Πότε θα σταματήσει το έργο της παρενόχλησης στο Χόλιγουντ;

Γωγώ Φούντα
Πότε θα σταματήσει το έργο της παρενόχλησης στο Χόλιγουντ;

Ο Χάρβεϊ Βάινσταϊν δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. 

Πριν πιάσουμε το συγκεκριμένο στενάχωρο θέμα, αξίζει να αναφέρουμε αυτό: το ότι ξεδιπλώθηκε ένα μεγάλο κουβάρι σεξουαλικών παρενοχλήσεων με πρωταγωνιστή τον Χάρβεϊ Βάινσταϊν και πολλές celebrities, δεν σημαίνει πως το θέμα είναι πιο σοβαρό από χιλιάδες άλλα παρόμοια σκηνικά, που συμβαίνουν στις γυναίκες κάθε μέρα. Για την ακρίβεια, μία έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης το 2012, είχε αναφέρει πως 1 στις 3 γυναίκες έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, τουλάχιστον μία φορά, στον χώρο εργασίας τους. Η υπόθεση Βάινσταϊν είναι ακόμα μία απόδειξη για το τι γίνεται πίσω από τις χολιγουντιανές κάμερες.

Μέχρι τα τέλη του 1950, η αστυνομία του Λος Άντζελες είχε ερευνήσει τουλάχιστον 1.200 υποθέσεις όπου νεαρά κορίτσια που έψαχναν μία είσοδο στην 7η τέχνη του Χόλιγουντ, είχαν πέσει θύματα τόσο σεξουαλικής παρενόχλησης όσο και κακοποίησης. Πέρα από τις φεμινιστικές οργανώσεις που πάντα φώναζαν για το πώς αυτές οι υποθέσεις θαβόντουσαν κάτω από τα χαλιά και έπιαναν αράχνες στα ντουλάπια των δικαστικών αρχών της χώρας, υπήρξαν ελάχιστοι ηθοποιοί του χώρου που άνοιξαν το στόμα τους για να επιβεβαιώσουν τις μαρτυρίες και να δώσουν στην εκάστοτε υπόθεση την προσοχή που της άξιζε από τα media. Ο Χάρβεϊ Βάινσταϊν, είναι απλά άλλη μία τέτοια υπόθεση που χάρη σε μερικές γενναίες δημόσιες δηλώσεις και την βοήθεια των social media, η είδηση ταξίδεψε στα αυτιά και τα μάτια πολλών περισσοτέρων ανθρώπων απ’ ότι θα ταξίδευε κάποτε. Και το όλο στόρι είναι πολύ πιο ενοχλητικό δεδομένου τον αριθμό των θυμάτων.

Γενικά το Xόλιγουντ έχει συνηθίσει σε τέτοιες ειδήσεις. Η τελευταία μεγάλη ήταν εκείνη με πρωταγωνιστή τον Γούντι Άλεν, όπου η κόρη του Ντίλαν Φάροου κατήγγειλε το 2014 τον βιασμό της όταν ήταν 7 χρονών. Από την αποκάλυψη αυτή και μετά, υπήρξαν πολλές γυναίκες που κατηγόρησαν τον Άλεν για ανάρμοστη συμπεριφορά. Παρόμοια σκηνικά έχουν συμβεί και παλαιότερα, με τον Ρομάν Πολάνσκι και την «αδυναμία» του στην 13χρονη Σαμάνθα Γκέιλι (σ.σ.: ο Πολάνσκι συνεχίζει να βρίσκει καταφύγιο στις ΗΠΑ ώστε να μην δικαστεί στη Γαλλία) ή την εμμονή του Αμπντελατίφ Κεσίς με τη λεσβιακή σκηνή στα γυρίσματα του «Η ζωή της Αντέλ», με την Λεά Σεϊντού να αναφέρει πως έβαζε τις πρωταγωνίστριες να κάνουν την σκηνή ξανά και ξανά και όχι μόνο για να «πείσει» τους θεατές. Ο Βάινσταϊν ωστόσο ξεπέρασε τα όρια λόγω της υπερβολικής δύναμης που είχε αποκτήσει στον μικρόκοσμο του Χόλιγουντ.

Η Έιζϊα Αρτζέντο έκανε το ξεκίνημα, δηλώνοντας ότι βιάστηκε από τον Βάινσταϊν στα 21. Ακολούθησε η Λυζέτ Άντονι που στήριξε την δήλωση αναφέροντας παρόμοια εμπειρία με τον παραγωγό και μάλιστα στο ίδιο της το σπίτι. Η Ροζάνα Αρκέτ του Pulp Fiction ανέφερε πως της έβαλε με το ζόρι το χέρι της πάνω στα γεννητικά του όργανα. Και μετά έρχονται άλλα ονόματα. Η Λεά Σεϊντού. Η Ρόουζ ΜακΓκάουαν. Η τραγουδίστρια Μπγιορκ που έτυχε να τον γνωρίσει κατά την διάρκεια ενός βιντεοκλίπ της. Λίγο-πολύ, κάθε διάσημη του Χόλιγουντ έχει μία αηδιαστική ιστορία να διηγηθεί για τον Βάινστεϊν, που όχι μόνο να την έχει ζήσει αλλά ενδεχομένως να την έχει ακούσει από συνάδελφο. Η Μέριλ Στριπ είναι μία τέτοια περίπτωση. Και παρότι ο Χάρβεϊ Βάινσταϊν αρνείται της κατηγορίες, τα θύματα είναι πολλά για να γυρίσει αλλού το κεφάλι της η αμερικανική δικαιοσύνη.

Το στενάχωρο είναι ότι αυτός ο τύπος κατάφερε να κάνει μεγάλη ζημιά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και δεν είναι εύκολο να βγεις και να μιλήσεις ανοιχτά για ένα μεγάλο όνομα του χώρου. Αυτές οι γυναίκες λοιπόν είναι 2 φορές ηρωίδες. Αυτό που σίγουρα θέλει να δει τόσο ο κόσμος, όσο και οι εργαζόμενοι στον κλάδο της κινηματογραφικής βιομηχανίας, είναι να μπει επιτέλους μία ταφόπλακα σε αυτή την «άνευ όρων» συμφωνία ανάμεσα στις ηθοποιούς και τους παραγωγούς. Όπου δηλαδή άμα δεν κάτσεις σε κάποιον, δεν πρόκειται ποτέ να κάνεις καριέρα. Δεν είναι μόνο η πράξη αυτή καθαυτή. Είναι ο εξευτελισμός τον οποίο έχουν υποστεί χιλιάδες γυναίκες, από ανθρώπους που έχουν μάθει να παίρνουν με το ζόρι ό,τι δεν τους ανήκει και ό,τι δεν θα αποκτήσουν ποτέ. Προσωπικά σαν άντρες, κάτι τέτοιοι τύποι μας αηδιάζουν τόσο που μας κάνουν να ντρεπόμαστε για το φύλο μας. Είναι τα παραδείγματα προς αποφυγή. Οι φασίστες της διπλανής πόρτας. Γιατί τι ακριβώς είσαι όταν χρησιμοποιείς την θέση σου και την δύναμη σου ώστε να πάρεις με το ζόρι αυτό που θέλεις;

Ευελπιστούμε μόνο αυτή τη φορά, η υπόθεση να φτάσει όντως στα δικαστήρια.

Διαβάστε περισσότερα στο Ratpack.gr