4 κακές συνήθειες που σε «μεγαλώνουν»

Νάνσυ Μητσοστέργιου
4 κακές συνήθειες που σε «μεγαλώνουν»

Γιατί δεν μας βλάπτει μόνο ο ήλιος και το καλοκαίρι

Όπως ξέρεις από τους νόμους της φύσης το καλοκαίρι ο ήλιος διαρκεί πολλές ώρες παραπάνω απ’ ότι τον χειμώνα και αυτό δεν είναι πάντα και ιδιαίτερα καλό. Μπορεί εμάς να μας ενθουσιάζει όλο αυτό, γιατί χρειαζόμαστε και βιταμίνη D, όμως γνωρίζεις πολύ καλά, πως ο ήλιος δεν κάνει και πολύ καλό στην υγεία και την επιδερμίδα μας και είναι μία από τις πολύ κακές μας συνήθειες το καλοκαίρι να καθόμαστε με τις ώρες κάτω από αυτόν.

Καταλαβαίνεις λοιπόν, πως αυτό είναι και μία από τις συνήθειες που μας μεγαλώνουν αρκετά. Και φυσικά δεν είναι μόνο ο ήλιος που έχει βλαβερές επιπτώσεις στον οργανισμό μας, γι’ αυτό και παρακάτω θα δεις 4 κακές συνήθειες που σε «μεγαλώνουν».

#1. Χρήση αλκοόλ πρωινές ώρες

Λάθος, λάθος και πάλι λάθος. Ξέρουμε πως το καλοκαίρι ειδικά ενδείκνυται ιδιαίτερα για την χρήση αλκοόλ, όμως όχι σε καθημερινή βάση και όχι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείς το βράδυ που βγεις στις διακοπές σου στο νησί να πιείς ένα κοκτέιλ ή ένα ποτάκι, όμως δεν χρειάζεται να μεταφέρεις αυτή σου τη συνήθεια και τις πρωινές ώρες. Το αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης Α στο σώμα σου που είναι απαραίτητη για την ανανέωση των κυττάρων και την λάμψη της επιδερμίδας σου.

#2. Ξενύχτι και έλλειψη ύπνου

Με περισσότερες ώρες την ημέρα το καλοκαίρι, είναι φυσικό να αλλάζουν οι συνήθειες του ύπνου μας χάρη στα συνθήματα του καρδιακού ρυθμού μας. Σύμφωνα με μια κλινική έρευνα, η στέρηση του ύπνου δεν επηρεάζει μόνο τα ενεργειακά επίπεδα και τη γνωστική λειτουργία, αλλά συνδέεται και με την πρόωρη γήρανση. Σε έρευνα που έγινε σε γυναίκες ηλικίας 30 έως 49 ετών, τα αποτελέσματα έδειξαν πως εκείνες που δεν κοιμόντουσαν καλά έδειξαν σημάδια γήρανσης όπως λεπτές γραμμές, ανομοιόμορφους χρωματισμούς και μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος.

#3. Δεν αλλάζεις συχνά τα σεντόνια σου

Μπορεί να ακούγεται κάπως αηδιαστικό, αλλά οι ζεστές καλοκαιρινές νύχτες μπορούν να μας κάνουν να παράγουμε περισσότερο ιδρώτα, πράγμα που σημαίνει ότι πλύσιμο και αλλαγή των σεντονιών σου ανά τακτικά χρονικά διαστήματα είναι απαραίτητη. Μια έρευνα του 2014 διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των ανθρώπων δεν πλένουν συχνά τα σεντόνια τους, αφήνοντας μια συστοιχία βακτηρίων και νεκρού δέρματος να συσσωρευτούν. Ο Philip Tierno Jr., διευθυντής της κλινικής μικροβιολογίας και ανοσολογίας συνιστά την εβδομαδιαία πλύση των σεντονιών.

#4. Φοράς γυαλιά ηλίου με φακούς που δεν έχουν προστασία UV

Το δέρμα μας δεν είναι το μόνο μέρος του προσώπου που παρουσιάζει σημάδια πρόωρης γήρανσης. Το εξωτερικό στρώμα του ματιού, γνωστό ως κερατοειδής, είναι σαν το εξωτερικό στρώμα του δέρματος και μπορεί να υποστεί βλάβη από τις υπεριώδεις ακτίνες εάν δεν προστατεύεται. «Έχουμε αντηλιακό που μπορούμε να βάλουμε στο δέρμα μας, αλλά δεν έχουμε σταγόνες για τα μάτια που προσφέρουν μια προστατευτική ταινία για τον κερατοειδή. Γι 'αυτό είναι πολύ σημαντικό όλοι, και ειδικά οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμα μάτια, να φορούν γυαλιά ηλίου που προστατεύουν και από τις δύο UVA και UVB ακτίνες», λέει η Deborah Sarnoff, MD, ανώτερος αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Καρκίνου του Δέρματος. Πριν αγοράσεις ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, τσέκαρε ότι ο φακός προσφέρει υπεριώδη προστασία -επειδή ο φακός έχει μια σκοτεινή απόχρωση δεν σημαίνει ότι εμποδίζει αυτές τις βλαβερές ακτίνες-.