Η ΕΛΣΟΝ αναδεικνύει τους ταλαντούχους νέους μουσικούς της χώρας

Ερμιόνη Σαρρή
Η ΕΛΣΟΝ αναδεικνύει τους ταλαντούχους νέους μουσικούς της χώρας

Το γυναικείο φύλο δίνει το παρόν και μοιράζεται μαζί μας πως  το όνειρο τους έγινε πραγματικότητα

Νέοι μουσικοί έχουν κατακλύσει τον χώρο στο κτήριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και μελετούν πριν ξεκινήσει η πρόβα τους. Όταν ο διακεκριμένος μαέστρος και διευθυντής της ορχήστρας Διονύσης Γραμμένος μπαίνει στην αίθουσα επικρατεί απόλυτη ησυχία, μέχρι να δώσει το σύνθημα και να ξεκινήσουν οι μελωδίες..

Όμποε, βιόλες, φαγκότα συγχρονίζονται απόλυτα και παράγουν ήχους που σε ταξιδεύουν. Και μπορεί τα «ανεκπαίδευτα» αυτιά μας να μην μπορούν να πιάσουν τα ανεπαίσθητα λάθη των μουσικών, ο Διονύσης Γραμμένος όμως, δεν σταματάει να δίνει οδηγίες στο μουσικό σύνολο, που βελτιώνεται σε κάθε πρόβα. Ο λόγος για την ΕΛΣΟΝ, την πρώτη Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, που δημιουργήθηκε για να εκπαιδεύσει και να αναδείξει τους πιο ταλαντούχους νέους της χώρας μας, ώστε να καταφέρουν να «ανθίσουν μουσικά στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας τους», όπως αναφέρει ο εμπνευστής της.

elson2

«Είμαστε μικρή ορχήστρα και αυτό προϋποθέτει ότι όλα πρέπει να είναι πάρα πολύ καλά δουλεμένα και προσεγμένα. Παίζουμε κλασσικά έργα που έχουν ιδιαίτερο ύφος….» μας λέει η Άλκηστις Μουσούλη, που είναι μόλις 18 χρονών και παίζει βιόλα. Μία ακόμη εξαιρετική μουσικός, η 22χρονη Κρινιώ Τρούλου, που παίζει όμποε, τη συμπληρώνει, λέγοντας πως είναι όλοι μουσικοί υψηλού επιπέδου και αυτό αυτομάτως «ανεβάζει» τον θεμιτό ανταγωνισμό. «Βοηθάμε ο ένας τον άλλον, μαθαίνουμε νέα πράγματα, που μπορεί να μην γνωρίζαμε».

Τα κορίτσια της ορχήστρας μιλούν με πάθος για αυτό που κάνουν και δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για τη μεγάλη ευκαιρία που κέρδισαν, μετά από πολλές ακροάσεις. Κατάφεραν να αποτελούν μέρος ενός μικρού πρώτου πυρήνα, μόλις 35 μουσικών, μίας ορχήστρας που έλειπε από τη χώρα μας και αποτελεί την ενσάρκωση ενός από τα μεγαλύτερα όνειρα κάθε μουσικού. Και αυτό, όπως φαίνεται, είναι μόνο το πρώτο βήμα στον μακρύ δρόμο που ανοίγεται μπροστά τους…

«Είναι εξαιρετικό το γεγονός ότι είχαμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τόσο σημαντικούς δασκάλους, όπως ο κοντραμπασίστας από τη Concertgebouw Orchestra του Άμστερνταμ, και ότι μας δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψουμε με έναν μουσικό αυτού του επιπέδου. Είναι μία πολύ ωραία εμπειρία που μας δίδαξε πολλά νέα πράγματα, που εγώ δεν τα είχα γνωρίσει μέχρι τώρα στο εξωτερικό. Όταν μπήκαμε στην πρώτη πρόβα, ήμασταν πάρα πολύ έτοιμοι σαν ομάδα» σημειώνει η 27χρονη τσελίστρια, Βίκη Παπανικολάου.

elson3

Η μεγάλη στιγμή των κοριτσιών, όπως και κάθε ενός από τα μέλη της ορχήστρας, είναι πιο κοντά από ποτέ. Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, στις 20:00, στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συναυλία της ΕΛΣΟΝ, αλλά και ένα μεγάλο όνειρο πολλών νέων μουσικών. Κατά τη διάρκειά της, θα παρουσιαστούν έργα των Μότσαρτ και Σούμπερτ, ενώ προσκεκλημένος σολίστ θα είναι ο Daniel Ottensamer, σόλο κλαρινετίστας της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης.

«Είναι πολύ μεγάλη η χαρά και ο ενθουσιασμός μας που θα έχουμε τη δυνατότητα να παίξουμε σε μία αίθουσα τελευταίων προδιαγραφών για τη χώρα μας, η οποία άνοιξε πρόσφατα. Δεν έχουμε καθόλου άγχος και περιμένουμε με ανυπομονησία τη μεγάλη στιγμή. Αυτή τη φορά, θα έχουμε μία διαφορετική οπτική της αίθουσας, καθώς θα παρατηρούμε τη δράση από τη σκηνή, και όχι ως θεατές» λένε με χαμόγελο που φανερώνει τον ενθουσιασμό τα ταλαντούχα κορίτσια, λίγο πριν μπουν και πάλι στην αίθουσα για να ολοκληρώσουν την πρόβα τους.

*Τη χρηματοδότηση της λειτουργίας της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, καθώς και τη διοργάνωση των συναυλιών στην ΕΛΣ για την περίοδο 2017-18 έχει αναλάβει το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.