Μαρία Μαγδαληνή: Η πιο αμφιλεγόμενη γυναίκα στην ιστορία και οι 5 γυναίκες που πήραν τη θέση της

Γωγώ Φούντα
Μαρία Μαγδαληνή: Η πιο αμφιλεγόμενη γυναίκα στην ιστορία και οι 5 γυναίκες που πήραν τη θέση της

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές βιβλικές μορφές και οι ηθοποιοί που την ενσάρκωσαν!

Όπως πιθανότατα έχετε παρατηρήσει, η τηλεόραση τις Άγιες τούτες μέρες, κατακλύζεται από σήριαλ και ταινίες που περιγράφουν την πορεία του Θείου δράματος μέχρι φυσικά τη στιγμή της Ανάστασης. Εκτός από την μορφή του Ιησού Χριστού αλλά και αυτή της Παναγίας, ακόμα μία χαρακτηριστικότατη βιβλική φιγούρα, είναι και αυτή της Μαρίας Μαγδαληνής, στο χαρακτήρα της οποίας ο εκάστοτε σκηνοθέτης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς είναι η πιο σημαντική γυναικεία μορφή η οποία βρέθηκε για πολλά χρόνια στο πλευρό του Χριστού.

Η πιο χαρακτηριστική μορφή του προσώπου αυτού, ιδίως για τους νεότερους, είναι αυτή της ιταλίδας καλλονής Monica Bellucci η οποία κράτησε τον αμφιλεγόμενο αυτό ρόλο στην ταινία του Mel Gibson, «Τα Πάθη του Χριστού». Πρόκειται για την πιο βίαιη αλλά και αριστουργηματική ταινία που σκιαγραφεί το Θείο δράμα με λεπτομέρεια και ρεαλισμό ενώ ο Mel Gibson στον ρόλο του σκηνοθέτη δίνει κυριολεκτικά ρέστα. Η Bellucci από την άλλη, παρουσιάζεται ως μία γυναίκα, όμορφη, δυναμική και ανεξάρτητη η οποία παρά την κατακραυγή του κόσμου κάνει την επιλογή της και τάσσεται στο πλευρό του Ιησού Χριστού.

Και αν τα «Πάθη Του Χριστού» προκάλεσαν και φυσικά ενθουσίασαν, υπάρχει μία ακόμα πιο χαρακτηριστική παραγωγή η οποία μάλιστα αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του σπουδαίου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη, «Ο τελευταίος Πειρασμός» το 1988. Με σκηνοθέτη τον Martin Scorsese και στον ρόλο της αμαρτωλής Μαρίας Μαγδαληνής, την 40χρονη τότε Barbara Hershey, η ταινία αυτή μας συστήνει μία γυναίκα ατίθαση, ετοιμόλογη, εντυπωσιακή, γεμάτη τατουάζ, που θυμίζει περισσότερο αγρίμο παρά ιεραπόστολο του Ιησού.

H πιο χαρακτηριστική ωστόσο Μαρία Μαγδαληνή της οθόνης ανήκει στον Franco Jefirelli και την διάσημη υπερπαραγωγή «Ιησούς από την Ναζαρέτ». Εκτός φυσικά από το γεγονός, ότι ο πρωταγωνιστής Robert Powell κατάφερε να ταυτιστεί με την εικόνα του Θεανθρώπου ακόμα μία χαρακτηριστικότατη φιγούρα είναι και αυτή της Μαρίας Μαγδαληνής την οποία και ενσάρκωσε η 47χρονη τότε Αnne Βancroft. Μία Μαγδαληνή σαφώς πιο χαμηλών τόνων, αλλά εξίσου παθιασμένη και γοητευτική με τις άλλες.

Mία Μαρία Μαγδαληνή διαφορετική και σίγουρα πιο ιδιαίτερη από τις υπόλοιπες συναντάμε στο διάσημο μιούζικαλ του Andrew Loyd Weber «Jesus Christ Superstar», το οποίο είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις λόγω της προκλητικής προσέγγισης των Παθών του Ιησού. Το Θείο δράμα μεταφέρεται στη δεκαετία του '70 όπου κυριαρχούν τα παιδιά των λουλουδιών, ενώ η τραγουδίστρια Yvonne Elliman, η οποία και υποδύθηκε την Μαρία Μαγδαληνή, έδωσε μία νέα διάσταση στον ρόλο καθώς την παρουσίασε πιο ροκ, λιγότερο επαναστάτρια και πιο αισθαντική και αισθησιακή. Το τραγούδι τίτλο I don't Know how to love him που αναφέρεται στον Ιησού, έγινε θρύλος και φυσικά έσκισε στα chart όλου του κόσμου.

Για το τέλος αφήσαμε την Ελληνίδα Μαγδαληνή που δεν είναι άλλη από την Μελίνα Μερκούρη στην πρώτη της επαγγελματική συνεργασία με τον Jules Dassin το 1956 με φόντο την μαγευτική Κρήτη. Οι κάτοικοι ενός χωριού την δεκαετία του ' 20 αποφασίζουν να γυρίσουν το έργο του Καζαντζάκη «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» με την Μελίνα Μερκούρη να κρατά φυσικά τον ρόλο της Μαγδαληνής την οποία υποδύθηκε υποδειγματικά με τον χαρακτηριστικό της δυναμισμό και την πληθωρική της παρουσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η μοναδική ξανθιά Μαγδαληνή του κινηματογράφου.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς είναι σήμερα ο διασημότερος κινηματογραφικός Ιησούς;

Η κατάρα του Χριστού: Ποια ήταν η κατάληξη των ηθοποιών που υποδύθηκαν το Θεάνθρωπο;

Δείτε σπάνιες φωτογραφίες με τη Μελίνα Μερκούρη να παίζει τη Μαρία Μαγδαληνή