Έχεις ευαίσθητα δόντια; Δες 2 τρόπους για να απαλλαγείς από τον πόνο φυσικά

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Έχεις ευαίσθητα δόντια; Δες 2 τρόπους για να απαλλαγείς από τον πόνο φυσικά

Ίσως ο χειρότερος πόνος

Ναι το λέμε και το πιστεύουμε, ο πόνος στα δόντια ειδικά όταν αυτά είναι και κάπως ευαίσθητα είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί. Τόσο που τον συγκρίνουμε ακόμη και με τους πόνους περιόδου, οι οποίοι επίσης δεν είναι και το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να υποστούμε.

Ξέρεις πολύ καλά πως είναι αυτό το συναίσθημα, όταν τρως απότομα κάτι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο ή ακόμα και κάτι πιο γλυκό απ’ όσο έχεις συνηθίσει. Ένας οξύς πόνος είναι αρκετός για να σου χαλάσει την ημέρα και να μην ξαναφάς τίποτα για το υπόλοιπο αυτής. Είναι πολύ δύσκολο το να έχεις ευαίσθητα δόντια και επειδή κάπου σε νιώθουμε, παρακάτω σου έχουμε δύο τρόπους, με τους οποίους μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτόν τον πόνο φυσικά.

#1. Αλατόνερο
Αυτός είναι ένας τρόπος που σίγουρα γνωρίζεις, αφού όντας πιο μικρή, η μαμά σου σίγουρα κάποια στιγμή θα σε έβαλε να κάνεις γαργάρες με αλατόνερο. Το αλατόνερο βελτιώνει την ισορροπία του pH στο στόμα, δημιουργώντας έτσι ένα πιο αλκαλικό περιβάλλον στο οποίο τα επιβλαβή βακτήρια δεν είναι σε θέση να επιβιώσουν. Είναι ένα φυσικό αντισηπτικό που μειώνει και τη συσσώρευση της πλάκας.

Για να κάνεις γαργάρες ή μπουκώματα με αλατόνερο, πρόσθεσε δύο κουταλάκια του γλυκού αλάτι σε ζεστό νερό και ανακατέψτε καλά μέχρι αυτό να διαλυθεί εντελώς. Ξέπλυνε το στόμα σου με αυτό το διάλυμα δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, για να μειώσεις την ευαισθησία και τον πόνο.

#2. Με αιθέρια έλαια
Υπάρχουν κάποια αιθέρια έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της υγείας των δοντιών και των ούλων μειώνοντας ταυτόχρονα την ευαισθησία. Τα τρία πιο ισχυρά όμως είναι η μέντα, το γαρίφαλο και το αιθέριο έλαιο κανέλας.

- Το αιθέριο έλαιο μέντας είναι αντισηπτικό και μπορεί να εξοντώσει τα αναερόβια βακτήρια για την πρόληψη της ασθένειας των ούλων. Επιπλέον, η δροσερή γεύση του είναι ό,τι καλύτερο για την καταπολέμηση της άσχημης αναπνοής. Για να το χρησιμοποιήσετε, απλά προσθέστε μια σταγόνα αιθέριο έλαιο μέντας στην οδοντόκρεμα σου τη στιγμή που πλένεις τα δόντια σου. Ή πάλι δημιούργησε τη δική σου σπιτική οδοντόκρεμα συνδυάζοντας ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και λάδι καρύδας, και στη συνέχεια πρόσθεσε 10 με 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας.

- Το λάδι από γαρίφαλο περιέχει ισχυρές μικροβιολογικές ιδιότητες και μπορεί επίσης να βοηθήσει στον ενοχλητικό πόνο ενώ διατηρεί τα δόντια και τα ούλα υγιή και δυνατά. Τα γαρίφαλα έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στην οδοντιατρική για τις αντιφλεγμονώδεις, αναισθητικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες τους που βοηθούν στη μείωση του πόνου των δοντιών και την καταπολέμηση των λοιμώξεων από το στόμα. Ο καλύτερος τρόπος για να το χρησιμοποιήσεις για την ανακούφιση της ευαισθησίας των δοντιών είναι να συνδυάσεις μια σταγόνα αιθέριο έλαιο γαρίφαλο και μια σταγόνα αιθέριο έλαιο πορτοκάλι με 4 σταγόνες ελαιόλαδο.

- Το έλαιο κανέλας είναι γνωστό για τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια που προκαλούν τη φθορά των δοντιών και να αποτρέψουν την υπερβολική ευαισθησία. Μπορείς απλά να προσθέσεις μια σταγόνα ή δύο στην οδοντόκρεμα σου και να βουρτσίσεις κανονικά τα δόντια σου ή να φτιάξεις τη δική σου, ακολουθώντας τα βήματα με το έλαιο μέντας παραπάνω (συνδύασε ίσα μέρη μαγειρικής σόδα και λάδι καρύδας και στη συνέχεια προσθέτετε 10 έως 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο κανέλας).