Πέντε λόγοι για να βάλεις τα βιβλία στη ζωή σου

Πέντε λόγοι για να βάλεις τα βιβλία στη ζωή σου

Γιόρτασε κι εσύ την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου!

Γράφει η Ειρήνη Πολλάλη

O Ρενέ Ντεκάρτ έλεγε ότι «η ανάγνωση των καλών βιβλίων είναι σαν τη συνομιλία με τους τελειότερους ανθρώπους του παρελθόντος» και ο Αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες πως o παράδεισος πρέπει να είναι σαν μια... βιβλιοθήκη!

Η αλήθεια είναι πως ένα καλό βιβλίο μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο φίλο που θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις το πνεύμα σου, θα σου κρατήσει συντροφιά στις δύσκολες και στις καλές στιγμές και θα σου δώσει τη δυνατότητα να μάθεις την ιστορία σου, αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό. Ναι, τα βιβλία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας γι’ αυτό, αν τα έχεις… εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια (ή τα έχεις αφήσει να σκονίζονται στη βιβλιοθήκη σου), τότε καλό θα ήταν να τα βάλεις ξανά στη ζωή σου.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου, στις 23 Απριλίου, είναι η πιο όμορφη αφορμή για να δημιουργήσεις τη δική σου must-read λίστα και να βρεις τα βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτήν την χρονιά. Μπορεί να πιστεύεις ότι είναι δύσκολο αφήσεις τον εαυτό σου να «χαθεί» ξανά μες στον μαγικό κόσμο των βιβλίων, όμως, η αλήθεια είναι ότι το μόνο που χρειάζεσαι είναι θετική διάθεση και μερικά απλά tips!

Μηνπεριμένεις το καλοκαίρι!

Η συμβουλή μου; Μην περιμένεις -και φέτος- να έρθει το Καλοκαίρι για να διαβάσεις στην παραλία τα αγαπημένα σου βιβλία. Ναι, το διάβασμα πάνω στην καυτή άμμο, υπό τη συνοδεία των καλοκαιρινών «τραγουδιών» των... τζιτζικιών, είναι πραγματική απόλαυση. Ωστόσο, καλό είναι να διαβάζεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Όσο επιβαρυμένη κι αν είναι η καθημερινότητά σου, μπορείς να αφιερώνεις έστω και μισή ώρα την ημέρα για να διαβάζεις. Αν χρησιμοποιείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έχεις μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιείς τον χρόνο σου σε αυτά με τον καλύτερο τρόπο. Εγώ, πάντως, στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό έχω διαβάσει τα καλύτερα βιβλία!

Κάνε log out από τα social media

Το διάβασμα ενός καλού βιβλίου είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να χαλαρώνεις το βράδυ. Το θέμα είναι να κάνεις την αρχή και να «ξεκολλήσεις» από τα social media και την τηλεόραση. Για παράδειγμα, όταν το βράδυ της Δευτέρας επιστρέψεις στο σπίτι κουρασμένη από τη δουλειά, μην ανοίξεις την TV και κυρίως, μην συνδεθείς στα αγαπημένα σου social media. Πιάσε το βιβλίο σου, βάλε ένα ποτήρι κρασί και άρχισε το διάβασμα. Θα δεις ότι σύντομα θα σου γίνει συνήθεια (το διάβασμα, όχι το κρασί!). Μην ξεχνάς, επίσης, ότι οι ειδικοί προειδοποιούν πως το «σερφάρισμα» στο Διαδίκτυο πριν τον ύπνο, είναι συχνά υπεύθυνο για τις αϋπνίες από τις οποίες υποφέρεις!

Φτιάξε τη δική σου book list

Αν δεν έχεις ήδη τη δική σου λίστα με τα βιβλία που θέλεις να διαβάσεις, τότε μπορείς απλά να ψάξεις στη Google για να βρεις ποια είναι τα καλύτερα βιβλία όλων των εποχών. Ανάλογα με το είδος που σου αρέσει να διαβάζεις, μπορείς να δημιουργήσεις την ιδανική book list για εσένα. Εγώ παραθέτω ενδεικτικά 10 κλασικά βιβλία που αξίζει να ανοίξεις κάποια στιγμή στη ζωή σου, ξεκινώντας από τα πέντε αγαπημένα μου.

Κάνε την αρχή με...

