Πολιτιστική ατζέντα Απριλίου: Τι να δεις, ποιον να ακούσεις και πού να πας για να περάσεις καλά

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Πολιτιστική ατζέντα Απριλίου: Τι να δεις, ποιον να ακούσεις και πού να πας για να περάσεις καλά

Αν ψάχνεις να δεις… τι θα δεις, τι θα ακούσεις και πού θα πας για να ζήσεις στο πετσί σου την άνοιξη, σου έχουμε προτάσεις για τον Απρίλιο!

Ψάχνεις να δεις τι θα κάνεις τον Απρίλιο; Είσαι στο κατάλληλο μέρος! Η πολιτιστική ατζέντα του μήνα επέστρεψε ανανεωμένη με προτάσεις για κάθε γούστο.

Απρίλης με τα λούλουδα και τα τρανά τα... δρώμενα

Οι "πολιτιστικές" περιπέτειες δεν σταματούν και ο Απρίλιος μας δίνει πολλές επιλογές. Η άνοιξη έρχεται και μαζί της φέρνει ευκαιρίες που θα μας εξάψουν το ενδιαφέρον: από δυνατά θεατρικά έργα, μέχρι μοναδικές συναυλίες.

Φώτα, κάμερα... stream! 10 ταινίες που περιμένουμε στο Netflix το 2023

Θέατρο / Παραστάσεις

Ψηλά απ’ τη Γέφυρα

Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί το αριστούργημα του Άρθουρ Μίλερ, "Ψηλά απ’ τη Γέφυρα", και έχει πρωταγωνιστή τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη. Το έργο ζωντανεύει τον τραγικό ήρωα, που το ανομολόγητο πάθος του για τη νεαρή ανηψιά της γυναίκας του, πυροδοτεί μια συγκλονιστική εσωτερική σύγκρουση, η οποία τον οδηγεί στην αυτοκαταστροφή του. Η Ιωάννα Παππά στον ρόλο της Μπέατρις, σύζυγο του Έντι, που καταλαβαίνει τι του συμβαίνει και προσπαθεί μέχρι τελευταία στιγμή να τον βοηθήσει να βγει απ’ το αδιέξοδο του.

Στο υπόλοιπο cast οι Δημήτρης Μαυρόπουλος, Δημήτρης Καπετανάκος, Μιχάλης Πανάδης και Ευγενία Ξυγκόρου.

  • Πού: Θέατρο Βεάκη
    Πότε: 31/03 - 09/04 (Κάθε εβδομάδα, Τετάρτη έως Κυριακή)
pshla-apo-th-gefyra.jpg

Τέλειοι Ξένοι του Πάολο Τζενοβέζε

Eπτά φίλοι, τρία ζευγάρια και ένας «ελεύθερος», συναντιούνται για γεύμα στο σπίτι ενός εκ των ζευγαριών. Αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι. Αφήνουν όλοι τα κινητά τους στη μέση του τραπεζιού και μοιράζονται μεταξύ τους το περιεχόμενο από κάθε μήνυμα, email ή τηλέφωνο που λαμβάνουν. Μυστικά έρχονται στην επιφάνεια που διαταράσσουν την ισορροπία στις σχέσεις. Γιατί όπως είπε και ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, «Ο καθένας από εμάς έχει τρεις ζωές, μία δημόσια, μία προσωπική και μία μυστική.» Και σαν να μην έφταναν οι τρεις ζωές, έχει και Πανσέληνο…

Ένα έργο με ξεκαρδιστικές ανατροπές και απρόσμενες εξελίξεις σε σκηνοθεσία Πέτρος Λαγούτης και Γιώργος Πυρπασόπουλος. Το cast αποτελείται από τους Μυρτώ Αλικάκη, Ντάνη Γιαννακοπούλου, Πέτρος Λαγούτης, Δημήτρης Λιόλιος, Κατερίνα Μισιχρόνη, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Γιώργος Χρανιώτης και στον ρόλο
της μικρής κόρης η Λυδία Σγουράκη.

