Το διαζύγιο του Κων/νου Καραμανλή που συντάραξε την κοσμική Αθήνα του 70

Το διαζύγιο του Κων/νου Καραμανλή που συντάραξε την κοσμική Αθήνα του 70

ο Κωνσταντίνος και η Αμαλία Καραμανλή γίνονται πρώτη είδηση

Είναι Χριστούγεννα του 1970 και ο «οικογενειακός θησαυρός» εύχεται « καλά Χριστούγεννα», αλλά το εξώφυλλο και το μεγάλο θέμα του περιοδικού είναι αφιερωμένο στο διαζύγιο του ζεύγους Καραμανλή.
Δεν έχουν περάσει παρά μερικές μέρες από την ανακοίνωση του διαζυγίου κι αυτό με μικρά γράμματα ,στις μέσα σελίδες των αθηναϊκών εφημερίδων. Τότε έρχεται το χριστουγεννιάτικο τεύχος του « θησαυρού» να το κάνει μεγάλο θέμα! Ο κόσμος αρνούνταν να πιστέψει ότι συμβαίνει κάτι και ήταν δικαιολογημένο γιατί το ζευγάρι από το 1952 που έγινε και ο γάμος, έδινε την εντύπωση ότι ήταν ευτυχισμένο.
Πολλοί μιλούσαν περί τρίτων προσώπων που μπήκαν στην ζωή του τέως πρωθυπουργού και πιο συγκεκριμένα, μιας νεαρής όμορφης δημοσιογράφου γαλλικού περιοδικού. Άλλοι πάλι έλεγαν ότι η Αμαλία Καραμανλή βαρέθηκε την αυτοεξορία και νοστάλγησε την Ελλάδα.
Μόλις λοιπόν έγινε γνωστός ο χωρισμός, η Αμαλία Καραμανλή έκανε αίτηση διαζυγίου στην αρχιεπισκοπή Αθηνών, με την οποία ζητούσε «χωρισμόν από κοίτης και τραπέζης από τον σύζυγο της, γιατί ορισμένοι λόγοι έκαναν αδύνατη την συμβίωση του ζεύγους».
Ο 63 χρόνος τότε πρώην πρωθυπουργός συνηγορούσε σ αυτήν την κίνηση και είχε δώσει εντολή στον φίλο και δικηγόρο του κύριο Δ. Μακρή να επιλήφθη της υποθέσεως και να εκδώσει το διαζύγιο «φιλικώ τω τρόπω» .
Τότε μαθεύτηκε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζεύγος αποφάσισε να χωρίσει.
Μάλιστα πληροφορίες έλεγαν ότι η κυρία Καραμανλή 3 η 4 φορές είχε ζητήσει να φύγει από το σπίτι και να δώσει τέρμα στον γάμο τους.
Ειπώθηκε ότι εκείνος ήταν σκληρός ,βίαιος με εκρήξεις θυμού και άτακτες ώρες ζωής λόγω του πολιτικού επαγγέλματος του. Εκείνη πάλι «πράος και μειλίχιος με μια τάσιν μελαγχολίας» που αγαπούσε την ήσυχη οικογενειακή ζωή.
Το ζεύγος Καραμανλή είχε και μια άλλη ατυχία, δεν απέκτησε παιδί.
Μια μέρα λοιπόν στο Παρίσι η κυρία Καραμανλή ζήτησε από τον σύζυγο της να υιοθετήσουν ένα παιδί και βρήκε την αντίρρηση του. Αυτό στάθηκε ικανό να ξεχειλίσει το ποτήρι...
Και το περιοδικό τελειώνει το ρεπορτάζ με μια διαπίστωση και μια ερώτηση.
Γιατί χωρίζει το ζεύγος; Πολλοί οι ψίθυροι πολλές οι φήμες και μεγάλη διάθεση για σκανδαλοθηρικές εικασίες. Κι όμως είναι μια συνηθισμένη υπόθεση στην αθηναϊκή κοινωνία του '70. Εσείς πως θα το αντιμετωπίζατε;

Οσο για την ιστορία, το διαζύγιο βγήκε τελικά το 1972.Στην συνέχεια παντρεύτηκε τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο και έγινε η διάσημη συγγραφέας, Αμαλία Μεγαπάνου.Σήμερα ζει στο κολωνάκι.