά.

Οι «όχι σε όλα» – Είναι αυτοί οι πολύ επιδέξιοι ισοπεδωτές. Αν δεν μπορούν να υποβιβάσουν τις προσπάθειες μειώνοντας την ικανοποίηση μέσω κάποιου σύμβολου στάτους τους, δημιουργούν άγχος ή θυμό και αναστάτωση μέσω μιας αχρείαστης δραστηριότητας που σχετίζεται με μια ψεύτικη αίσθηση αναγκαιότητας. Κινητοποιούνται από πολλά και διάφορα πράγματα και ως ειδικός, μπορώ να σας πω ότι τους βλέπω συχνά και σε πολλές περιστάσεις. Είναι άνθρωποι σχετικά άκαμπτοι και συχνά δεν είναι δεκτικοί σε αυτό που λέμε αφομοίωση και προσαρμογή, μια διαδικασία μέσω της οποίας προσλαμβάνουμε νέες πληροφορίες, προσαρμόζουμε την σκέψη μας σε αυτές και είτε τις υιοθετούμε είτε παραμένουμε στην αρχική μας θέση.

Αυτό δεν συμβαίνει με τους «όχι σε όλα». Αντί να είναι δεκτικοί στην νέα πληροφορία, έχουν όλων των ειδών τους λόγους για να την απορρίψουν, να την υποτιμήσουν και να ακυρώσουν οποιαδήποτε προσαρμογή οποιοσδήποτε θα ήταν έτοιμος να κάνει. Ο καλύτερος τρόπος να τους διαχειριστείς είναι να μην τους εμπλέξεις. Προσπαθούν να σε αποφύγουν και δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό, άρα το να ξοδέψεις όσο χρόνο έχεις ή δεν έχεις στην προσπάθεια να τους πείσεις, στην ουσία τους επιτρέπεις να χρησιμοποιούν την μέθοδό εκτροχιασμού που τόσο αγαπούν. Τους δίνεις όλη σου την προσοχή, άρα κερδίζουν.

Όταν αρχίζεις να κινείσαι προς ένα νέο μονοπάτι, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βρεις εμπόδια. Σαν φυσική συνέπεια ! Αν αυτό το αποδεχτείς, θα θεωρήσεις δεδομένο ότι η επίτευξη του επιθυμητού σου είναι δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη, θα βλέπεις ως μέρος της διαδικασίας οιαδήποτε παράπλευρη και αντιφατική συμβουλή ακούσεις, θα πετύχεις κύματα στη θάλασσά σου αλλά να θυμάσαι ότι μπροστά στα πιο μεγάλα κύματα, το μόνο που θα σε κάνει να τα ξεπεράσεις και να μην εγκαταλείψεις είναι το κουράγιο σου και η πίστη σου στο όνειρό σου.

Ιωάννα Π. Θεοδωρακοπούλου, PsyD, MSc,

Συμβουλευτικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Επικεφαλής υπηρεσιών συμβουλευτικής στο Feelwelltoday

e-mail : itheodorakopoulou@feelwelltoday.com,
i.theodorakopoulos@ymail.com