Sleep Saviours: Mικρά και πρακτικά μυστικά για να κοιμάσαι πιο εύκολα

Sleep Saviours: Mικρά και πρακτικά μυστικά για να κοιμάσαι πιο εύκολα

Ξέχασε τα σπρέι λεβάντας και δοκίμασε αυτά τα tricks.

Αν υποφέρεις και εσύ κατά τακτά χρονικά διαστήματα από αϋπνίες, ξέρεις για ποιο πράγμα μιλάμε όταν λέμε πως το να «χάνεις τον ύπνο σου» είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορούν να σου συμβούν. Γι' αυτό παρακάτω σου παραθέτουμε 5 εύκολα και πρακτικά tips για να κοιμάσαι καλύτερα και πιο εύκολα χωρίς να στριφογυρίζεις στο κρεβάτι σου.

Πάρε Ωμέγα – 3. Τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα βελτιώνουν τον ύπνο μας, απελευθερώνοντας μελατονίνη στο σώμα μας. Η μελατονίνη καταπραΰνει τα νεύρα και μας βοηθάει να είμαστε πιο ήρεμες.

Άνοιξε τα παράθυρα να μπει μέσα το φως του ήλιου. Όσο περισσότερο εκτίθεσαι στην ηλιακή ακτινοβολία στη διάρκεια της ημέρας, τόσο πιο εύκολα κοιμάσαι το βράδυ. Ιατρικά αποδεδειγμένο.

Δημιούργησε ένα σινιάλο ύπνου. Γνωστοί υπνοθεραπευτές επιμένουν πως φτιάχνοντας ένα δικό σου, προσωπικό σημάδι, πχ. αν σταυρώνεις τα δάχτυλά σου ή πιέζεις τον λοβό του αυτιού σου , κάθε φορά που νυστάζεις τότε αυτόματα δημιουργείς ένα νευρολογικό μονοπάτι που «δίνει εντολή» στον οργανισμό σου να κοιμηθεί, ακόμα και αν δεν σε παίρνει ο ύπνος. Φυσικά η διαδικασία (η οποία λέγεται «αγκύρωση») πρέπει να επαναληφθεί αρκετές φορές για να εγγραφεί στο υποσυνείδητό σου και να έχει αποτέλεσμα.

Άκουσε μουσική...όχι όμως οποιαδήποτε μουσική, μην βάλεις κλαρίνα. Τι εννοούμε; O συνθέτης Max Richter, σε συνεργασία με τον νευρολόγο David Eagleman, έχει συνθέσει ένα 8άρο κομμάτι, καταπραϋντικό για το νευρικό σύστημα, το οποίο σου υπόσχεται Sweet Dreams (που λέγανε και οι Εurythmics). Ιnfo: www.deutschegrammophon.com

Πιες ροφήματα με σπόρους κολοκύθας. Το συγκεκριμένο στοιχείο ενεργοποιεί την μελατονίνη του οργανισμού, την ορμόνη που ευθύνεται για το πόσο εύκολα μπορούμε να κοιμηθούμε το βράδυ.

efaew

ΜΥΘΟΣ
Ένα ποτήρι αλκοόλ θα σε κάνει να κοιμηθείς πιο εύκολα. Όχι, εκτός αν έχεις προβλήματα αλκοολισμού και πέσεις σε κώμα. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση απλά θα σου χαρίσει έναν ταραγμένο ύπνο και θα σε κάνει να ξεπεράσεις πιο γρήγορα από όσο πρέπει τη φάση REM (το πέμπτο στάδιο του ύπνου όπου βλέπουμε τα όνειρα). Αυτό σημαίνει πως την άλλη μέρα θα έχεις νεύρα και θα νιώθεις κουρασμένη.

ΜΥΘΟΣ
Αν γυμναστείς πριν ξαπλώσεις θα έχεις υπερένταση. Μελέτες πάνω σε άτομα που έκαναν ασκήσεις για μία περίπου ώρα πριν κοιμηθούν, έδειξαν πως ο ύπνος τους ήταν πιο βαθύς και «εποικοδομητικός» από όσους δεν αθλήθηκαν. Ξύπνησαν ξεκούραστοι και ανανεωμένοι!

ΜΥΘΟΣ
Αν την μία μέρα δεν κοιμηθείς πολύ, μπορείς να κοιμηθείς πιο πολύ την επόμενη... Και αυτό δεν θα κάνει καμία διαφορά στον οργανισμό σου. Ο ύπνος που «χάνουμε» δεν αναπληρώνεται. Γι'αυτό φρόντισε να περιορίσεις τα «τσιγάρα, τα ποτά και ξενύχτια». Προσέχουμε για να έχουμε.