  • Πού: Θέατρο Βεάκη
    Πότε: 31/03 - 09/04

"Η Μήδεια" του Κερουμπίνι

H Μήδεια του Κερουμπίνι είναι η πρώτη μεγάλη συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τρία σπουδαία λυρικά θέατρα της Αμερικής: τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, την Όπερα του Καναδά και τη Λυρική Όπερα του Σικάγου. Το σπανίως παρουσιαζόμενο αριστούργημα του Κερουμπίνι, το λιμπρέτο του οποίου βασίζεται στη Μήδεια του Ευριπίδη, θα παρουσιαστεί σε μια μνημειώδη παραγωγή –κλασική, ατμοσφαιρική, σημερινή, αλλά και διαχρονική– σε σκηνοθεσία και σκηνικά του σερ Ντέιβιντ ΜακΒίκαρ, ενός εκ των κορυφαίων Βρετανών σκηνοθετών. Τα κοστούμια υπογράφει η Doey Lüthi, τους φωτισμούς η Paule Constable, τον σχεδιασμό των προβολών η S. Katy Tucker και την κινησιολογία η Jo Meredith.

  • Πού: Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
    Πότε: 25 Απριλίου - 9 Μαΐου

Η λίμνη των κύκνων

Αυλαία για το Φεστιβάλ της άνοιξης με μια σύγχρονη ανάγνωση του διάσημου κλασικού μπαλέτου από τον Angelin Preljocaj, σε ένα έργο για 26 χορευτές. Η ιστορία της Πριγκίπισσας των Κύκνων μεταφέρεται στη σημερινή κοινωνία, εμπλουτισμένη με πρωτότυπη αριστουργηματική μουσική του Pyotr Ilyich Tchaikovsky [Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι] και με νέες ενορχηστρώσεις, για δύο παραστάσεις.

  • Πού: Μέγαρο Μουσικής
    Πότε: 08/04 & 10/04

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι του Μπέρτολτ Μπρεχτ

Τη μακάβρια φάρσα "Η άνοδος του Αρτούρο Ούι", όπου ο Μπέρτολτ Μπρεχτ σημαδεύει τους μηχανισμούς που στηρίζουν και εκτρέφουν τον φασισμό, ανεβάζει ο Άρης Μπινιάρης. ο παραβολικό αυτό έργο είναι ένας παραλληλισμός της ιστορίας της ανόδου του ναζισμού στη Γερμανία μέχρι την κατάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ. Ο Μπρεχτ ανασυνθέτει την ιστορία μεταφέροντας τη δράση στο γκανγκστερικό περιβάλλον της Αμερικής του μεσοπολέμου.

  • Πού: Θέατρο ARK
    Πότε: 31 Μαρτίου - 30 Απριλίου

Παραβάσεις: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Το Ημέρωμα της Στρίγγλας

Ο έρωτας, η πλάνη και η έμφυλη ταυτότητα όπως τα πραγματεύτηκε ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε τέσσερις από τις πιο χαρακτηριστικές και διασκεδαστικές κωμωδίες του αποτελούν τα θέματα της φετινής σειράς δραματοποιημένων αναλογίων. Τη σκηνική υλοποίηση των αναλογίων έχουν αναλάβει τέσσερις σκηνοθέτιδες/-ες της νεότερης γενιάς που, ενώ διακρίνονται για την προσωπική μέθοδο και ματιά τους, τις/τους ενώνει η αγάπη για τα κείμενα και ο γόνιμος πειραματισμός με τον σκηνικό λόγο.

Πού: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Φάρος
Πότε: Σάββατο 08/04 & Κυριακή 09/04

Stand Up

Χρύσα Κατσαρίνη: "Κουβέρτα"

Η αγαπημένη stand-up κωμικός, μετά το "Ό,τι πολυτιμότερο έχω", την πρώτη solo Stand Up Comedy παράστασή της, επιστρέφει με την πιο σκοτεινή, εξομολογητική και συνάμα ξεκαρδιστική παράσταση που έγραψε μέχρι σήμερα, την "Κουβέρτα", για δεύτερη σεζόν

