Να τι πραγματικά συμβαίνει αν δεν βουρτσίζεις τα δόντια σου

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Να τι πραγματικά συμβαίνει αν δεν βουρτσίζεις τα δόντια σου

Εσύ φροντίζεις για την στοματική σου υγιεινή;

Σίγουρα από τότε που ήσουν πολύ μικρή σου έχουν πει μία ή και παραπάνω φορές ότι είναι σημαντικό να βουρτσίζεις τα δόντια σου τακτικά και πιο συγκεκριμένα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Και δεν είναι μόνο θέμα υγιεινής, το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών σου μπορεί να βοηθήσει πολύ στην προστασία της συνολικής υγείας σου.

Κι ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό το να παραλείψεις να βουρτσίσεις μία φορά τα δόντια σου -είσαι πολύ κουρασμένη, ξέχασες και δεν το θυμήθηκες μέχρι την τελευταία στιγμή κ.λ.π - μόλις όμως αντιληφθείς τι πραγματικά μπορεί να συμβεί να είσαι σίγουρη πως δεν θα το παραλείψεις ποτέ ξανά.

#1. Περιοδοντική νόσος και απώλεια οστικής μάζας
Ίσως να μην το έχεις σκεφτεί ποτέ, αλλά εκτός από το να χαλάσουν απλά τα δόντια σου, μπορείς πραγματικά να πάθεις πολύ πιο σοβαρά πράγματα με το να μην τα βουρτσίζεις. Σύμφωνα με τον Dr. Rajan Sharma τα βακτήρια παράγουν μερικά ένζυμα που αρχίζουν να τρώνε τα οστά και καθώς αναπτύσσεις περιοδοντικές παθήσεις, τότε η αιτία γίνεται αποτελεσματική. Οι μολύνσεις που προκαλούν περιοδοντική νόσο μπορούν ακόμη και να απαιτήσουν χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εάν είναι υπερβολικά σοβαρές. Σίγουρα δεν αξίζει τον κόπο έτσι;

#2. Διαβήτης
Ο διαβήτης είναι μια σοβαρή, χρόνια πάθηση που πλήττει πάρα πολλούς ανθρώπους, παιδιά και ενήλικες. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Dental Association, φαίνεται να υπάρχει σχέση μεταξύ της περιοδοντίτιδας (γνωστής και ως φλεγμονή / μόλυνση των ούλων) και του διαβήτη.

Αυτή η έρευνα δεν σημαίνει ότι η μια κατάσταση προκαλεί την άλλη, αλλά φαίνεται ότι εκείνοι που πάσχουν από περιοδοντίτιδα (που είναι συχνά αποτέλεσμα της κακής στοματικής υγιεινής) είναι πιο πιθανό να έχουν - ή να αποκτήσουν - διαβήτη. Αυτά και τα δύο μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρές καταστάσεις, ειδικά αν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Οπότε αν το βούρτσισμα των δοντιών σου μπορεί να βοηθήσει να προστατευθείς από το ένα ή και τα δύο προβλήματα, τότε μην το αμελείς.

#3. Ουλίτιδα
Πριν καταλήξεις με μία ολοκληρωμένη περιοδοντική νόσο, συχνά ξεκινάς με την ουλίτιδα. Όπως είπε ένας οδοντίατρος, η ουλίτιδα είναι η «αρχική φλεγμονή, οίδημα και αιμορραγία των ούλων».

Είναι σημαντικό να φροντίζεις τα ούλα, τα δόντια και τους μαλακούς ιστούς του στόματος σου πριν φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά είναι επίσης σημαντικό να κάνεις ό, τι μπορείς για την ανακούφιση του προβλήματος μόλις δεις τα αρχικά σημάδια.

#4. Άσχημη αναπνοή
Όταν δεν βουρτσίζεις τα δόντια σου, δημιουργείς ένα περιβάλλον ιδανικό για πλάκα και πέτρα. Κάθε φορά που τρως, τα απομεινάρια αυτού του φαγητού κολλάνε στα δόντια σου. Αν αυτό δεν βουρτσιστεί, η πλάκα θα αναπτυχθεί και με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να σκληρύνει, δημιουργώντας πέτρα, η οποία μπορεί να απομακρυνθεί μόνο από οδοντίατρο. Όλα αυτά που δημιουργήθηκαν από τα υπολείμματα φαγητών μπορούν να κάνουν την αναπνοή σου να μυρίζει κάπως άσχημα και το βούρτσισμα των δοντιών σου μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις αυτή την αμήχανη στιγμή.