Kαι φάγανε αυτοί καλύτερα

Kαι φάγανε αυτοί καλύτερα

Από την Ελεάνα Παπαχαραλάμπους (Health Manager) CEO στην Ορθοβιοτική Ιατρική Πολυιαυρείο Πρόληψης και Αναγεννητικής Ιατρικής

Το ομώνυμο βιβλίο της Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ, με τίτλο ‘Eat, Pray, Love’, που παρέμεινε στη λίστα των μπεστ σέλερ της εφημερίδας NewYork Times για 155 εβδομάδες και τύπωσε 5 εκατομμύρια αντίγραφα, προκαλώντας μεγάλη αίσθηση. Αλλά τι ήταν αυτό που αιχμαλώτισε το ενδιαφέρον των αναγνωστών; Περνώντας την κρίση των τριάντα, η Γκίλμπερτ ξεκινά ένα ταξίδι σε αναζήτηση της ευτυχίας που της διαφεύγει. Στην ενότητα που αφορά την ‘Προσευχή’, προσπαθεί να καταλάβει το σύμπαν και τη δική της θέση μέσα σ’ αυτό. Στην ενότητα που αφορά την ‘Αγάπη’, προσπαθεί να ξεδιαλύνει τα μυστήρια της ανθρώπινης καρδιάς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά τα ερωτήματα είναι παγκόσμια. Και στην ενότητα του ‘Φαγητού’; Παράλληλα με τα βαθύτατα ερωτήματα της πνευματικότητας και της ψυχικής υγείας, η Γκίλμπερτ μετατρέπει το φαγητό και τον τρόπο που τρωμε, σε ακρογωνιαίο λίθο της αναθεώρησης της ζωής της.

Η λέξη δίαιτα είναι από μόνης της θλιβερή δεν πρόκειται για την αναζήτηση μίας δίαιτας, που θα δώσει λύση στο πώς θα αδυνατίσουμε. Η αποκάλυψή της εγγυάται στο να μετακομίσει στην Ιταλία και να τρώει ό,τι θέλει. Γεύεται κάθε νόστιμη μπουκιά, χωρίς να σκέφτεται τις θερμίδες, τους υδατάνθρακες ή τις ‘καλές’ και τις ‘κακές’ τροφές. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά το ερώτημα είναι, εσείς θα τολμούσατε να το κάνετε; Θα μπορούσατε να ταξιδέψετε σε αυτή την γευστική διαδρομή; Και να αποκτίσετε γευστίκη νοημοσύνη; Η επιτυχία κρύβεται στο πως θα ξεφύγουμε απο το σύνδρομο των πολλών επιλόγων (και της λίγης χαρας).Το φάρμακο βρίσκεται ίσως στο να περιορίσουμε τις προσδοκίες μας. Να αφήσουμε την Ζωή να μας Ξαφνιασει . Να καταρρίψουμε όλες τις φοβίες σχετικά με το φαγητό. Πρέπει να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να γνωρίζει πότε πεινάει, να τρώει αυτό που θέλει και να σταματάει όταν έχει πια χορτάσει’’.

Πιθανόν αυτό να απέχει πολύ απ’ τον τρόπο με τον οποίο τρώτε εως τώρα, αλλά αν το καταφέρνατε – ή ακόμα καλύτερα, αν δεν είχατε αναπτύξει καμία φοβία σχετικά με το φαγητό (γιατί κανένα μωρό δεν γεννιέται με έμφυτη την γνώση σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες) – σκεφτείτε πόσο παράξενες θα σας φαίνονταν οι διατροφικές συνήθειες όλων των άλλων. Δεν θα καταλαβαίνατε τους νόμους της διατροφής– ή μήπως είναι η συναισθηματική μας υπόσταση αυτή που προκαλεί τους ενδοιασμούς, τις ανησυχίες, την κριτική, τις αυτό-επιπλήξεις και τις συμφωνίες που κάνουμε με τους φίλους μας σχετικά με το φαγητό. Μιλάμε για το φαγητό με τους όρους της ηθικής και της αμαρτίας, μιλάμε για το τελευταίο συμπλήρωμα διατροφής που κυκλοφόρησε, για το τι είναι κακό, απαγορευμένο, παχυντικό ή αλλεργικό. Όλα αυτά θα σας μπέρδευαν.

Αλλά έχουμε κάνει τους εαυτούς μας – κι έναν αυξανόμενο αριθμό κοριτσιών και γυναικών σ’ όλον τον κόσμο – τελείως δυστυχισμένους υπονομεύοντας τις βασικές ορέξεις μας και υπονοώντας ότι ο τρόπος που τρώμε, όποιος κι αν είναι αυτός, είναι λάθος. Υποφέρουν απο την ανικανότητα τους να αναγνωρίσουν τελικά εαν μία εναλλακτική λύση είναι καλή.

