Πώς επηρεάζουν τον ύπνο σου τα χρώματα στο υπνοδωμάτιό σου

Πώς επηρεάζουν τον ύπνο σου τα χρώματα στο υπνοδωμάτιό σου

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο σου και καταστρέφουν την ποιότητά του: Από το στρώμα στο οποίο κοιμάσαι, μέχρι τις τροφές που καταναλώνεις. Ωστόσο, υπάρχει μία παράμετρος που πολλοί δεν λαμβάνουν υπόψη τους και η οποία μπορεί να εξηγήσει το γιατί δεν κοιμάσαι σαν «πουλάκι».

Μπορεί να μην το γνώριζες αλλά τα χρώματα στο υπνοδωμάτιό σου μπορούν να επηρεάσουν κατά πολύ τον ύπνο σου και να σε κάνουν να ξυπνάς κάθε πρωί νιώθοντας «κομμάτια». Ποιες είναι, λοιπόν, οι αποχρώσεις που αξίζει να επιλέξεις και ποια είναι τα χρώματα που πρέπει, πάση θυσία, να αποφύγεις; Οι ειδικοί και οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μπορούν να σε «διαφωτίσουν» και να σε βοηθήσουν να κάνεις τη σωστή επιλογή.

Μήπως ήρθε η ώρα να τα βάψεις… μπλε;

Ήταν το 2013 όταν η βρετανική εταιρεία Travelodge αποφάσισε να διεξάγει μια έρευνα για να ανακαλύψει το πώς τα χρώματα επηρεάζουν τον ύπνο μας. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε, λοιπόν, είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει αποχρώσεις του μπλε (κυρίως απαλές) για την κρεβατοκάμαρά τους κοιμούνται περισσότερο (κατά μέσο όρο για επτά ώρες και 52 λεπτά) σε σύγκριση με εκείνους που έχουν διαλέξει άλλα χρώματα. Το μπλε -του ουρανού και της θάλασσας- δημιουργεί ένα αίσθημα ηρεμίας στον άνθρωπο, κάτι που ενδέχεται να του προσφέρει καλύτερη ποιότητα ύπνου.

ypnou

Προτίμησε τα απαλά χρώματα

Εκτός από το μπλε, αν θέλεις να κοιμάσαι καλύτερα από εδώ και στο εξής αξίζει να επιλέξεις περισσότερο απαλά χρώματα. Πες «ναι» στις παστέλ αποχρώσεις, τους γήινους τόνους και τους απαλούς χρωματισμούς. Οι απαλές αποχρώσεις του πράσινου και του κίτρινου, θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον ήρεμο και χαλαρωτικό. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της παραπάνω έρευνας, οι άνθρωποι που επέλεξαν το ανοιχτό πράσινο και το κίτρινο για τις κρεβατοκάμαρές τους κοιμόνταν κατά μέσο όρο για επτά ώρες και 40 λεπτά κάθε βράδυ. Όχι και τόσο άσχημα, έτσι;

etsi

Ποια χρώματα να αποφύγεις

Αν θέλεις να κοιμάσαι καλύτερα, πρέπει σίγουρα να αφήσεις έξω από την κρεβατοκάμαρά σου τα έντονα και ιδιαίτερα φωτεινά χρώματα. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να σε κάνουν να νιώθεις πως βρίσκεσαι σε έναν χώρο γεμάτο ενέργεια, ωστόσο, στην πραγματικότητα τα έντονα χρώματα υπερδιεγείρουν το νευρικό σου σύστημα και σε κάνουν να αισθάνεσαι άγχος.

Ένα από τα χρώματα που καλό είναι να αποφύγεις για το υπνοδωμάτιό σου είναι το μοβ. Είναι ιδιαίτερα διεγερτικό και σύμφωνα

με έρευνες, οι άνθρωποι που το έχουν επιλέξει κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ. Όσον αφορά στο γκρι και το καφέ, ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή σου, οπότε θα ήταν καλύτερο να μην τα προτιμήσεις.

protimiseis

Ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις

Όσο έντονη και αν είναι η προσωπικότητά σου, φρόντισε να μην προσπαθήσεις να την εκφράσεις… στους τοίχους του δωματίου σου. Επέλεξε χρώματα απαλά που θα μετατρέψουν την κρεβατοκάμαρά σου σε ένα μέρος για ηρεμία, περισυλλογή και χαλάρωση και φυσικά, φρόντισε να μην ξενυχτάς πολύ. Όποια απόχρωση και αν επιλέξεις, δεν θα μπορέσει να σε βοηθήσει αν δεν αλλάξεις τις συνήθειες που σε κρατούν για πολλές ώρες μακριά από το άνετό σου στρώμα.