5 σημάδια που «μαρτυρούν» πως έχεις κατακράτηση υγρών

Νάνσυ Μητσοστέργιου
5 σημάδια που «μαρτυρούν» πως έχεις κατακράτηση υγρών

Διάβασε προσεκτικά

Η κατακράτηση νερού ή οίδημα συμβαίνει όταν το σώμα σου αρχίζει να αποθηκεύει τα περίσσεια υγρού στους ιστούς του. Το υγρό διαρρέει τακτικά στους σωματικούς ιστούς από την κυκλοφορία του αίματός. Υπό κανονικές συνθήκες, ένα δίκτυο σωλήνων σε όλο το σώμα που ονομάζεται λεμφικό σύστημα αποστραγγίζει τα περίσσεια υγρά πίσω στην κυκλοφορία του αίματος.

Το υγρό μπορεί να αρχίσει να συσσωρεύεται όταν το σύστημά σου κατακλύζεται από παράγοντες που περιλαμβάνουν υψηλή πρόσληψη αλατιού, υπερβολική θερμότητα, παχυσαρκία, ορμονικές διακυμάνσεις στον εμμηνορροϊκό κύκλο ή πιο σοβαρή ασθένεια. Παρακάτω λοιπόν θα δεις κάποια από τα συμπτώματα, τα οποία θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις εάν έχεις κατακράτηση υγρών.

#1. Απότομη αλλαγή στο βάρος σου
Ζυγίστηκες και ξαφνικά συνειδητοποίησες πως έχεις πάρει αρκετά κιλά μέσα σε μία μέρα; Ενώ η υπερκατανάλωση τροφής και η έλλειψη άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους με την πάροδο του χρόνου, η απόκτηση αρκετών κιλών μέσα σε μία νύχτα είναι ένα σημάδι κατακράτησης νερού.

Ελέγξε το βάρος σου σε διάφορες ώρες της ημέρας, κρατώντας έναν πίνακα για μια περίοδο αρκετών ημερών. Εάν το βάρος σου αλλάζει σημαντικά κατά τη διάρκεια μίας ή μερικών ημερών, οι διακυμάνσεις αυτές είναι πιθανότερο να οφείλονται στην κατακράτηση νερού.
Θυμήσου πως οι ορμονικές αλλαγές του έμμηνου κύκλου μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την κατακράτηση νερού. Εάν για παράδειγμα η μέση σου έχει πρηστεί λίγες ημέρες πριν από την περίοδο σου είναι πολύ πιθανό αυτό το πρήξιμο να εξαφανιστεί μέσα σε μία ή δύο ημέρες από την έναρξη του κύκλου σου. Έλεγξε το ξανά προς το τέλος της περιόδου σου.

#2. Δες αν είσαι γενικά πρησμένη
Εξέτασε τα χέρια, τα πόδια, τους αστραγάλους και τα πέλματα σου για σημεία που μπορεί να είναι πρησμένα. Τα εξωτερικά σημεία του συστήματος κυκλοφορίας του αίματος είναι επίσης οι εξωτερικές περιοχές του λεμφικού συστήματος. Ως εκ τούτου, είναι οι πιο πιθανές περιοχές που υποφέρουν από φυσικές ενδείξεις κατακράτησης νερού. Έλεγξε αν οι κάλτσες σου σου αφήνουν σημάδι γύρω από το πόδι σου όταν τις φοράς. Μερικές φορές αυτό προκαλείται από την εφαρμογή της κάλτσας και όχι από κάποιο φυσιολογικό παράγοντα, αλλά αν οι κάλτσες που σου εφαρμόζουν κανονικά, αφήνουν σημάδια, τα πόδια ή οι αστράγαλοι σου μπορεί να είναι πρησμένοι.

#3. Εξέτασε τα πόδια και τα χέρια σου
Σπρώξε προς τα κάτω τα πρησμένα σημεία με τον αντίχειρά σου και στη συνέχεια άφησε τα. Εάν η εσοχή παραμείνει για λίγα δευτερόλεπτα, ενδέχεται να έχετε οίδημα, το οποίο είναι ένας τύπος κατακράτησης νερού.
Έχε όμως υπόψη ότι υπάρχει και μια μορφή χωρίς οίδημα που δεν θα παράγει αυτό το αποτέλεσμα. Μπορεί επίσης να έχεις κατακράτηση ακόμη και αν το δέρμ σου δεν δημιουργήσει λακουβίτσα.

#4. Εξέτασε το επίπεδο εκγύμνασης σου
Όταν βρίσκεσαι ή κάθεσαι στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να προκαλέσει συγκέντρωση υγρών στα κάτω άκρα σου. Οι μακρινές πτήσεις με αεροπλάνο ή καθιστική εργασία μπορεί να προκαλέσουν στο σώμα σου κατακράτηση υγρών. Σήκω και κινήσου τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο ώρες, ή κάνε ασκήσεις όπως κάμψη των ποδιών σου προς τα πίσω και στη συνέχεια τέντωμα προς τα εμπρός.

#5. Τρως υπερβολικά αλμυρά φαγητά
Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου οδηγεί συχνά σε κατακράτηση υγρών. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να τονίσει το λεμφικό σύστημα και να παράγει κατακράτηση νερού, ειδικά στα άκρα του σώματός σου. Κοίταξε λοιπόν προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για να βεβαιωθείς ότι το νάτριο δεν «κρύβεται» σε τρόφιμα που πιστεύεις ότι είναι αλμυρά.

Υ.Γ.: Το πρήξιμο στο πρόσωπο μπορεί να είναι επίσης ένας παράγοντας, όπως και αν νιώθεις πόνο στα γόνατα σου.