Δεν εκτιμούμε τους διαφορετικούς τύπους σωμάτων και ομορφιάς, αλλά έναν τύπο σώματος με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: το μακρύ και το λεπτό σώμα. Κι όταν λέμε λεπτό, εννοούμε λεπτό. Όχι φυσιολογικά λεπτό, αλλά πιο αδύνατο κι από αδύνατο.

Μαθαίνουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας μ’ αυτές. Κοιτάμε τον εαυτό μας εξωτερικά και τον κρίνουμε αυστηρά. Και μοιραία αποτυγχάνουμε. Δεν μπορούμε να συγκριθούμε με τις εικόνες, όπως δεν μπορούν να συγκριθούν και τα ίδια τα μοντέλα με τις ρετουσαρισμένες φωτογραφίες τους. Αλλά αυτό το ξεχνάμε και φανταζόμαστε ότι αν κόψουμε το φαγητό, θα νιώσουμε καλύτερα, πιο ασφαλείς με το σώμα μας. Ξεχνάμε, επίσης, ότι το αποτέλεσμα των φωτογραφιών αυτών που βλέπουμε είναι να χάνουμε την ισορροπία μας, και να αισθανόμαστε πανικό, ανασφάλεια και μίσος για το σώμα μας.

Καθώς αυξάνεται ο τρόμος σχετικά με το σώμα μας, τόσο αυξάνεται κι ο φόβος για το φαγητό και το τι μπορεί να προκαλέσει. Το φαγητό παύει να είναι το αντίθετο της πείνας, γίνεται το αντίθετο του αδυνατίσματος. Αντί να αποτελεί απόλαυση, η δυνατότητα να επιλέξουμε νόστιμα φαγητά όταν πεινάμε, να δοκιμάσουμε καινούριες γεύσεις κι ακόμα κι η επιθυμία να φάμε, φαίνεται ότι φθείρουν τη γυναικεία αυτοπεποίθηση. Επειδή όμως πρέπει να είμαστε ο εαυτός μας όχι αυτών που θέλουν οι άλλοι.

Στην Ορθοβιοτική Ιατρική για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόζεται Τμήμα Προσωποποιημένης Διατροφής με την βάση ότι δεν υπάρχει Ιδανικό σώμα- Ιδανικό βάρος, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδεύονται μέσα από ένα αυστηρά προσωποποιημένοπρόγραμμα μία νέα προσέγγιση της ‘έξυπνης επιλογής’.Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειες μας.

Αν τρωτέ αυτό που θέλετε, ξέρετε ποιές είναι οι δικές σας ανάγκες και ελλείψης των ιχνοστοιχείων και των μετάλλων σας , όταν ο εξειδικευμένος έλεγχος των ορμονών σας αλλά και η μετρήσεις δυσανεξιών σας ( pintertest) μας χαρτογραφούν τις ανάγκες σας ,το ειδικό επιςτημονικό προςωπικο μας λειτουργεί με βάση οτι "όταν πεινάτε και γεύεστε κάθε μπουκιά τότε δεν θα έχετε χάσει τίποτα. Θα είστε έτοιμοι να σταματήσετε όταν χορτάσετε." Αν τρώτε όταν πεινάτε, μπορείτε να σταματήσετε όταν θα έχετε χορτάσει. Υπήρχε λόγος που ξεκινήσατε να τρώτε κι υπάρχει λόγος για να σταματήσετε.

Χαλαρώστε! Όπως είπε και η Τζούλια Ρομπερτς...πως θα ερωτευθείτε εάν δεν χάσετε το control έστω και στο φαγητό; Η απώλεία ελέγχου λόγω Έρωτα δεν σημαίνει απώλεια δύναμης, κατεβάστε το πήχη, διότι δεν έχετε κανένα λόγω να πληρώσετε το τίμημα της ευτυχίας σας.

Σωπάστε όχι από λόγια αλλά από σκέψεις (της τέλειας εικόνας) ίσως με αυτό τον τρόπο εισακουστούν οι προσευχές σας με την ηρεμία που θα έχετε μέσα κ γύρω σας.

Αυτός ο τρόπος διατροφής μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για άλλες δραστηριότητες και ορέξεις που συνδέονται με τα συναισθήματα. Υπάρχει ένας οργανικός ρυθμός ανάμεσα στην επιθυμία και την ικανοποίηση της. Όταν το ξέρουμε ποιά επιςτημονικά, έχουμε ήδη λύσει το μισό πρόβλημα. Η ευτυχισμένη σχέση μας με το φαγητό βασίζεται σ’ αυτό. Αν θυμάστε αυτό το απλό μάθημα, κι εσείς μπορείτε να ξεφύγετε από τις παγίδες του φαγητού που καταναλώνουν τον χρόνο και καταστρέφουν την απόλαυση. Κι έτσι θα έχετε περισσότερο χρόνο κι ενέργεια για προσευχή και αγάπη!!!