Εσύ το ήξερες; Αυτά είναι τα 5 πράγματα που δεν επιτρέπεται να βάλεις στο μπλέντερ σου

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Εσύ το ήξερες; Αυτά είναι τα 5 πράγματα που δεν επιτρέπεται να βάλεις στο μπλέντερ σου

Αν δεν θέλεις να χαλάσεις τη συσκευή σου

Το μπλέντερ είναι ίσως ένα από τα πιο χρήσιμα αντικείμενα που έχει εφεύρει ποτέ ο άνθρωπος. Μπορείς να φτιάξεις γλυκά, μπορείς να φτιάξεις αλμυρά, μπορείς να φτιάξεις ρομήματα, μπορείς να φτιάξεις ακόμη και δροσερά, λαχταριστά κοκτέιλς.

Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα τα οποία με τίποτα δεν πρέπει να βάλεις μέσα στο μπλέντερ σου, εάν δεν θέλεις να κάνεις χάλια την κουζίνα σου ή να το χαλάσεις.

#1. Πολύ καυτά υγρά
Ενώ η σούπα βελουτέ είναι ένα από τα καλύτερα φαγητά που μπορείς να κάνεις στο μπλέντερ, αν αυτή η σούπα είναι τόσο ζεστή (μόλις έβρασε), το να τη ρίξεις στο μπλέντερ μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Ρίχνοντας το πολύ καυτό υγρό μέσα σε ένα μπλέντερ με το πάτημα του κουμπιού, δημιουργείται ατμός και πίεση, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο να φουσκώσει και να εκτοξευτεί η σούπα σε όλη την κουζίνα.

Αντ 'αυτού, άφησε τη σούπα να κρυώσει για τουλάχιστον πέντε λεπτά πριν την μεταφέρεις στο μπλέντερ. Ρίξε στο μπλέντερ όχι περισσότερο από το μισό και κράτησε το καπάκι σφιχτά με μια πετσέτα κουζίνας για να αποφύγεις τυχόν ατυχήματα.

#2. Πουρές πατάτας
Παρόλο που μπορεί να φαίνεται αρκετά αθώο σαν φαγητό, το να εμπιστευτείς το μπλέντερ σου για να φτιάξεις πουρέ πατάτας, θα χει ως αποτέλεσμα την απόλυτη αποτυχία. Οι λεπίδες του μπλέντερ θα λιώσουν υπερβολικά τις πατάτες, προκαλώντας τους να απελευθερώσουν υπερβολικό άμυλο. Αυτό που θα μείνει στο τέλος είναι ένα κολλώδες μείγμα αντί για το αφράτο πιάτο που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε. Προτίμησε λοιπόν είτε να αγοράσεις έτοιμο, είτε να τις λιώσεις μόνη σου με ένα πιρούνι (παλιός μαμαδίστικος τρόπος).

#3. Αποξηραμένα φρούτα ή λιαστές ντομάτες
Εάν το μπλέντερ σου είναι υψηλής ισχύος, τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Αλλά εάν έχεις ένα τυπικό μπλέντερ, η σκληρή υφή των αποξηραμένων φρούτων και της λιαστής ντομάτας μπορεί εύκολα να κολλήσει στις λεπίδες και να τις καταστρέψει ακόμα. Αν πραγματικά πρέπει να τις βάλεις στο μπλέντερ για να φτιάξεις μία σάλτσα για παράδειγμα, βάλτα πρώτα σε ζεστό νερό, για να μαλακώσουν.

#4. Κόκκους καφέ
Τεχνικά, ναι, μπορείς να αλέσεις τους κόκκους καφέ σε ένα μπλέντερ, αλλά όπως και τα ολόκληρα μπαχαρικά, υπάρχουν καλύτερα εργαλεία εκεί έξω για να τα τρίψεις. Αν αποφασίσεις όμως να το βάλεις στο μπλέντερ να ξέρεις πως το αποτέλεσμα δεν θα ΄ναι αυτό ακριβώς που θες, μιας και θα τους κόψει σε δυσανάλογα μεγέθη, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γεύση του καφέ. Οι κόκκοι θα μπορούσαν επίσης να φθείρουν τις λεπίδες της συσκευής. Οπότε καλύτερο θα ήταν να επενδύσεις σε ένα μύλο καφέ.

#5. Οτιδήποτε πολύ παγωμένο
Και πάλι, εάν το μπλέντερ σου είναι υψηλής ισχύος τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν πάλι είναι πιο απλό, τότε μπορεί να έχει προβλήματα με τα πιο σταθερά αντικείμενα. Τα παγάκια για παράδειγμα, μπορεί να είναι πάρα πολύ σκληρά για να θρυμματιστούν τελείως.

Κάπως έτσι και με τα κατεψυγμένα φρούτα, τα οποία ίσως και να παραμείνουν σε κομμάτια με αποτέλεσμα να επιβαρύνεις τις λεπίδες της συσκευής. Οπότε εάν θελήσεις να φτιάξεις ένα smoothie με κατεψυγμένα φρούτα, άφησε τα να ξεπαγώσουν για περίπου 10 λεπτά, πριν τα ρίξεις μέσα στσο μπλέντερ.