Γιώργος Μουλίνος: Ο κορυφαίος Έλληνας διαιτολόγος εξηγεί πως θα χάσουμε τα κιλά των διακοπών

Γιώργος Μουλίνος: Ο κορυφαίος Έλληνας διαιτολόγος εξηγεί πως θα χάσουμε τα κιλά των διακοπών

Χρυσές συμβουλές για τη διατροφή μας

Το Καλοκαίρι έφυγε τα κιλά έμειναν. Ο Δρ. Φυσιολογίας της άσκησης και της διατροφής Γιώργος Μουλίνος* λύνει όλες τις απορίες μας για τα κιλά των διακοπών και για το ποιος είναι ο σωστός τρόπο να τα χάσουμε.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης όντως είναι οι κατάλληλες για να χάσουμε τα κιλά των διακοπών ή είναι διαιτητικός μύθος;
Είναι μύθος. Το σώμα μας έχει ένα δικό του τέλειο σύστημα βοήθειας και αποτοξίνωσης, ο ηπατικός ιστός. Εκεί γίνεται η αποτοξίνωση του οργανισμού μας. Από τι να αποτοξινωθούμε; Από το κρέας, από τα παγωτά, από τα ποτά, τα τηγανιτά; Ο τρόπος που αποτοξινώνεται το σώμα μας είναι αλάνθαστος, δεν υπάρχει λόγος για τέτοιες δίαιτες, μονοφαγικές ή με φρούτα, σταφυλοθεραπείες, με χυμούς και γιαουρτάκια. Δεν υπάρχει λόγος, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μπούμε σ 'ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφικής συμπεριφοράς.

Τα έξτρα κιλά που φαίνονται στη ζυγαριά μετά τις διακοπές, είναι λίπος ή όπως θέλουμε να πιστεύουμε, υγρά σε κατακράτηση;
Και οι δύο απόψεις είναι σωστές. Αν οι διακοπές είναι παρατεταμένες, ένα σημαντικό μέρος των κιλών που πήραμε είναι λίπος, αν οι διακοπές διαρκούν 3-4 μέρες και δεν έγινε υπερβολική κραιπάλη ή υπερφαγία, τότε είναι πιθανό το μεγαλύτερο μέρος να είναι νερό. Εν ολίγοις δεν γίνεται λίπος σε μια νύχτα, όσο άσχημα και φάμε την προηγούμενη.

Μπορείς να κάνεις δίαιτα και ταυτόχρονα πίνεις 2-3 ποτηράκια αλκοόλ το βραδάκι ή είναι απαγορευτικό;
Βεβαίως και μπορείς, αν φροντίσουμε το σύνολο της διατροφικής μας συμπεριφοράς, χωράνε 2 ποτηράκια αλκοόλ στην καθημερινότητα μας. Βέβαια καλά θα ήταν αν αυτά τα ποτήρια καταναλώνονταν μέρα παρά μέρα ή ακόμη καλύτερα και πιο υγιεινά, αν ήταν ποτήρια με κρασί.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος διατροφικός μύθος που σχετίζεται με την απώλεια των κιλών των διακοπών;
Ότι μπορούμε να χάσουμε τα κιλά εδώ και τώρα, αυτός είναι ο πραγματικός μύθος. Με 15 μέρες διακοπές, που είναι ο μέσος όρος που πηγαίνουμε συνήθως οι Έλληνες, οι συσσωρευμένες θερμίδες σίγουρα έχουν αφήσει ποσοστό λίπους αυξημένο, το οποίο δεν χάνεται με μεγαλύτερη συχνότητα από το 1 τοις εκατό του συνολικού βάρους, ανά βδομάδα.

Τα συμπληρώματα διατροφής που υπόσχονται επίπεδη κοιλία και απώλεια των κιλών βοηθούν; Έχουν αποτέλεσμα;
Ελάχιστα αποτελέσματα. Υπάρχουν 2 κατηγορίες, αυτά που δουλεύουν πραγματικά και είναι αποτελεσματικά , αλλά είναι επικίνδυνα και παράνομα, όποτε δεν τα συζητάμε, ούτε τα ονοματίζουμε, απλά τα κατηγοριοποιούμε. Αυτά λοιπόν τα ξεχνάμε και υπάρχει και η άλλη κατηγορία προϊόντων που δουλεύουν ελάχιστα ως καθόλου και είναι νόμιμα και ακίνδυνα.

