Διαλογισμός για αρχάριους

Κατερίνα Ηλιάκη
Διαλογισμός για αρχάριους

Πώς θα γίνεις ζεν;

Πολλοί πιστεύουν ότι ο διαλογισμός είναι για να «καθαρίσουμε» το μυαλό μας ή να σταματήσουμε κάθε μας σκέψη, αλλά στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Μερικές φορές μπορεί να συμβεί, αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος. Το να σκέφτεσαι ενώ διαλογίζεσαι είναι λογικό.

Το μυαλό μας δουλεύει διαρκώς, δεν μπορούμε έτσι απλά να πατήσουμε το off. Προσπάθησε λοιπόν να μάθεις να εστιάζεις την προσοχή σου σε αυτό που κάνεις (ή στις αναπνοές σου, για παράδειγμα) κάθε φορά που οι σκέψεις σου «ξεφεύγουν». Ένας ακόμη σημαντικός στόχος, είναι να καταφέρουμε να συγκεντρωνόμαστε και πάλι, χωρίς να επικρίνουμε τον εαυτό μας.

Όταν το μυαλό σου, λοιπόν, αρχίζει να περιπλανιέται -που σίγουρα κάτι τέτοιο θα συμβεί- δεν χρειάζεται να αγχωθείς! Απλά εστίασε την αναπνοή σου και ξεκίνα από την αρχή.

Μέτρα τις αναπνοές σου. Δώσε προσοχή στον τρόπο που εισπνέεις και εκπνέεις… Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι η συγκεκριμένη πρακτική χρειάζεται πολλή υπομονή και προσπάθεια, προκειμένου να πετύχεις τον στόχο σου και να μάθεις να ελέγχεις τις σκέψεις σου και για αυτό θα χρειαστείς χρόνο.

Διαλογισμός στα σχολεία

Στα δημοτικά σχολεία της Βαλτιμόρης, αντί να τιμωρούν τους μαθητές, τους ενθαρρύνουν να κάνουν διαλογισμό, ασκήσεις αναπνοής και να μιλήσουν σε επαγγελματίες, και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Αν φερθούν άσχημα σε κάποιον συμμαθητή τους, οδηγούνται στην αίθουσα ηρεμίας, όπου μαθαίνουν να σκέφτονται, να αναλύουν τα προβλήματά τους και να διαχειρίζονται καλύτερα το θυμό τους. Επιστρέφουν στην τάξη μόνο όταν πλέον είναι ήρεμοι και συνειδητοποιημένοι!

Πολλά ακόμη σχολεία στην Αμερική συμμετέχουν σε αντίστοιχα προγράμματα που έχουν θεαματικά αποτελέσματα, καθώς βοηθούν τους μαθητές, να ηρεμίσουν, να μειώσουν το άγχος και το στρες και να μάθουν να έχουν αυτοέλεγχο.

Το ίδιο συμβαίνει και σε μερικά από τα πιο σημαντικά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα το MIT (Massachusetts Institute of Technology), όπου οι φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα διαλογισμού και yoga, προκειμένου να αποβάλλουν το άγχος και να καταφέρουν να ελέγξουν τον εαυτό τους.

Ας μιλήσει η επιστήμη…

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Frontiers of Immunology» τον Ιούνιο του 2017, η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να αντιστρέψουν τις αλλαγές που συμβαίνουν σε γονίδια που σχετίζονται με την κακή υγεία και την κατάθλιψη.

Σε σχετικό δημοσίευμά στο περιοδικό Time, αναφέρει ότι οι δύο αυτές πρακτικές μπορούν να προσφέρουν πολύ περισσότερα από το να μας χαλαρώσουν στιγμιαία. Πιο συγκεκριμένα, οι Βρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν πως ο συγκεκριμένος συνδυασμός ασκήσεων πνεύματος και σώματος καταστέλλει την έκφραση γονιδίων και γενετικών οδών που προάγουν τις φλεγμονές κάθε είδους.

Tips για αρχάριες!

