Girl Power: 11 Βιβλία για να διαβάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και να βρεις τη δύναμή σου

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Girl Power: 11 Βιβλία για να διαβάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και να βρεις τη δύναμή σου

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και βρίσκουμε 11 βιβλία για γυναίκες που εμπνέουν και εμπνέονται.

Φίλες βιβλιοφάγοι, σήμερα γιορτάζουμε. Είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και γιορτάζουμε τη χαρά και τη δύναμη των βιβλίων να μας ταξιδεύουν, να μας διδάσκουν, να μας εμπνέουν και να μας ησυχάζουν. Τι καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε αυτήν την ημέρα από το να διαλέξουμε 11 μοναδικά βιβλία που θα σου δώσουν το απαραίτητο boost, ψυχή τε και σώματι, για να φτάσεις στην απόλυτη πηγή: Σε εσένα.

8 Φορές που ταινίες και σειρές δεν φοβήθηκαν να μιλήσουν για τις αμβλώσεις

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Φτάσε όπου θες με σύμμαχο το βιβλίο

Από προσωπικές καταθέσεις μέχρι αφηγήσεις διάσημων προσώπων και δυνατές ιστορίες, τα βιβλία αυτά έχουν σκοπό να σε εμπνεύσουν και να σε παρακινήσου, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό σου, την ηλικία σου, τα πιστεύω σου και ό,τι άλλο νομίζεις πως είναι εμπόδιο.

Γραμμένα από γυναίκες από όλα τα κοινωνικά στρώματα που έχουν ξεπεράσει απίστευτες προκλήσεις και έχουν πετύχει σπουδαία πράγματα, οι προτάσεις αυτές προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις και συμβουλές για όποια έχει βάλει στόχο να βρει τη δύναμή της.

Ας βουτήξουμε λοιπόν στη λίστα μας και ας γιορτάσουμε τη δύναμη της λογοτεχνίας.

Η θέση της γυναίκας στο σινεμά: Αλλάζοντας την αφήγηση με την Σουηδή παραγωγό Helen Ahlsson

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: 11 Τίτλοι για γυναίκες που θέλουν όλα όσα μπορούν να πάρουν από τη ζωή

Μην τα Παρατάς - Μαρία Πολύζου

Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Η Μαρία Πολύζου όμως πάντα το έκανε. Η κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών, μετά από μια δύσκολη παιδική ζωή, βρήκε στο τρέξιμο τη δύναμη να ξεπεράσει τα εμπόδια και να γράψει ιστορία. Όχι μόνο ανταποκρίθηκε σε κάθε εμπόδιο, αλλά το 2008 έγινε η πρώτη γυναίκα που αναβίωσε τον Φειδιππίδειο Άθλο, τρέχοντος 524 χμ. Όμως, η σημαντικότερη πρόκληση της ζωής της ήρθε αργότερα. Η ιστορία της Μαρίας Πολύζου είναι η ενθάρρυνση που χρειαζόμαστε για να μην το βάζουμε κάτων και να βρίσκουμε τη δύναμη για το ακατόρθωτο.

Βρες το εδώ. (Εκδόσεις: Key Books)

mhn-ta-paratas.jpeg


30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ - Στέλλα Κάσδαγλη

Πώς θα μας μιλούσαν σήμερα οι γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και άφησαν το στίγμα τους; Πώς θα έπαιρνα τα ηνία από την Ιστορία που τις ξεχνάει για να διηγηθούν τη δική τους ιστορία; Αν θες να τολμήσεις να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, κάτσε αναπαυτικά και γνώρισε τις 30 σπουδαιότερες γυναίκες που έγραψαν τη δική τους ιστορία και μπήκαν στα βιβλία μας.

