Yummy! Μία νέα έρευνα αποθεώνει τη σοκολάτα

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Yummy! Μία νέα έρευνα αποθεώνει τη σοκολάτα

Κορίτσια φάτε άφοβα..

Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως όταν διαβάζουμε ότι μία επιστημονική μελέτη υποστηρίζει την ακόρεστη επιθυμία μας για σοκολάτα τα μάτια μας βγάζουν καρδούλες από την λαχτάρα. Η μάυρη σοκολάτα έχει αποδειχθεί εδώ και καιρό ως μία υγιεινή επιλογή για την καρδιά, όμως μία καινούργια μελέτη που δημοσιεύτηκε την κάνει ακόμη πιο σημαντική, αναφέροντας πως το αγαπημένο μας αυτό σνακ συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου ενός κοινού και σοβαρού τύπου ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart διαπίστωσε ότι εάν κάποιο άτομο κατανάλωνε σοκολάτα μία έως τρεις φορές το μήνα ή μια μικρή ποσότητα κάθε εβδομάδα είχε περίπου 10% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή από εκείνους που απείχαν από την κατανάλωση σοκολάτας. «Ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, η μέτρια πρόσληψη σοκολάτας είναι μια υγιεινή επιλογή σνακ», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Elizabeth Mostofsky.

Η Mostofsky και οι συνεργάτες της αναφέρουν ότι ο μεγάλος όγκος φλαβονολών του κακάο, μια αντιφλεγμονώδης ένωση με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μπορεί να είναι ο λόγος που η κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με μια πιο υγιή καρδιά. Σύμφωνα με την American Heart Association, η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο για τους θρόμβους αίματος, τα εγκεφαλικά επεισόδια και την καρδιακή ανεπάρκεια. Έτσι αξίζει να εξετάσεις την προσθήκη λίγης μαύρης σοκολάτας στη διατροφή σου και αυτό για λόγους καλής υγείας.

Πολλοί την αποφεύγουν ως ιδιαίτερα επιβαρυντική για τη σιλουέτα και ως μια ανούσια λιχουδιά, ωστόσο έχει αποδειχτεί ότι η σοκολάτα (ιδιαίτερα η μαύρη) επιβραδύνει την ορμόνη του στρες, χαλαρώνει τον οργανισμό και παράλληλα βοηθάει στην παραγωγή ενδορφινών και αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης. Είναι γεγονός ότι η μαύρη σοκολάτα έχει συνδεθεί με τη μείωση των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, καθώς και με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μια άλλη αμερικάνικη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση 40 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας και σοκολάτας γάλακτος αρκούν για να μειωθεί το στρες στις γυναίκες. Τρέξε στο κοντινότερο περίπτερο λοιπόν και προμηθεύσου όση περισσότερη σοκολάτα μπορείς. Πλέον μπορείς να τρως άφοβα, αλλά πάντα με μέτρο.