Ξεκίνα κάνοντας διαλογισμό 3-5 λεπτά (ή και λιγότερο). Και όμως, ακόμη και τρία λεπτά για κάποιον που δοκιμάζει για πρώτη φορά την εν λόγω πρακτική μπορεί να μοιάζουν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην αρχή, λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος να πιέσεις τον εαυτό σου, μπορείς να επιχειρήσεις να διαλογιστείς ακόμη και για δύο μόνο λεπτά. Το σημαντικό είναι να μην τα παρατήσεις και να συνεχίσεις να διαλογίζεσαι καθημερινά. Αν σου φαίνεται εύκολο, τότε πρόσθεσε δύο ακόμη λεπτά καθημερινά στο πρόγραμμά σου. Συνέχισε έτσι για μία βδομάδα, και αν νιώθεις άνετα, αύξησε τον χρόνο που διαλογίζεσαι. Μην ξεχνάς όμως ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσεις με λίγα μόνο λεπτά και να μην πιέσεις τον εαυτό σου. Δοκίμασε να είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μέσα στη μέρα σου. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να καθίσεις στον καναπέ, στο κρεβάτι ή στο πάτωμα. Απλά νιώσε άνετα και βρες ένα ήσυχο μέρος για να ηρεμίσεις.

Προσπάθησε να καταπολεμήσεις το στρες

Ο διαλογισμός είναι ένα καλό «αντίδοτο» στο στρες της καθημερινότητας. Αν νιώθεις αγχωμένη, θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να ηρεμήσεις. Θα μάθεις να συγκεντρώνεις την προσοχή σου σε κάτι πολύ συγκεκριμένο, όπως για παράδειγμα η αναπνοή σου. Έτσι, αντί να σκέφτεσαι τις υποχρεώσεις σου, θα μάθεις να συγκεντρώνεσαι και να εστιάζεις την προσοχή σου αλλού.

Κατανόησε τις αρχές του διαλογισμού

Πολλοί πιστεύουν ότι ο διαλογισμός είναι για να «καθαρίσουμε» το μυαλό μας ή να σταματήσουμε κάθε μας σκέψη, αλλά στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Μερικές φορές μπορεί να συμβεί, αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος. Το να σκέφτεσαι ενώ διαλογίζεσαι είναι λογικό.

Το μυαλό μας δουλεύει διαρκώς, δεν μπορούμε έτσι απλά να πατήσουμε το off. Προσπάθησε λοιπόν να μάθεις να εστιάζεις την προσοχή σου σε αυτό που κάνεις (ή στις αναπνοές σου για παράδειγμα) κάθε φορά που οι σκέψεις σου «ξεφεύγουν». Ένας ακόμη σημαντικός στόχος, είναι να καταφέρουμε να συγκεντρωνόμαστε και πάλι, χωρίς να επικρίνουμε τον εαυτό μας.
Όταν το μυαλό σου λοιπόν αρχίζει να περιπλανιέται -που σίγουρα κάτι τέτοιο θα συμβεί- δεν χρειάζεται να αγχωθείς! Απλά εστίασε την αναπνοή σου και ξεκίνα από την αρχή.

Μέτρα τις αναπνοές σου. Δώσε προσοχή στον τρόπο που εισπνέεις και εκπνέεις… Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι η συγκεκριμένη πρακτική χρειάζεται πολλή υπομονή και προσπάθεια, προκειμένου να πετύχεις τον στόχο σου και να μάθεις να ελέγχεις τις σκέψεις σου και για αυτό θα χρειαστείς χρόνο.

Κάνε διαλογισμό με τον δικό σου τρόπο

Σίγουρα, θα σκέφτεσαι αν το κάνεις σωστά, αλλά δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει ιδανικός τρόπος για να κάνεις διαλογισμό. Απλά νιώσε όμορφα που το δοκιμάζεις και αφιερώνεις αυτόν τον χρόνο στον εαυτό σου!

Προσπάθησε να γνωρίσεις τον εαυτό σου. Η πρακτική αυτή δεν θα σε βοηθήσει μόνο να συγκεντρώνεσαι, αλλά και να μάθεις πώς λειτουργεί το μυαλό σου. Τι συμβαίνει εκεί μέσα τελικά; Μπορεί όσο διαλογίζεσαι να έρθουν στο μυαλό σου όλα όσα σε απασχολούν, καθώς και αρνητικά συναισθήματα, αλλά θα μάθεις να τα διαχειρίζεσαι, και να καταλαβαίνεις τον εαυτό σου. Έτσι, θα συμφιλιωθείς μαζί του και θα μάθεις να μην είσαι τόσο αυστηρή και επικριτική.