Τακτικές του στιλ ένα γιαούρτι το βράδυ ή απαγόρευση υδατανθράκων μετά τις 7μ.μ βοηθάμε ή αποτελούν διατροφικά κλισέ;
Ναι είναι κλισέ η ελάχιστη κατανάλωση υδατανθράκων τις βραδινές ώρες. Αν κόψουμε τους υδατάνθρακες το βράδυ, ναι θα βοηθούσε στην απώλεια κιλών, αλλά δεν βοηθάει στο να λάβουμε τα θρεπτικά στοιχεία που ζητά ο οργανισμός και δεν βοηθάει το νευρικό σύστημα να ηρεμίσει το βράδυ και έτσι δεν έχουμε κανονικό και ήρεμο ύπνο. Η σύγχρονη έρευνα προτείνει να ακολουθούμε συμβουλές και προτάσεις που έχουν μακροχρόνια αποτελέσματα και μας εκπαιδεύει να διορθώσουμε την διατροφική συμπεριφορά, αλλιώς τα αποτελέσματα είναι παροδικά. Κάνεις δεν μπορεί να τρώει ένα γιαούρτι ή να κόψει τον υδατάνθρακα το βράδυ για όλη του τη ζωή. Η βασική πηγή ενεργείας του εγκεφάλου και του νευρικού μας συστήματος είναι η γλυκόζη του αίματος και αν μετά το μεσημέρι δεν προσλαμβάνει τίποτε που να μετατρέπεται σε γλυκόζη στο αίμα μας πώς να ηρεμίσει εγκέφαλός μας και το νευρικό μας σύστημα; Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Με πόσα κιλά συν πλην λέμε ότι έχουμε το εφέ του γιογιό στο βάρος μας;
Αν είναι συνεχές και 5 κιλά είναι εφέ του γιογιό.
Η απάντηση βέβαια είναι πάνω από 5 αλλά πρέπει να το δούμε ανάλογα με το βάρος που ξεκινάμε. Αν μια κυρία είναι 55 κιλά τότε τα 5 είναι πολλά, αλλά για μια κυρία 95 κιλών τα 5 δεν είναι πολλά. Για το φαινόμενο του γιογιό θα πρέπει να υπολογίζουμε το 10 τοις εκατό του βάρους μας.

Συνήθως που παίρνουν τα κιλά οι άντρες και που οι γυναίκες;
Συνήθως οι άντρες παίρνουν κιλά στην κοιλιά στα πλάγια στα love handles που λέμε και στην πλάτη. Οι γυναίκες που έχουν οιστρογονικό λίπος, στα πόδια και στους γοφούς. Υπάρχουν γυναίκες που έχουν αντροειδείς λιποαποθήκες που μιμούνται τον αντρικό τρόπο αποθήκευσης, αλλά είναι σπάνιες περιπτώσεις

Είναι δυνατόν να αλλάξει ο μεταβολισμός μας κατά τη διάρκεια των διακοπών;
Ο βασικός μεταβολισμός δεν αλλάζει ποτέ, όμως τι είναι ο βασικός μεταβολισμός; Απλά είναι οι θερμίδες που χρειαζόμαστε για να στηρίξουμε τις βιολογικές λειτουργίες. Ο βασικός αυτός μεταβολισμός δεν αλλάζει, είναι θέμα γενετικό, σωματότυπου, γονιδίων. Έχουμε όμως και έναν μεταβολισμό ενέργειας, δηλαδή οι θερμίδες που θέλουμε για να υποστηρίξουμε τις φυσικές καθημερινές μας δραστηριότητες. Αυτό εξαρτάται από το τι κάνει ο καθένας μας στις διακοπές. Αν κάθεσαι δηλαδή στην ξαπλώστρα ή αν παίζεις beach volley . Αυτός λοιπόν ο μεταβολισμός αλλάζει και εξαρτάται άμεσα από τη δραστηριότητα μας στις διακοπές μας. Υπάρχει και ένα τρίτος μεταβολισμός που δεν νομίζω ότι χρειάζεται να τον αναπτύξουμε γιατί είναι περίπλοκος και που αποδίδει τη θερμογενετική δράση τον τροφών. Τι τρώμε δηλαδή και πως αποδίδει η κάθε τροφή.

*Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο www.moulinos-g.gr/ ή καλέστε στο 210 9025700