-Αναφορά στον Γκρέκο, Νίκος Καζαντζάκης

-Ουδέν νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο, Έριχ Μαρία Ρεμάρκ

-Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, Νίκος Καζαντζάκης

-Η μεγάλη χίμαιρα, Μ. Καραγάτσης

-Η ζωή εν τάφω, Στράτης Μυριβήλης

-1984, Τζορτζ Όργουελ

-Ο ξένος, Αλμπέρ Καμύ

-Η Δίκη, Φραντς Κάφκα

-Ο Γυάλινος Κώδων, Σύλβια Πλαθ

-Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια, Χάρπερ Λι


Η Ελλάδαγιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, λοιπόν, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού πραγματοποιεί μια σειρά από δράσεις, στήνοντας μια πραγματική γιορτή αφιερωμένη στη λογοτεχνία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και φυσικά, στην Αθήνα, η οποία μάλιστα θα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018!

Προτού αναφερθώ, όμως, εκτενώς στις δράσεις που θα λάβουν χώρα, αξίζει να δούμε πώς και γιατί ξεκίνησε αυτή η «γιορτή». Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο σπουδαίοι συγγραφείς: Ο Ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη, Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, αλλά και ο Βρετανός δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Προς τιμήν τους, η UNESCO καθιέρωσε το 1995 την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου!


Περίπατος βιβλίου στο κέντρο της Αθήνας

Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, στην Αθήνα; Το Σάββατο 22 Απριλίου, στο πλαίσιο των εορτασμών της Ημέρας Βιβλίου, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, σε συνεργασία με τη Εταιρεία Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, διοργανώνει έναν μεγάλο Περίπατο Βιβλίου στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Περίπατος θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί του Σαββάτου και θα διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα. Περιλαμβάνει 28 σημεία του κέντρου της Αθήνας, όπως την Εθνική Βιβλιοθήκη, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, το Κεντρικό Ταχυδρομείο καθώς και πολλά βιβλιοπωλεία και χώρους εκδηλώσεων. Στη ξεχωριστή αυτή βόλτα, θα ανακαλύψεις παλιά και νέα βιβλία, συγγραφείς και βιβλιοπωλεία.


Μια γιορτή αφιερωμένη στη λογοτεχνία!

Την Κυριακή 23 Απριλίου, στο Επιγραφικό Μουσείο θα γίνουν ξεναγήσεις και συζητήσεις με τους αναγνωρισμένους συγγραφείς της νέας γενιάς, ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα έχεις την ευκαιρία να συμμετάσχεις στις ακροάσεις των ραψωδιών της «Οδύσσειας».

Την ίδια ώρα, στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, στη Ρωμαϊκή αγορά, από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι την δύση του ήλιου, το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης θα παρουσιάσουν μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων συγγραφέων καθώς και λογοτεχνικά αποσπάσματα που θα διαβαστούν τόσο από ηθοποιούς όσο και από τους συγγραφείς τους ίδιους. Το βράδυ, η Ταινιοθήκη θα κάνει ένα αφιέρωμα με ταινίες που σχετίζονται με το βιβλίο, όπως οι: «Δάφνις και Χλόη» με μουσική των Πλατύραχου, Λογιάδη, «Το Χάππυ Νταίη» του Παντελή Βούλγαρη, «Το μόνο της ζωής μου ταξίδιον» του Λάκη Παπαστάθη, «Ζ» του Κώστα Γαβρά.

Στην Αθήνα επίσης, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών θα ανοίξει τις πύλες της με εικαστικά εργαστήρια για παιδιά έπειτα από αναγνώσεις παιδικών βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων στην προσφάτως ανακαινισμένη βιβλιοθήκη της. Στις δράσεις αυτές θα συμμετέχουν και παιδιά πρόσφυγες. Παράλληλα, «Ο Φάρος των Τυφλών της Ελλάδος» σε προσκαλεί να γνωρίσεις από κοντά έναν διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης του βιβλίου και σε ξεναγεί στη βιβλιοθήκη Braille και στο Μουσείο Αφής, που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του. Τέλος, τα ΔΗΠΕΘΕ και οι δημοτικές βιβλιοθήκες όλης της χώρας θα γίνουν τα κέντρα φιλοξενίας σειράς εκδηλώσεων αφιερωμένων στο βιβλίο!

Και μην ξεχνάς, το διάβασμα κάνει καλό στην υγεία!