Καλοκαίρι και δίαιτα: Η απόλαυση που δεν χρειάζεται να στερηθείς!

Καλοκαίρι και δίαιτα: Η απόλαυση που δεν χρειάζεται να στερηθείς!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Καλοκαίρι ήρθε πιο γρήγορα απ’ ό,τι το περίμενα και με βρήκε αρκετά… απροετοίμαστη! Τι κι αν με τις πρώτες ζέστες, οι φίλες μου έσπευσαν να κανονίσουν τις πρώτες τους εξορμήσεις στις παραλίες της Αττικής; Εγώ αρνήθηκα ευγενικά τις προτάσεις τους και άρχισα να καταστρώνω το… σχέδιό μου για να χάσω τα περιττά κιλά που δεν μου επέτρεπαν να βάλω φέτος με αυτοπεποίθηση το μαγιό, αλλά και τα αέρινα φορέματά μου.

Το «κλειδί» στην περίπτωση της προετοιμασίας του σώματος για το Καλοκαίρι είναι να μην προβεί κάποιος σε ακραίες δίαιτες ή να μην στερηθεί τις αγαπημένες του καθημερινές συνήθειες. Αυτό είναι το «μάθημα» που πήρα, ξεκινώντας φέτος το δικό μου «ταξίδι» ανανέωσης. Για να αποφύγεις, λοιπόν, τα δικά μου λάθη, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σου όλα όσα έμαθα, στην προσπάθειά μου να κάνω τη… βελόνα της ζυγαριάς να πέσει!

Δεν χρειάζεται να «κόψεις» την απόλαυση της ημέρας σου!

Το πρώτο λάθος που έκανα ήταν να βγάλω από την καθημερινότητά μου ροφήματα και τροφές που μου έδιναν την ενέργεια και τις βιταμίνες που χρειαζόμουν. Μεταξύ άλλων, αποφάσισα να πω «αντίο» και στον καφέ! Σύντομα, ωστόσο, αντιλήφθηκα ότι επρόκειτο για ένα μεγάλο σφάλμα. Γιατί; Διότι για εμένα ο καφές είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ημέρας, ένα τελετουργικό που «ξυπνά» τις αισθήσεις και μου δίνει τη δυνατότητα να είμαι συγκεντρωμένη και σε εγρήγορση, όσο εργάζομαι!

«Μέτρον Άριστον»

Το «κόλπο» είναι να μην στερείσαι ό,τι σε κάνει χαρούμενη! Αρκεί να θυμάσαι ότι όλα θέλουν ένα μέτρο! Προσπάθησε να περιορίσεις τις θερμίδες που λαμβάνεις και την ποσότητα της ζάχαρης. Δεν χρειάζεται να την κόψεις τελείως, αν σου είναι δύσκολο. Ακολούθησε απλά τον κανόνα της απλότητας. Για παράδειγμα, οι καφέδες με πολύ γάλα, κρέμες ή αρκετή ζάχαρή, σου δίνουν θερμίδες που δεν χρειάζεσαι, οπότε μπορείς απλά να πίνεις καφέ με λίγη μόνο ζάχαρη. Για να προσέξω, λοιπόν, το βάρος αλλά και την υγειά μου, αποφάσισα να βάλω -ξανά- τον ελληνικό καφέ στη ζωή μου.

menu1

Το άρωμα που με ξυπνά!

Πηγή έμπνευσης για εμένα υπήρξε ένας καλός συνάδελφος! Όλα ξεκίνησαν ένα πρωί που πήγα στο γραφείο, ενώ απείχα ήδη μια εβδομάδα από τον καφέ. Δεν είχα προλάβει να ανοίξω τον υπολογιστή όταν ένα άρωμα «μπήκε» στο γραφείο, με σήκωσε από την καρέκλα μου και με… πήγε κατευθείαν στην κουζίνα. Τον είδα να κρατά μια συσκευασία Λουμίδη Παπαγάλο και του ζήτησα να μου ετοιμάσει κι εμένα μια κούπα. Με την πρώτη γουλιά οι αισθήσεις «ξυπνήσαν» και φυσικά, δεν ένιωσα άγχος μήπως χαλάσω τη δίαιτά μου αφού ένα ελληνικός με ολίγη ζάχαρη περιέχει ελάχιστες θερμίδες ενώ σκέτος δεν έχει καθόλου.

Τόνωση και ευεξία

Και τα καλά δεν σταματούν εδώ αφού, όπως ανακάλυψα, ο καφές έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μεταξύ άλλων, βελτιώνει και τη μνήμη! Ναι, σύμφωνα με έρευνες η πρόσληψη καφεΐνης μέσω του καφέ φέρεται να βελτιώνει σημαντικά τόσο τη μακροπρόθεσμη όσο και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς υγείας, η ασφαλής κατανάλωση είναι 400mg καφεΐνης την ημέρα. Αξίζει ακόμη να αναφέρω ότι η καφεΐνη αυξάνει την εγρήγορση του οργανισμού! Ένα καφεδάκι, λοιπόν, πριν από την άσκηση είναι ό,τι πρέπει για να σε τονώσει και να σε βοηθήσει να αυξήσεις τις αποδόσεις σου!

Untitled2

Και ένα extra tip! Μπορείς, να μειώσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις, αν πίνεις τον καφέ σου σκέτο! Εγώ ακόμη δεν έχω φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά ελπίζω ότι σύντομα θα πάω από τη λίγη στην ελάχιστη και από εκεί στην καθόλου ζάχαρη στον καφέ. Άλλωστε, όλα είναι θέμα συνήθειας. Όπως ο ελληνικός καφές που έβαλα στην καθημερινότητά μου και πλέον δεν μπορώ χωρίς αυτόν!

Να θυμάσαι, λοιπόν, ότι το μυστικό «κρύβεται» στην απλότητα και πως τα πάντα στη ζωή αυτή θέλουν μέτρο! Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι ελληνικός καφές έχει σχεδόν μηδενικές θερμίδες. Αν βάλεις λίγη ζάχαρη, αυτές δεν ξεπερνούν τις είκοσι ανά κουταλάκι. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μία εξαιρετική επιλογή κατάλληλη και για όσους ακολουθούν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Περιορίζοντας τις περιττές θερμίδες, τρώγοντας περισσότερο υγιεινά και βάζοντας την άσκηση στη ζωή σου, θα δεις σύντομα αποτέλεσμα και θα βγεις στη παραλία γεμάτη αυτοπεποίθηση! Ζήσε το Καλοκαίρι σου!

Sponsored by Loumidis Papagalos