8 Φορές που ταινίες και σειρές δεν φοβήθηκαν να μιλήσουν για τις αμβλώσεις

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
8 Φορές που ταινίες και σειρές δεν φοβήθηκαν να μιλήσουν για τις αμβλώσεις

Με το τοπίο των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων να είναι αδικαιολόγητα ασταθές, συλλέγουμε 8 φορές που η μικρή και η μεγάλη οθόνη δεν δίστασαν να μιλήσουν για τις αμβλώσεις.

Το δύσκολο και απαιτητικό θέμα των αμβλώσεων συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερη προσοχή τα τελευταία χρόνια, για όλους τους λάθους λόγους. Με το μέλλον των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων να είναι αβέβαιο και δυστυχώς δυσοίωνο, συγκεντρώνουμε τις φορές που ταινίες και σειρές δεν δίστασαν να θίξουν τις αμβλώσεις.

7 σειρές που μιλούν για το ρομάντζο όπως καμία ταινία σήμερα δεν τολμά (ή δεν προλαβαίνει)

Παρ' όλο που αποτελούν ένα φλέγον ζήτημα, δεν είναι εύκολο θέμα για συζήτηση, και σίγουρα δεν είναι εύκολο για αφήγηση στο σινεμά ή την τηλεόραση. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φορές που το θέμα "αμβλώσεις" έχει απεικονισθεί.

Η θέση της γυναίκας στο σινεμά: Αλλάζοντας την αφήγηση με την Σουηδή παραγωγό Helen Ahlsson

8 φορές που οι αμβλώσεις απεικονίστηκαν σε σινεμά και τηλεόραση

Από κλασικές ταινίες έως σύγχρονες σειρές, οι παραγωγές αυτές έχουν διευρύνει τα όρια και έχουν αμφισβητήσει τα κοινωνικά πρότυπα, προσφέροντας μια ειλικρινή οπτική σε ένα θέμα που συχνά βυθίζεται σε πολιτικές και ηθικές αντιπαραθέσεις.

The Happening / L'événement / Το Γεγονός

Τη δεκαετία του '60 οι αμβλώσεις ήταν παράνομες στην Γαλλία. Η Anne είναι ένα ικανότατο και έξυπνο κορίτσι που δεν θέλει να διαλέξει αυτόν τον δρόμο. Θέλει να τελειώσει τις σπουδές της, να βρει τον εαυτό της και να χαράξει το δικό της μονοπάτι. Το ταξίδι που περνάει για να τερματίσει την εγκυμοσύνη της είναι γεμάτο άγχος, φόβο, κινδύνους και ειλικρίνεια. Μπορεί η ταινία να χαρακτηρίζεται ως δράμα, αλλά πρόκειται για ένα ενδόμυχο ψυχολογικό θρίλερ, με 4:3 ασφυκτικά κάδρα που αποτυπώνουν ακριβώς και την ασφυκτική πραγματικότητα της πρωταγωνίστριας η οποία δεν λείπει από κανένα καρέ.

Story of Women / Une Affaire de Femmes / Μια Υπόθεση Γυναικών

Πάλι μία ταινία από την Γαλλία. Το δραματικό φιλμ της Claude Chabrol του 1988 έχει πρωταγωνίστρια τη συγκλονιστική Isabelle Huppert στον ρόλο της Marie, μιας γυναίκας που αρχίζει να εκτελεί παράνομες αμβλώσεις στην Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια ταινία που διερευνά θέματα σχετικά με τους ρόλους των φύλων, την εξουσία και την ηθική. Η ερμηνεία της Isabelle Huppert επαινέθηκε ιδιαίτερα, κερδίζοντας το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Vera Drake / Το Μυστικό της Βέρα Ντρέικ

Η δραματική ταινία του Mike Leigh του 2004 περιγράφει τη ζωή μιας μεσήλικης νοικοκυράς στο Λονδίνο της εργατικής τάξης του 1950. Η Imelda Staunton αποδίδει μια αξιομνημόνευτη ερμηνεία στον ρόλο της πρωταγωνίστριας, μιας ευγενικής και συμπονετικής γυναίκας που παρέχει αμβλώσεις σε νεαρά κορίτσια που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μεγαλώσουν ένα παιδί. Φυσικά, αυτή είναι μια πλευρά της ζωής της που δεν γνωρίζει κανείς. Η οδυνηρή απεικόνιση του ταξικού χάσματος στις διαθέσιμες επιλογές για τις έγκυες γυναίκες που μας δίνει ο Leigh, προκαλεί μια αίσθηση συντριπτικού τρόμου καθώς η Vera αντιμετωπίζει την αναπόφευκτη αποκάλυψη και τη σύλληψη. Το "Vera Drake" είναι ένα συγκλονιστικό φιλμ που εμβαθύνει στην πραγματικότητα των παράνομων αμβλώσεων και στις γυναίκες που αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε αυτές.

