Γιατί το δέρμα μας γίνεται ευαίσθητο;

Δήμητρα Λυγίζου-Κάρλου
Γιατί το δέρμα μας γίνεται ευαίσθητο;

Η επιστημονική εξήγηση...

Το ευαίσθητο δέρμα αποτελεί μείζον ζήτημα. Το ήξερες πως σήμερα, υπάρχουν 264 εκατομμύρια γυναίκεςμε ευαίσθητο δέρμα σε όλον τον κόσμο και πως 1 στους 2 ανθρώπους έχει παρουσιάσει ευαισθησία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του;

Επηρεάζει κάθε ηλικιακή ομάδα, από τα βρέφη μέχρι τους ηλικιωμένους. Το ευαίσθητο δέρμα χρειάζεται ειδική φροντίδα. Χωρίς αυτήν, οι πάσχοντες έχουν δύο με πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δερματικές αλλεργίες.

Ο δερματικός φραγμός είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού ενάντια στους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες. Συμβάλλοντας στη συγκράτηση του νερού, επιτελεί τη λειτουργία του σαν ασπίδα προστασίας. Όμως... όταν ο δερματικός φραγμός αποδυναμώνεται, χάνει την ικανότητά του να καταπολεμά τους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ή/και να επιδεινώσει την ευαισθησία του δέρματος και τη δυσφορία. Πρώτο βήμα στην επανόρθωση του ευαίσθητου δέρματος είναι, λοιπόν, η προστασία του φυσικού αυτού φραγμού.

Επιπλέον, υπάρχει και μια δεύτερη, εξίσου σημαντική γραμμή άμυνας... Πρόκειται για το μικροβίωμα του δέρματος, το οποίο επίσης παρέχει ένα πρώτο επίπεδο προστασίας που πρέπει να διαφυλαχθεί. Ο πρόσθετος αυτός φραγμός αποτελείται από μια κοινότητα βακτηρίων, μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών που σχηματίζουν ένα φυσικό οικοσύστημα στην επιφάνεια του δέρματος, απαραίτητο για την υγεία του. Ακόμα κι αν ο δερματικός φραγμός αποκατασταθεί, αν το μικροβίωμα δεν ανακτήσει την ισορροπία του, τα συμπτώματα της ευαισθησίας μπορεί να επανεμφανιστούν.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πιο διάσημο "όπλο" λάμψης σε νέα συλλεκτική συσκευασίαΤο πιο διάσημο "όπλο" λάμψης σε νέα συλλεκτική συσκευασία