Μήπως είσαι στο Φθινόπωρο της σχέσης σου;

Γωγώ Φούντα
Μήπως είσαι στο Φθινόπωρο της σχέσης σου;

«Ό,τι φαντάστηκα ήταν απάτη κι αν κάτι έλπιζα έχει χαθεί, τέτοιο Φθινόπωρο χωρίς αγάπη, τέτοιο Φθινόπωρο μην ξαναρθεί» έγραψε ο Βαγγέλης Κορακάκης και είναι ο στίχος εκείνος που με βρίσκει κάθε Φθινόπωρο να αναρωτιέμαι αν αυτή η εποχή έχει δημιουργηθεί για να γεννά απορίες, να επανατοποθετεί βάσεις, να θέτει νέους στόχους.

Κάθε σχέση όταν ξεκινά μοιάζει με την Άνοιξη. Λίγες ή πολλές σταγόνες βροχής έπεσαν σε ένα έρημο χωράφι για να γίνει σύντομα ένα πράσινο περιβόλι. Το περιβόλι υποδέχτηκε ένα χελιδόνι, που ήρθε από μακριά και κάθε πικρή ανάμνηση ευθύς έσβησε. Το χελιδόνι τραγούδησε τις πρώτες νότες που έφερε από το ταξίδι του και ένα λουλούδι αποφάσισε να ανθίσει. Είναι η εποχή σου, πιστεύεις.

Το Καλοκαίρι όλα πια έχουν ανθίσει και διψούν για νερό, ήλιο και ενδιαφέρον. Όταν ερωτεύεσαι, ο κόσμος είναι πολύ μικρός για να σε χωρέσει. Η πλάση ανθίζει και το ζωικό βασίλειο υποκλίνεται στην ομορφιά που εκπέμπεις.
Μήπως, όμως, είσαι το Φθινόπωρο στη σχέση σου; Μήπως τα φύλλα της καρδιά σου κιτρίνισαν; Μήπως σε βαραίνει ένα σκοτείνιασμα;

Κάθε σχέση διαγράφει την πορεία που διαγράφουν και οι εποχές του χρόνου. Είναι στο χέρι σου να μην ανοίξεις τα παραθυρόφυλλα, να μην αφήσει το Χειμώνα να τρυπώσει από τις γρίλιες. Ασφάλισε καλά κάθε χαραμάδα και άσε το κρύο έξω από την καρδιά σου.

Κάνε πάλι, παρέα με εκείνο το χελιδόνι που κάποτε έφερε στην καρδιά σου την Aνοιξη, ό,τι σας έκανε να γελάτε, όσα σας έκαναν να πετάξετε ψηλά και να κοιτάξετε με άλλη οπτική την καθημερινότητα. Και τότε, «θα ‘ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη», ξανά.

Βάλτε το αγαπημένο σας cd να παίζει και χορέψτε ένα βράδυ μόνο με το φως των κεριών. Μαγειρέψτε παρέα ένα φαγητό που αρέσει και στους δύο και δειπνήστε χωρίς να σας αποσπά τίποτα την προσοχή (ούτε το κινητό σας). Περπατήστε πλάι στη θάλασσα και συζητήστε τα σχέδιά σας για το Χειμώνα που έρχεται. Επιδιώξτε να πάτε ένα διήμερο κάπου που δεν έχει πάει ποτέ πριν κάποιος από τους δυο σας. Δείτε αγκαλιά, σκεπασμένοι με μία κουβέρτα, μία γαλλική ασπρόμαυρη ταινία. Μικρά πράγματα που αν γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δείτε πως θα σας φέρουν πιο κοντά.

Και μία τελευταία συμβουλή: Φυτέψτε ένα λουλούδι παρέα. Περιποιηθείτε το από κοινού σε καθημερινή βάση. Μην ξεχνάς, πως ένα λουλούδι, αν το ποτίσεις, ακόμη και λίγο πριν αυτό μαραθεί, μπορεί και να το αναστήσεις. Σκέψου αν αξίζει τον κόπο...