Never Rarely Sometimes Always / Ποτέ Σπάνια Μερικές Φορές Πάντα

Παρά τα προβλήματα που έφερε η πανδημία, η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της Eliza Hittman αποδείχθηκε μεγάλη επιτυχία στον αμερικανικό ανεξάρτητο κινηματογράφο. Η ταινία περιγράφει το ταξίδι μιας έφηβης από την Πενσυλβάνια στην Νέα Υόρκη για να τερματίσει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη με έναν χαμηλών τόνων αλλά ηλεκτρισμένο νατουραλισμό. Η ταινία μας παρουσίασε τις Sidney Flanigan και Talia Ryder ως εξαιρετικά ταλαντούχες ηθοποιούς που μας έφεραν ένα αξέχαστο πορτρέτο φιλίας. Ο χειρισμός του φορτισμένου θέματος από την Hittman και η υπέροχα παρατηρημένη αφήγηση της ενηλικίωσης ανέβασαν το δράμα των αμβλώσεων σε νέα επίπεδα.

Dirty Dancing

Το "Dirty Dancing" του 1987 μπορεί να αφηγείται την ερωτική ιστορία της Baby και του Johnny που διαδραματίζεται το 1963, μια δεκαετία πριν νομιμοποιηθεί η άμβλωση, αλλά λέει πιο ήσυχα και μια άλλη ιστορία. Η πλοκή αναδεικνύει έμμεσα τη σημασία της άμβλωσης και τους κινδύνους της, καθώς δείχνει πώς οι πρωταγωνιστές έσμιξαν μόνο και μόνο επειδή η αρχική παρτενέρ του Johnny τραυματίστηκε εξαιτίας μιας αποτυχημένης άμβλωσης. Η ταινία δεν κατηγορεί ούτε κρίνει ποτέ την Penny για την κατάστασή της. Ο πατέρας της Baby δίνει τα χρήματα και αργότερα φροντίζει την Penny, εκφράζοντας την οργή του προς το σύστημα που αναγκάζει τις γυναίκες να αναζητούν παράνομες και μη ασφαλείς αμβλώσεις. Το "Dirty Dancing" τονίζει διακριτικά τη σημασία των ασφαλών και νόμιμων αμβλώσεων, καθιστώντας το μια σημαντική προσθήκη στην ποπ κουλτούρα.

GLOW

Το GLOW, η σειρά του Netflix για το γυναικείο wrestling τη δεκαετία του '80, στο 7ο επεισόδιο της 1ης σεζόν (Maybe it's all the disco) έδωσε ένα από τα πιο ειλικρινή επεισόδια για τις αμβλώσεις. Η ιστορία του επεισοδίου ακολουθεί την απόφαση της Ruth να κάνει έκτρωση αφού έμεινε έγκυος από τον σύζυγο της φίλης της. Η σειρά απεικονίζει λεπτομερώς την ιατρική διαδικασία σε μια κλινική Planned Parenthood, με τους διαλόγους να είναι εξαιρετικά ρεαλιστικοί (οι σεναριογράφοι την ίδια την οργάνωση για να φέρουν τον απαραίτητο ρεαλισμό στο επεισόδιο αυτό) και η σκηνή αποτέλεσε μια ισχυρή και αυθεντική απεικόνιση της άμβλωσης, τονίζοντας τη σημασία των ασφαλών και νόμιμων διαδικασιών.

glow.JPG

Crazy Ex-Girlfriend

Το Crazy Ex-Girlfriend ήταν μια σειρά που φημιζόταν για την ελαφρότητά της και τα μουσικά της νούμερα. Όμως, δεν δίστασε να αντιμετωπίσει το θέμα της έκτρωσης με αξιοσημείωτο τρόπο σε ένα από τα επεισόδια της δεύτερης σεζόν. Ο χαρακτήρας Paula Proctor, μητέρα δύο αγοριών γυμνασίου, αποφασίζει να κάνει έκτρωση μετά από μια απροσδόκητη εγκυμοσύνη. Η απεικόνιση αυτή είναι σημαντική γιατί σπάει το στερεότυπο ότι η άμβλωση συνδέεται με τις νεαρές, ανεύθυνες, ανύπαντρες γυναίκες. Στην πραγματικότητα, πάνω από τις μισές από αυτές που υποβάλλονται σε άμβλωση έχουν ήδη τουλάχιστον ένα παιδί. Η αναπαράσταση μιας υπεύθυνης, μητρικής φιγούρας που αναζητά έκτρωση ήταν μια σημαντική συμβολή στην άρση του στίγματος και μια θαρραλέα επιλογή για τη μικρή οθόνη.

crazy-ex-girlfriend.JPG

The Janes

Το ντοκιμαντέρ του HBO αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας απρόσμενων "παρανόμων". Αψηφώντας το πολιτειακό νομοθετικό σώμα που απαγόρευε τις αμβλώσεις, την Καθολική Εκκλησία που τις καταδίκαζε και τη μαφία του Σικάγο που κέρδιζε από αυτές, τα μέλη της Jane διακινδύνευσαν την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή για να βοηθήσουν τις γυναίκες που είχαν ανάγκη. Ανεξάρτητα από το τι νιώθεις ή τι σκέφτεσαι για τις αμβλώσεις, αυτό το ντοκιμαντέρ είναι must-watch.