Βρες το εδώ. (Εκδόσεις: Πατάκη)

30-gynaikes.jpg

Σαντέ και λικέρ τριαντάφυλλο - Πασχαλία Τραυλού

Μια συναρπαστική ιστορία, αληθινή, συναισθηματική και έντονη, για μια ελληνική κοινωνία που είχει διαφορετικές ανοχές σε 13χρονα κορίτσια που τα γλυκοκοιτάζει η οικογένεια και κάνουν παιδιά όταν είναι οι ίδιες ακόμα παιδιά. "Σαντέ ήταν το πρώτο τσιγάρο μου και λικέρ τριαντάφυλλο το πρώτο πιοτί μου. Και όνομα και φίλους και άντρες και τόπους και μυαλά και γνώμη να άλλαξα και τα παράλλαξα. Τσιγάρο και λικέρ ποτές", μου 'πε η Ζαχαρώ, σφίγγοντας το κόκκινο φουστάνι της νιότης της στα γέρικα μπράτσα της και ύστερα άρχισε να μου εξηγεί τι σήμαινε να είσαι το '33 κορίτσι στο Γκουλέμα Ρέκα, στα ριζά του Βερμίου.

Βρες το εδώ. (Εκδόσεις: Διόπτρα)

sante.jpg

In the Company of Women - Grace Bonney

Ένα βιβλίο που χαρίζει το αναζωογονητικό συναίσθημα του να περιβάλλεσαι από δυναμικές γυναίκες. Με περισσότερες από 100 ιστορίες γυναικών με διαφορετικό υπόβαθρο και σταδιοδρομία, το βιβλίο παρέχει μαρτυρίες από πρώτο χέρι δίνοντας μια αληθινή ματιά στην πραγματική προσπάθεια ενάντια στα εμπόδια.

Βρες το εδώ. (Εκδόσεις: Artisan)

in-the-company-of-women.jpg

Heart Berries - Terese Marie Mailhot

Ένα ποιητικό best-seller που περιγράφειτους αγώνες μιας ιθαγενούς γυναίκας με τις δυσκολίες της παιδικής ηλικίας, την ψυχική ασθένεια και όχι μόνο. Η ισχυρή περιγραφή της συγγραφέως για την υπέρβαση της διπλής διάγνωσης μετατραυματικού στρες και διπολικής διαταραχής ΙΙ μετά από ένα πέρασμα σε ψυχιατρική κλινική είναι συναρπαστική. Βλέπουμε επίσης τη σχέση της με τον πατέρα της, έναν καταχρηστικό μέθυσο και ταλαντούχο καλλιτέχνη, ο οποίος όμως δολοφονήθηκε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.

Βρες το εδώ. (Εκδόσεις: Bloomsbury Publishing PLC)

heart-berries.jpg

Wildflower - Drew Barrymore

Η φήμη της Drew Barrymore που ήρθε τόσο νωρίς ως παιδί ηθοποιός, έφερε μαζί της ένα δύσκολο ταξίδι γεμάτο εθισμό και τραύματα. Με χαρούμενο και ειλικρινή τρόπο, η ηθοποιός, μοιράζεται το ταξίδι της προς την ενηλικίωση και το πώς κατάφερε να ξεπεράσει τους αγώνες του παρελθόντος της. Αυτά τα απομνημονεύματα αποκαλύπτουν το πώς η Barrymore συμφιλιώθηκε με το παρελθόν της και έγινε η δυνατή και επιτυχημένη γυναίκα που είναι σήμερα.

Βρες το εδώ. (Εκδόσεις: Ebury Publishing)

wildflower.jpg

The Nightingale - Kristin Hannah

Η ιστορία των αδελφών Rossignol (που σημαίνει αηδόνι στα γαλλικά), των γυναικών που κατά τη διάρκεια του ναζιστικού πολέμου έσωσαν εβραϊκά παιδιά, πεσόντες πιλότους, που θυσιάστηκαν ψυχή τε και σώματι για να σώσουν τους άλλους. Το βιβλίο, που έχει πουλήσει πάνω από 4,5 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, έχει εκδοθεί σε 45 γλώσσες και έγινε και ταινία το 2015, είναι εμπνευσμένο από την ιστορία μιας Βελγίδας, της Andrée de Jongh, που βοήθησε πιλότους των Συμμάχων να ξεφύγουν από τους Ναζί.