  • Πού: Πολυχώρος Αυλαία, Δημ. Κιν/φος Άρτεμις, Κινηματοθέατρο Λάμπρος Κωνσταντάρας
    Πότε: 21/04, 22/04, 28/04
1220x370.jpg

Tom Segura "I’m Coming Everywhere World Tour"

Το Σάββατο 22 Απριλίου 2023, ο διεθνούς φήμης κωμικός Tom Segura έρχεται στο Christmas Theater για μια μοναδική και ξεκαρδιστική stand-up παράσταση. Ένα από τα τοπ ονόματα της stand-up σκηνής, ο Segura έγινε ιδιαίτερα γνωστός και μέσα από τα Netflix specials του, Ball Hog (2020), Disgraceful (2018), Mostly Stories (2016) και Completely Normal (2014).

Η παράσταση θα είναι στα αγγλικά.

  • Πού: Christmas Theater
    Πότε: Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Stand-up comedy στο σκοτάδι με τον Γιώργο Χατζηπαύλου

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργείται μία κωμική παράσταση στο σκοτάδι που υπόσχεται να σας ταξιδέψει σε έναν κόσμο ενσυναίσθησης, προσφοράς και αγάπης για το συνάνθρωπο. Ο δημοφιλής κωμικός, επιλέγει κάποια από τα καλύτερα κείμενα του και τα προσαρμόζει ανάλογα με τη συνθήκη προκειμένου να προσφέρει μια βραδιά αναψυχής αλλά και ενσυναίσθησης για έναν καλό σκοπό. Επωφελούμενος Φορέας της εκδήλωσης θα είναι η «ΑΡΩΓΗ», το Σωματείο Ατόμων με προβλήματα όρασης Νομού Κυκλάδων.

  • Πού: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
    Πότε: Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Συναυλίες / Μουσική

Marc Almond

Ένας μεγάλος Βρετανός καλλιτέχνης που μετράει πάνω από 40 χρόνια καριέρας και έγινε σύμβολο του New Wave – Pop ήχου των δεκαετιών 80s – 90s, έρχεται στην Αθήνα. "Days of Pearly Spencer”, “Tainted Love”, “Something's Gotten Hold of my Heart”, “A Lover Spurned”, “I Feel Love”, οι μοναδικές διασκευές του στα τραγούδια του Jacques Brel όπως το “If You Go Away” και άλλες μεγάλες επιτυχίες, από τον μοναδικό Marc Almond σε ένα δυνατό live!

  • Πού: Christmas Theater
    Πότε: 28 Απριλίου 2023
marc-almond.jpg

Black Coffee

O Black Coffee, το φαινόμενο της house μουσικής, έρχεται στην Αθήνα για ένα ανεπανάληπτο show, διάρκειας άνω των 3 ωρών! Ο βραβευμένος με Grammy super star DJ και παραγωγός από την Νότια Αφρική θα βρεθεί την Παρασκευή 21 Απριλίου στο γήπεδο Tae Kwon Do στο Φάληρο, για ένα από τα εκπληκτικά sets του που πάντοτε απογειώνουν το κοινό και ταυτόχρονα γράφουν ιστορία.

  • Πού: Κλειστό Παλαιού Φαλήρου Tae Kwon Do
    Πότε: 21 Απριλίου 2023

Το φεστιβάλ της Άνοιξης

Για δεύτερη χρονιά, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνει το Φεστιβάλ της Άνοιξης, την εαρινή γιορτή της μουσικής και του χορού. Φέτος, προσκεκλημένοι είναι η ορχήστρα Sinfonia Varsovia και ο πιανίστας Rafał Blechacz από την Πολωνία (1/4), το φωνητικό σύνολο Vox Clamantis από την Εσθονία (3/4), η νορβηγίδα βιολονίστα Vilde Frang και ο Ρώσος πιανίστας Denis Kozhukhin (4/4), το Ensemble Intercontemporain από τη Γαλλία (6/4), ο Ρώσος βιρτουόζος του πιάνου Nikolay Lugansky (7/4) και το Μπαλέτο Preljocaj από την Γαλλία, το οποίο παρουσιάζει στο Μέγαρο μια σύγχρονη εκδοχή της «Λίμνης των Κύκνων» (8 & 10/4).

