4 ψέματα που έχεις πιστέψει κι εσύ για την περίοδο σου

Νάνσυ Μητσοστέργιου
4 ψέματα που έχεις πιστέψει κι εσύ για την περίοδο σου

Ας πέσουν οι μάσκες

Περίοδος είναι αυτή η στιγμή στη ζωή της γυναίκας που για κάποιες μέρες του μήνα θέλει μόνο να κάθεται ξαπλωμένη στο κρεβάτι της, να τρώει γλυκά (ή και αλμυρά) και να βλέπει σειρές στον υπολογιστή. Είναι αυτές οι μέρες του μήνα που δεν θέλει και δεν πρέπει να την εκνευρίζεις γιατί σίγουρα μόνο κακό θα κάνεις… σε σένα.

Ωστόσο υπάρχουν και 4 μύθοι ή ψέματα -όπως θες πες τα- γύρω από την εμμηνόρροια, που έχεις πιστέψει κι εσύ η ίδια, και ήρθε η ώρα να πέσουν οι μάσκες.

#1. Σταματά η περίοδος σου όταν βρίσκεσαι στο νερό (κάνεις μπάνιο, είσαι στη θάλασσα κλπ);
Σύμφωνα με την γυναικολόγο Sara Matthews, το κολύμπι ή το μπάνιο δεν θα σταματήσει την περίοδο σου, αλλά μπορεί να υπάρχει λιγότερη αιμορραγία εάν το νερό είναι κρύο. «Ωστόσο, δεν θα διακινδύνευα να κάνω μπάνιο στην πισίνα ή στην παραλία χωρίς να χρησιμοποιήσω ταμπόν», εξηγεί. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το κολύμπι ή ένα ζεστό μπάνιο θα μπορούσε να σε βοηθήσει να μειώσεις τις κράμπες και την οσφυαλγία κατά τη διάρκεια της περιόδου σου.

#2. Σταματά η περίοδος σου όταν κοιμάσαι;
Καθώς το σώμα χαλαρώνει σε έναν βαθύ ύπνο, οι μύες σου απελευθερώνουν την ένταση και ο καρδιακός σου ρυθμός επιβραδύνεται, πράγμα που σημαίνει ότι η μήτρα σου απελευθερώνει λιγότερο αίμα. «Η βαρύτητα παίζει επίσης μεγάλο ρόλο», λέει η dr. Matthews. Καθώς κοιμάσαι οριζόντια, το αίμα συγκεντρώνεται μέσα οπότε πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική όταν σηκώνεσαι από το κρεβάτι το πρωί, γιατί θα υπάρξει διαρροή από παντού και σίγουρα δεν το θέλεις αυτό.

#3. Η περίοδος σας γίνεται πιο βαριά όταν ταξιδεύεις με αεροπλάνο;
Όπως εξηγεί η Dr. Matthews, υπάρχουν διάφορες απόψεις σχετικά με αυτό το θέμα: «Οι αεροσυνοδοί λένε ότι η αιμορραγία μειώνεται στον αέρα και αυξάνεται όταν προσγειώνεσαι λόγω της αλλαγής της πίεσης». Ωστόσο, είναι καλό να είσαι πάντα καλά προετοιμασμένη όταν ταξιδεύεις με αεροπλάνο.

#4. Σταματά η περίοδος σου όταν πίνεις αλκοόλ;
Το αλκοόλ δεν έχει καμία επίδραση στη ροή του αίματος, αλλά μπορεί να μειώσει/απαλύνει τις κράμπες κατά τη διάρκεια της περιόδου. Βέβαια η Sara Matthews, δεν συνιστά να πίνεις αλκοόλ για να απαλύνεις τις κράμπες σου, αφού αυτό με τον καιρό, όχι μόνο θα μπορούσε να κάνει κακό στην υγεία σου, αλλά θα μπορούσε επίσης να μειώσει τα επίπεδα οιστρογόνων σου, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να δυσκολέψει την περίπτωση να κάνεις παιδιά. Όλα είναι καλά με μέτρο, ακόμη και ένα ζεστό μπάνιο ή ένα μπουκάλι με ζεστό νερό θα μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματικό, αν όχι και περισσότερο.