5 tips για να καταπολεμήσεις την μελαγχολία της Κυριακής

5 tips για να καταπολεμήσεις την μελαγχολία της Κυριακής

Ιδέες για να διώξεις μακριά τα Sunday Blues…

Τα πλάνα και τα σχέδια για ατελείωτη διασκέδαση ξεκινούν από την Παρασκευή, με τον ενθουσιασμό να κορυφώνεται το Σάββατο και πριν καν προλάβεις να το καταλάβεις ξυπνάς με hangover και πονοκέφαλο… την Κυριακή. Η ψυχολογία σου είναι «πεσμένη», η ξεγνοιασιά παραχωρεί τη θέση της στο άγχος για τη Δευτέρα που πλησιάζει απειλητικά. Ακόμα και αν αγαπάς τη δουλειά σου, υπάρχουν φορές που δεν θέλεις να επιστρέψεις στις υποχρεώσεις.

Η Κυριακή έχει ταυτιστεί για πολλές από εμάς με το τέλος της διασκέδασης και την επιστροφή στο γραφείο, τις ευθύνες και το άγχος. Παρόλα αυτά, μπορείς να καταπολεμήσεις τα αρνητικά συναισθήματα οργώνοντας καλύτερα τη μέρα σου. Τι μπορείς να κάνεις για να υποδεχτείς με αισιόδοξη διάθεση την εβδομάδα που έρχεται;


Προγραμμάτισε τις πιοδιασκεδαστικές δραστηριότητες την Κυριακή αντί για το Σάββατο!

Οι περισσότερες από εμάς, φορτώνουμε υπερβολικά το Σάββατο μας με αποτέλεσμα να περνάμε την Κυριακή κλεισμένες στο σπίτι. Θεωρούμε πως έτσι θα χαλαρώσουμε και θα ξεκουραστούμε, αλλά αντίθετα δεν έχουμε τίποτα που να αποσπά την προσοχή μας από τις αγχώδεις σκέψεις που μας κατακλύζουν ενώ χαλαρώνουμε στον καναπέ. Η εβδομάδα που ξεκινάει και οι υποχρεώσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρωί της Δευτέρας θα επιστρέφουν συνέχεια στο μυαλό μας, αν δεν επιλέξουμε να κινητοποιηθούμε και να βγούμε έξω!

Δοκίμασε λοιπόν να αλλάξεις συνήθειες. Πήγαινε για brunch το πρωί με τις φίλες σου, συνέχισε με βόλτες στις όμορφες αθηναϊκές γειτονιές και κανόνισε έξοδο για το βράδυ. Δεν χρειάζεται να ξενυχτήσεις μέχρι το πρωί αλλά μπορείς να πιες ένα χαλαρό ποτό με την παρέα σου, που θα σε βοηθήσει να αποβάλλεις το στρες για την εβδομάδα που έρχεται.

Ξενύχτησε την Παρασκευή!

Συνήθως την Παρασκευή νιώθεις εξαντλημένη μετά τις ατελείωτες ώρες στη δουλειά. Το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να ξεκουραστείς στον καναπέ, βλέποντας την αγαπημένη σου σειρά και πίνοντας ένα ποτήρι κρασί. Προσπάθησε να καταπολεμήσεις τη συσσωρευμένη κούραση, και βγες για after work drinks αμέσως μετά το γραφείο. Συνέχισε το bar hopping για όσο αντέξεις!

Τι κερδίζεις; Δεν θα έχεις hangover την Κυριακή, το οποίο είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει την ψυχολογία σου και να εντείνει τα αρνητικά συναισθήματα και τη μελαγχολία. Για να μην ξυπνήσεις λοιπόν με πονοκέφαλο και στομαχικές διαταραχές, κατανάλωσε αλκοόλ με μέτρο και κατά προτίμηση την Παρασκευή.

Tip: Κοιμήσου τουλάχιστον επτά- οκτώ ώρες. Μην ξεχνάς ότι ο ύπνος έχει σημαντικά οφέλη τόσο στην υγεία όσο και στην ψυχολογία μας. Όταν ξυπνήσεις βάλε την αγαπημένη σου μουσική και ξεκίνα τη μέρα σου αισιόδοξα!


Κάνε γυμναστική!

Το να περιφέρεσαι όλη μέρα από καναπέ σε καναπέ, δεν πρόκειται να σε ξεκουράσει, αλλά αντίθετα ενδέχεται να σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα για τον εαυτό σου. Φόρεσε τα αθλητικά σου και βγες στον καθαρό αέρα. Επίλεξε το είδος άσκησης που σε ευχαριστεί περισσότερο. Μπορείς να δοκιμάσεις γιόγκα σε ένα κοντινό πάρκο, να ζήσεις μία περιπέτεια κάνοντας αναρρίχηση, να πας για τζόκιν στη θάλασσα.

Ό,τι και αν επιλέξεις να κάνεις, το σίγουρο είναι ότι θα νιώσεις χαρούμενη, γεμάτη ζωντάνια και ενέργεια. Άλλωστε, είναι αποδεδειγμένο και επιστημονικά: Με την άσκηση παράγονται ενδορφίνες που είναι γνωστές και ως «οι ορμόνες της ευτυχίας», οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν σημαντικά το άγχος και το στρες!


Φρόντισε τον εαυτόσου

Περιποιήσου το πρόσωπο και το σώμα σου, για να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου. Άναψε κεριά, βάλε την αγαπημένη σου μουσική, κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, χρησιμοποίησε την ενυδατική σου και έλαια που θρέφουν την επιδερμίδα. Μετάτρεψε το μπάνιο σου στον ναό της απόλυτης χαλάρωσης και δοκίμασε να κλείσεις τα μάτια και να κάνεις διαλογισμό. Διώξε τις αρνητικές σκέψεις και επικεντρώσου μόνο σε όσα σε κάνουν να χαμογελάς…

Οργάνωσε το πρόγραμματης εβδομάδας που έρχεται!

Σε περίπτωση που δεν έχεις όρεξη να βγεις από το σπίτι την Κυριακή το βράδυ, μην σπαταλήσεις τον χρόνο σου σε μαραθώνιους ταινιών και σειρών. Άσε για λίγο το κινητό στην άκρη, αποσυνδέσου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάνε κάτι πιο εποικοδομητικό. Προσπάθησε να οργανώσεις τον χρόνο σου και να βάλεις προτεραιότητες έτσι ώστε να προλάβεις να κάνεις όλα όσα σε ευχαριστούν και σε γεμίζουν χαρά μέσα στην εβδομάδα.

Βρες παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις και κινηματογραφικές προβολές που θέλεις να παρακολουθήσεις και κλείσε εισιτήρια. Θα νιώσεις αμέσως ενθουσιασμό και θα περιμένεις με ανυπομονησία μέχρι τη στιγμή που θα απολαύσεις τις συναρπαστικές εκδηλώσεις που επέλεξες.

Αφιέρωσε χρόνο σε πράγματα που σου αρέσουν πραγματικά και μην καταπιέζεσαι για τίποτα. Πες «όχι» σε βαρετές εξόδους και πέρνα ποιοτικό χρόνο με τα πιο κοντινά σου πρόσωπα, που δεν κατάφερες να δεις μέσα στην εβδομάδα. Μετάτρεψε την Κυριακή σε «γιορτή»!