Κάτι καινούργιο στην αντισύλληψη για την Ελλάδα!

Κάτι καινούργιο στην αντισύλληψη για την Ελλάδα!

Τώρα μπορεί κάθε γυναίκα (*) να έχει ορμονική αντισύλληψη μία φορά τον μήνα, με τον αντισυλληπτικό δακτύλιο

Γράφει η Αναστασία Βατοπούλου, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας

Ο κολπικός δακτύλιος είναι μικρό, μαλακό, εύκαμπτο, πλαστικό δαχτυλίδι που τοποθετείται στον κόλπο. Έχει πάχος περίπου 4 χιλ. και διάμετρο 5,5 εκατ. και δρα ενδοκολπικά για διάστημα 21 ημερών. Στη συνέχεια, το βγάζεις εύκολα μόνη σου, έχεις περίοδο, και τοποθετείς νέο μετά από 7 ημέρες.

Το δαχτυλίδι αυτό εκκρίνει οιστρογόνα (11,7 mg ENG) και προγεσταγόνα (2,7 mg EE) και έτσι αναστέλλει την ωορρηξία, αλλάζει την τραχηλική βλέννη, δυσκολεύει την είσοδο του σπέρματος και λεπταίνει το ενδομήτριο ώστε να είναι δύσκολο να παραμείνει το ωάριο!

Ένα δαχτυλίδι «δίνει» αντισύλληψη για ένα μήνα με μία τοποθέτηση και έτσι δεν χρειάζεσαι να θυμάσαι κάτι καθημερινά!

3.jpeg

Δεν σε ενοχλεί, γιατί δεν το νοιώθεις και δεν χρειάζεται να το βγάλεις στη σεξουαλική επαφή. Δεν ανησυχείς για την κάλυψη του ακόμη και όταν είσαι αδιάθετη και έχεις ναυτία, εμετό ή διάρροια. Είναι ορμονική αντισύλληψη και έτσι μειώνει τις προεμμηνορρυσιακές ενοχλήσεις ενώ κάνει πιο ήπια την αιμορραγία της περιόδου και λιγότερο επώδυνη.

Η ορμονική αντισύλληψη όπως το κολπικό δαχτυλίδι χρειάζεται να δοθεί από έναν γιατρό που ασχολείται με τη σεξουαλική υγεία και την αντισύλληψη και αφού ελέγξει αν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και να σε ενημερώσει για τις ανεπιθύμητες δράσεις του.

Κάποιες γυναίκες μπορεί να έχουν πονοκέφαλο, ευαισθησία ή τάση μαστών ή πιο πολλά κολπικά υγρά. Η σοβαρότερη αντένδειξη είναι η αύξηση του κινδύνου για φλεβική ή αρτηριακή θρόμβωση η οποία είναι σπάνια και εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως κάπνισμα, παχυσαρκία και κυρίως κληρονομικότητα.

2.jpeg

Μπορείς να αρχίσεις τη συγκεκριμένη μέθοδο αντισύλληψης σε όποια φάση του κύκλου σου είσαι, χρησιμοποιώντας και προφυλακτικό για την πρώτη εβδομάδα. Το αντισυλληπτικό δαχτυλίδι δεν προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και το προφυλακτικό μπορεί να είναι απαραίτητο!

Ο γιατρός σου θα σε ενημερώσει για τις επιλογές που έχεις στην αντισύλληψη και τη μέθοδο που είναι καλύτερη για σένα. Tο να βρεις ποια μέθοδος αντισύλληψης σου ταιριάζει είναι σημαντικό για την υγεία σου, τη διατήρηση της γονιμότητάς σου και τη χωρίς προβλήματα σεξουαλική σου ζωή.

Υπάρχουν πάνω από 15 τρόποι αντισύλληψης παγκόσμια και είναι αισιόδοξο το ότι ήρθε κάτι νέο στην Ελλάδα. Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε όλα τα είδη ανάλογα με την αποτελεσματικότητα τους.

4.jpeg

Εάν είσαι ένα καλά οργανωμένο άτομο, υπεύθυνο με πρόγραμμα έχεις αρκετές επιλογές, αφού δεν κινδυνεύεις να ξεχάσεις να πάρεις το χάπι. Αν όμως θέλεις κάτι πιο απλό μπορείς να εμπιστευτείς το αντισυλληπτικό δαχτυλίδι που το αλλάζεις κάθε μήνα.

Η αποτελεσματικότητα του είναι 99%, δηλαδή πολύ υψηλή όπως και το χάπι, και οφείλεται στη συνεχή απελευθέρωση ορμονών. Η επιστροφή της ωοθυλακιορρηξίας μετά τη διακοπή της χρήσης του κολπικού δακτυλίου είναι ταχεία.

* παραγωγικής ηλικίας