Μύθοι και πραγματικότητα σχετικά με την εγκυμοσύνη

Ερμιόνη Σαρρή
Μύθοι και πραγματικότητα σχετικά με την εγκυμοσύνη

Καταρρίπτουμε 6 μύθους σχετικά με την εγκυμοσύνη και βάζουμε τα πράγματα στην θέση τους

Η εγκυμοσύνη είναι η πιο ευτυχισμένη περίοδος στην ζωή μιας γυναίκας και αυτή την χαρά μπορεί να την ξεπεράσει μόνο η ευτυχία εκείνης της πρώτης αγκαλιάς που θα πάρει το μωρό της. Για κάποιες γυναίκες, το να συλλάβουν είναι εύκολο, άλλες δυσκολεύονται και οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Οι μύθοι που περιβάλλουν την εγκυμοσύνη, τα συμπτώματά της και την γονιμότητα γενικά είναι πολλοί. Ας δούμε τους 6 πιο διαδεδομένους και ας βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους…

Μύθος #1: Όταν προσπαθείς να μείνεις έγκυος, πρέπει να περιμένεις μέχρι να έχεις ωορρηξία για να κάνεις σεξ.

Εκείνο που οι περισσότερες γυναίκες δεν ξέρουν είναι πως, πρέπει να κάνεις σεξ πριν την ωορρηξία. Αν χρησιμοποιείς κάποιο τεστ ωορρηξίας όπως το Predictor Ovulation, μπορείς να προσδιορίσεις πότε οι ορμόνες σου είναι στο maximum πριν την ωορρηξία πράγμα που σημαίνει πως η ωορρηξία θα ξεκινήσει σε 24 με 48 ώρες. Τότε πρέπει να ξεκινήσεις τις προσπάθειες. Δεδομένου ότι το σπέρμα μπορεί να ζήσει στο σώμα σου μέχρι και 5 μέρες, αν περιμένεις την ημέρα της ωορρηξίας τότε χάνεις πολύτιμο χρόνο.

Μύθος #2: Δεν μπορείς να συλλάβεις κατά την έμμηνο ρύση

Μπορείς να συλλάβεις ανά πάσα στιγμή και το ότι είσαι αδιάθετη δεν παίζει κάποιο ρόλο. Το σπέρμα μπορεί να ζήσει στο σώμα σου –όπως ξαναείπαμε- μέχρι και 5 ημέρες μετά το σεξ συνεπώς all bets are off.

Μύθος #3: Αν προσπαθείς καιρό και δεν έχεις συλλάβει τότε έχεις πρόβλημα γονιμότητας

Η σύλληψη χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Το ότι δεν έχει συμβεί ακόμα για εσένα δεν σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά με το σώμα σου. Ακολούθησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να τονώσεις το σώμα σου και αν πραγματικά ανησυχείς, τότε επισκέψου τον γιατρό σου. Μην βγάζεις μόνη σου συμπεράσματα… το στρες εξάλλου θα σου κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Μύθος #4: Το στρες δεν επηρεάζει την γονιμότητα.

Φυσικά και την επηρεάζει κυρίως όταν είναι έντονο. Το στρες απορρυθμίζει το σώμα σου και κατά συνέπεια την γονιμότητά στο. Επηρεάζει τις ορμόνες σου, τον μεταβολισμό σου, την διάθεσή σου… επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής σου. Αν λοιπόν στρεσάρεσαι με το θέμα της εγκυμοσύνης έχεις δεκάδες λόγους να σταματήσεις να το κάνεις!

Μύθος #5: Έχεις καθυστέρηση; Είσαι σίγουρα έγκυος!

Η καθυστέρηση είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης αλλά μπορεί να είναι false alarm. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να διαταράξουν τον κύκλο σου (το στρες είναι ένας από αυτούς)/ Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κάνεις ένα τεστ εγκυμοσύνης. Υπάρχουν τεστ, όπως το Predictor Early Digital τα οποία μπορούν να προσδιορίσουν αν είσαι έγκυος ακόμα και 5 ημέρες ΠΡΙΝ την πρώτη μέρα καθυστέρησης και σου απαντούν σε 3’ με ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Δεν αντέχεις την αναμονή; Το Predictor Express μπορεί να σου δώσει απάντηση μέσα σε 1’ από την πρώτη μέρα καθυστέρησης! Θέλεις να μάθεις και νωρίς και γρήγορα αν είσαι έγκυος, υπάρχει το Predictor Early + Express που σου δίνει απάντηση και 5 μέρες πριν την πρώτη μέρα καθυστέρησης και σε 1’!

Μύθος #6: Έχεις ναυτίες; Είσαι έγκυος!

Οι πρωινές ναυτίες είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης όμως το ότι ανακατεύεσαι δεν σημαίνει πως είσαι έγκυος. Μπορεί να συμβαίνουν πολλά και πριν βγάλεις μόνη σου συμπεράσματα συμβουλέψου ένα τεστ εγκυμοσύνης όπως το Predictor Early. Μέσα σε 3’ θα εμφανιστεί στο καντράν του είτε μια διπλή ροζ γραμμή που σημαίνει πως είσαι έγκυος είτε μόνο μια ροζ γραμμή που σημαίνει πως οι ναυτίες σου οφείλονται σε κάποια στομαχική διαταραχή.

mithos 5

Πληροφορίες: www.predictor.gr