Βρες το εδώ. (Εκδόσεις: Pan Books)

nightingale.jpg

Big Magic - Elizabeth Gilbert

Τα τελευταία χρόνια η κοινωνία φαίνεται να είναι πιο ανοιχτή προς την υιοθέτηση της ιδέας της δημιουργικής ζωής. Οι άνθρωποι πλέον μπορούν να ενθαρρύνονται να εξερευνήσουν τα πάθη τους στην τέχνη, τη μουσική, τη συγγραφή ή οποιονδήποτε άλλο τομέα που τους δίνει χαρά. Η σειρά δοκιμίων της Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ για τη δημιουργική ζωή ευθυγραμμίζεται απόλυτα με αυτή την ενδυναμωτική τάση, όπου μοιράζεται τις απόψεις της σχετικά με τη διεξαγωγή μιας δημιουργικής ζωής και αντιτίθεται σθεναρά στην αντίληψη ότι κάποιος πρέπει να υποφέρει για την τέχνη του.

Βρες το εδώ. (Εκδόσεις: Bloomsbury)

big-magic.jpg

Είμαι Επικίνδυνη - Συλλογικό έργο

100 γυναίκες – 100 μοναδικές ιστορίες – 100 επικίνδυνες μαρτυρίες. "Γιατί έχουμε ανάγκη από ιστορίες. Εκείνες τις ιστορίες που θα φωτίσουν τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα του σήμερα. Ιστορίες που θα αναδείξουν τους προβληματισμούς, τις ήττες, τους μικρούς και μεγάλους θριάμβους, τις καθημερινές απογοητεύσεις και τους συμβιβασμούς. Που θα εμπνεύσουν, θα προκαλέσουν και τελικά θα αφυπνίσουν, σε μια χώρα στην οποία τόσες γυναίκες διαπρέπουν καθημερινά παρά τις αντιξοότητες."

Βρες το εδώ. (Εκδόσεις: Key Books)

eimai-epikindynh.jpg

Tiny Beautiful Things - Cheryl Strayed

Αν το όνομα σου λέει κάτι, πολύ πιθανόν να έχεις δει την ομώνυμη σειρά στο Disney+ που βασίζεται σε αυτό το βιβλίο. Αν πάλι όχι, να σου πούμε ότι τον χρόνο σου τον αξίζουν και τα δύο. Το βιβλίο είναι ουσιαστικά μια σειρά από δοκίμια που δημοσιεύτηκαν αρχικά στο The Rumpus, ένα διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό, ως μέρος της στήλης συμβουλών "Dear Sugar" που είχε αναλάβει τότε η Cheryl Strayed και όπως λέει και η επίσημη περιγραφή που δεν πέφτει έξω, "Πλούσιο σε χιούμορ, διορατικότητα, συμπόνια - και απόλυτη ειλικρίνεια".

Βρες το εδώ. (Εκδόσεις: Atlantic Books)

Tiny-Beautiful-Things-book.jpg

Κίρκη - Madeline Miller

Οι New York Times έγραψαν γι' αυτό το μοναδικό ανάγνωσμα που δικαίως έγινε best-seller: "Μια τολμηρή και ανατρεπτική εξιστόρηση της ιστορίας της θεάς. Τόσο επικό όσο και οικείο στην έκτασή του, επανατοποθετώντας την πιο διαβόητη γυναικεία φιγούρα της Οδύσσειας ως ηρωίδα από μόνη της.

Βρείτε εδώ. (Εκδόσεις: Διόπτρα)

kirkh.png

7 σειρές που μιλούν για το ρομάντζο όπως καμία ταινία σήμερα δεν τολμά (ή δεν προλαβαίνει)