  • Πού: Μέγαρο Μουσικής
    Πότε: 1-10 Απριλίου 2023

Monika

Οκτώ χρόνια μετά την τελευταία αγγλόφωνη κυκλοφορία της, η Monika επέστρεψε με το άλμπουμ "Proud" και προσκαλεί το κοινό στο Fuzz Club σε ένα αμιγώς αγγλόφωνο πρόγραμμα. Με αφετηρία το "Avatar" και σταθμούς σε πολλά τραγούδια από τον νέο δίσκο "Proud" και από τις τρεις ακόμα αγγλόφωνες κυκλοφορίες της, η Monika ετοιμάζει μαζί με την κλασική αυθεντική rock μπάντα της, με συνοδεία από έγχορδα και τρομπέτα, μια μοναδική συναυλία με δυνατό ήχο αλλά και τα σόλο τραγούδια της.

  • Πού: Fuzz Club
    Πότε: 28 Απριλίου

Events

WOW Athens

Το διεθνές φεστιβάλ Women of the World Festival, διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στο χώρο του ΚΠΙΣΝ. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικεντρώνεται στη γυναικεία ενδυνάμωση και περιλαμβάνει εκδηλώσεις, συζητήσεις, παραστάσεις, προβολές ταινιών, εκθέσεις τέχνης και εργαστήρια. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν τα Guerilla Girls, τις θρυλικές καλλιτέχνιδες-ακτιβίστριες που κρύβουν την ταυτότητά τους πίσω από κοστούμια και χρησιμοποιούν εντυπωσιακές τακτικές για να αναδείξουν τις διακρίσεις και τη διαφθορά στον κινηματογράφο, τον κόσμο της τέχνης, την πολιτική και την ποπ κουλτούρα.

  • Πού: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
    Πότε: 1-3 Απριλίου

Beer Factory Festival 2023

Το Beer Factory Festival προσκαλεί τους λάτρεις της μπύρας σε ένα event όπου θα μπορούν να δοκιμάσουν από μια μεγάλη ποικιλία ζύθων και να γιορτάσουν την τέχνη της παρασκευής μπίρας και να γευτούν νόστιμο street food, ενώ απολαμβάνουν ζωντανή μουσική.

  • Πού: Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
    Πότε: 28 Απριλίου - 1 Μαΐου

Σινεμά

Air

Ο Ben Affleck σκηνοθετεί το βιογραφικό αθλητικό δράμα για τον Sonny Vaccaro, έναν πωλητή παπουτσιών της Nike, που προσπαθεί να κλείσει συμφωνία με τον νεοφερμένο Michael Jordan. Στο cast οι Matt Damon, Affleck, Jason Bateman, Marlon Wayans, Chris Messina, Chris Tucker και Viola Davis.

  • Ημερ. Κυκλοφορίας: 06 Απριλίου


Covenant

Θρίλερ δράσης, σκηνοθετημένη και εν μέρει γραμμένο από τον Guy Ritchie (Snatch, Lock Stock and Two Smoking Barrels, RocknRolla), με πρωταγωνιστές τον Jake Gyllenhaal και τον Dar Salim, στους ρόλους ενός λοχία του αμερικανικού στρατού και του αφγανού διερμηνέα του.

  • Ημερ. Κυκλοφορίας: 20 Απριλίου


Beau is afraid

Η επερχόμενη σουρεαλιστική κωμωδία τρόμου σε σενάριο, σκηνοθεσία και παραγωγή του Ari Aster (Hereditary, Midsommar). Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Joaquin Phoenix που υποδύεται τον Μπο, έναν αγχωμένο άντρα που ξεκινάει μία περιπέτεια με σκοπό να φτάσει σε ένα σπίτι σουρεαλιστικής οδύσσειας μετά τον ξαφνικό θάνατο της μητέρας του, ενώ θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τους μεγαλύτερους φόβους του. Στο υπόλοιπο cast οι Nathan Lane, Amy Ryan και Parker Posey.

  • Ημερ. Κυκλοφορίας: 27 Απριλίου