Νερό: Πηγή ζωής, ευεξίας και ομορφιάς

Νερό: Πηγή ζωής, ευεξίας και ομορφιάς

Το νερό καλύπτει το 75% του βάρους του ανθρώπου και το 90% των κυττάρων μας. Δικαίως λοιπών αποκαλείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πηγή ζωής!

• Στα κύτταρα: Το νερό συμβάλλει σημαντικά στη ζωή και την αναπαραγωγή των κυττάρων. Αποτελεί το κύριο μέσο μεταφοράς θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) στα κύτταρα και κατ’ επέκταση στα όργανα του σώματος. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και μέσο απομάκρυνσης τοξικών και άχρηστων ουσιών.
• Στα νεφρά: Είναι σημαντικό για τη λειτουργία των νεφρών, αφού χωρίς αυτό τα νεφρά δεν μπορούν να βοηθήσουν στην αποβολή των τοξινών και των άχρηστων ουσιών που προκύπτουν από τη διαδικασία του μεταβολισμού.
• Στο πεπτικό: Διευκολύνει τη διέλευση της τροφής από το γαστρεντερικό σωλήνα και συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
• Στο δέρμα: Συνήθως, όταν ακούμε τις λέξεις νερό και ενυδάτωση, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι ένα λαμπερό δέρμα. Χάρη στο νερό που πίνουμε, η επιδερμίδα μας διατηρείται ελαστική και υγιής.

Κι αν δεν καταναλώσουμε νερό;


Αδυναμία, κόπωση, πονοκέφαλος, απώλεια συγκέντρωσης είναι ορισμένες από τις καταστάσεις που συνδέονται με την ήπια αφυδάτωση, όπου η απώλεια νερού αγγίζει μόλις το 1 με 2% του βάρους του σώματός μας. Προσοχή! Το αίσθημα της δίψας δεν είναι η καλύτερη ένδειξη για την πρόσληψη νερού, αντίθετα αποτελεί «σήμα κινδύνου» καθώς μαρτυρά πως είμαστε ήδη αφυδατωμένοι.

Βάλτε το νερό στη ζωή σας!


Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τρoφίμων (EFSA), που αφορούν την επαρκή ημερήσια πρόσληψη νερού από όλες τις πηγές, ανέρχονται περίπου στα 2 λίτρα για τις γυναίκες και στα 2,5 λίτρα για τους άνδρες.


Τα στερεά τρόφιμα συμμετέχουν στην πρόσληψη υγρών σε ένα ποσοστό 20%, ενώ το πόσιμο νερό και όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα είναι αυτά που κυρίως συνεισφέρουν (κατά 80%) στην ενυδάτωση του οργανισμού. Όλα τα ροφήματα, καφεϊνούχα και μη, όπως το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά περιέχουν, ανάλογα με το είδος τους, από 85% έως και 99% νερό. Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά περιέχουν πάνω από 80% νερό, με κάποια από αυτά να φτάνουν και το 95%-96%.


Επιπλέον, δεν χάνουν τα υγρά τους ακόμα κι όταν μαγειρεύονται. Τα ψητά λαχανικά αλλά και τα λαδερά ή πιάτα της κατσαρόλας είναι καλές επιλογές. Το γάλα αποτελείται από 85%-90% νερό, το γιαούρτι από περίπου 85%, ενώ μερικά μαλακά τυριά, όπως το κότατζ, το ανθότυρο, η μοτσαρέλα και το τυρί Φιλαδέλφεια, είναι κατά 60%-70% νερό.

Πώς μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωση νερού


• Κρατάμε ένα ποτήρι νερό δίπλα μας προσπαθώντας να πίνουμε από αυτό όσο συχνά μπορούμε.
• Ζητάμε πάντα νερό με το ποτό, αναψυκτικό ή τον καφέ που παραγγέλνουμε.
• Ξεκινάμε το κάθε γεύμα/ σνακ με ένα ποτήρι νερό.
• Τα ενδιάμεσα σνακ να είναι φρούτα, χυμοί, γιαούρτι ή τροφές πλούσιες σε νερό.
• Καταναλώνουμε ένα ποτήρι νερό κάθε 15 με 20 λεπτά κατά τη διάρκεια της άσκησης, χωρίς να περιμένουμε να διψάσουμε.
• Αποφεύγουμε τροφές που μας αφυδατώνουν όπως το αλκοόλ, o καφές και η ζάχαρη. Όταν τις καταναλώνουμε είναι σκόπιμο να πίνουμε ταυτόχρονα και νερό.
• Περιορίζουμε το αλάτι στα φαγητά μας ώστε να μην αφυδατωνόμαστε.

*Γράφει η κ. Κατερίνα Α. Χρέμου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MS, Επιστ. Συνεργάτης Τμήματος DoCare ΜΗΤΕΡΑ

Στο Τμήμα Αισθητικής Δερματολογίας & Αντιγήρανσης DoCare ΜΗΤΕΡΑ παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες ομορφιάς και υγείας που πληρούν τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά πρότυπα αλλά και εγγυώνται την επιστηµονική επάρκεια και επαγγελµατική συνέπεια.