Εσύ πόση κριτική μπορείς να αντέξεις;

Εσύ πόση κριτική μπορείς να αντέξεις;

Αισθάνεσαι πληγωμένη κάθε φορά που κάποιος σε κριτικάρει; Κι όμως, μπορείς όχι μόνο να αντέξεις τη γνώμη των άλλων αλλά να την στρέψεις και υπέρ σου!

shutterstock 103765016

Οκ. Η κριτική είναι ένα από τα πράγματα που ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως αντιπαθούμε. Είτε αφορά στην κριτική της μητέρας μας (π.χ. ότι «η κόρη της γειτόνισσας της κυρά Πίτσας» τα κάνει όλα καλύτερα από μας), είτε στου αφεντικού μας (π.χ. για την μέτρια απόδοσή μας στο τελευταίο project που μας ανέθεσε ), είτε στης κολλητής μας (π.χ. για την «άστατη» ερωτική ζωή μας) είτε στου συντρόφου μας (π.χ. για τα... παραπανίσια κιλάκια μας) οφείλεις να το παραδεχτείς: όσο κομψά κι αν είναι εκφράζεται, η κριτική είναι κριτική. Κι ενώ δυστυχώς υπάρχουν χιλιάδες τρόποι για να την ασκήσεις, δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλοί για να την δεχτείς όταν ασκείται σε σένα. Κάθισε αναπαυτικά και χαλάρωσε. Θα σου παρουσιάσουμε τρεις απλές τεχνικές για να αντιστρέψεις τις πιθανές αρνητικές αντιδράσεις που σου προκαλεί και να την... δεις αλλιώς. Είσαι έτοιμη;

Τι κάνεις: Πληγώνεσαι
Προσπάθησε να...Να βάλεις μπροστά τη λογική σου!
Ας ξεκινήσουμε από αυτά που γνωρίζεις ήδη: Όσο κακή, απροσδόκητη ή άσχημα διατυπωμένη κι αν είναι η κριτική, σίγουρα μπορείς να μάθεις κάτι από αυτήν, ακόμα κι αν αυτό το κάτι είναι ελάχιστο. Αυτό που ίσως αγνοείς είναι ότι για να καταφέρεις να το εκμεταλλευτείς θα πρέπει πρωτίστως να ξεπεράσεις το πόσο σε στενοχώρησε. Πώς θα το καταφέρεις; Αρχικά, σκέψου όλους τους πιθανούς λόγους για τους οποίους σε πλήγωσε. Έφταιγε η κριτική ως κριτική ή ήταν κι άλλοι οι παράγοντες που μεγαλοποίησαν το θέμα στο μυαλό σου (π.χ. ειπώθηκε τη λάθος στιγμή); Βρες τους... εξωσχολικούς παράγοντες και απομόνωσέ τους. Αν αποστασιοποιηθείς από αυτούς, θα μπορέσεις να επικεντρωθείς σ τον πραγματικό λόγο, να σκεφτείς πιο ψύχραιμα και να αντιδράσεις με βάση τη λογική και όχι το συναίσθημα.

Τι κάνεις: Γίνεσαι έξαλλη
Προσπάθησε να... Το συζητήσεις ανοιχτά με τον κριτή σου
Εντάξει, δεν λέμε ότι είναι εύκολο να πας παρακάτω, αλλά πραγματικά σκέψου το: τι περιθώρια έχεις να το κρατήσεις... μανιάτικο; Κανένα, πόσω μάλλον αν ο άνθρωπος που σου άσκησε την κριτική ανήκει στον στενό φιλικό, οικογενειακό ή επαγγελματικό κύκλο σου (ή αν –ακόμα χειρότερα- πρόκειται για το έτερόν σου ήμισυ). Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις για να μην σιγοβράζεις από θυμό, γεγονός που δεν κάνει καλό ούτε στην ψυχική σου υγεία ούτε στις σχέσεις σου; Συζήτησέ το ανοιχτά με τον... κριτή σου. Μια παραγωγική συζήτηση μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις με ποιες προθέσεις έγινε η κριτική εξαρχής, να κατανοήσεις ποιος ήταν ο στόχος της και τελικά να την χρησιμοποιήσεις εποικοδομητικά για να βελτιώσεις ορισμένα... κακώς κείμενα του εαυτού σου, τα οποία ενδεχομένως μέχρι σήμερα αγνοούσες (εσκεμμένα ή μη).

Τι κάνεις: Γίνεσαι επιθετική
Προσπάθησε να... Μείνεις στην άμυνα και να αποφύγεις την επίθεση
Κάθε φορά που εισπράττεις μία προσωπική κριτική, το σώμα εκκρίνει αδρεναλίνη, κάνοντας την προσπάθειά σου να μην ανταποδώσεις τα... πυρά εξαιρετικά δύσκολη. Περίπου το 41% των ανθρώπων παραδέχονται πως στο άκουσμα μίας κακής κριτικής η πρώτη ενστικτώδης αντίδρασή τους είναι να την αντιστρέψουν στον άνθρωπο που τους την άσκησε, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα στο θέμα των προσωπικών σχέσεων. Μην πέσεις στην παγίδα να το γυρίσεις στην επίθεση, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τσακωθείς, να χάσεις το δίκιο σου και πιθανότητα να δώσεις στον συνομιλητή σου... άλλον ένα λόγο για να σε κρίνει. Την επόμενη φορά κάνε το εξής απλό: στρέψε το βλέμμα σου μακριά από τον συνομιλητή σου. Μ’ αυτό τον τρόπο θα σου είναι πιο εύκολο να απαντήσεις σε όσα σου λέει και όχι σου λέει το πρόσωπό του. Μια άλλη λύση είναι να αρχίσεις να... περπατάς στο χώρο. Όσο παράδοξο κι αν σου φαίνεται, το περπάτημα εξαντλεί τα αποθέματα αδρεναλίνης, με αποτέλεσμα να ρίχνει τους ρυθμούς του σώματος αλλά και του μυαλού σου κι επομένως να σε βοηθάει να χαλαρώσεις.