DIET COACHING: Γιατί θεωρείται ως «μαγική» η σύνδεση μυαλού, σώματος και τροφής;

Ερμιόνη Σαρρή
DIET COACHING: Γιατί θεωρείται ως «μαγική» η σύνδεση μυαλού, σώματος και τροφής;

Τι είναι το diet coaching και σε ποιους απευθύνεται;

Αν και εσύ ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν είναι ευχαριστημένοι ούτε με το σώμα τους, ούτε με τον τρόπο που τρέφονται, αν ξεκινάς κάθε Δευτέρα δίαιτα και μέχρι το βράδυ την έχεις τελειώσει, αν έχεις δοκιμάσει να χάσεις βάρος με διάφορους τρόπους αλλά μετά από λίγο αυτό επανέρχεται, τότε ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις να προσεγγίσεις λίγο «διαφορετικά» το θέμα της διατροφής σου.

To diet coaching είναι εδώ για σένα. Αποτελεί μια μέθοδο που έχει σκοπό την εκπαίδευση του μυαλού, ώστε να επιτευχθούν οι αλλαγές που θέλεις να κάνεις στο βάρος σου, αλλά να είναι και μόνιμες. Η μεγαλύτερη διαφορά του από τις ως τώρα «κλασικές» προσεγγίσεις στο χώρο της διατροφής, είναι ότι δεν εστιάζει μόνο στην απώλεια των κιλών ή στην αποφυγή συγκεκριμένων τροφών αλλά στην αλλαγή του τρόπου ζωής, είτε αυτό αφορά τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου, είτε την άσκηση, είτε την διαχείριση του στρες. Νέες συνήθειες έρχονται να λάβουν θέση και να αντικαταστήσουν τις παλιές «κακές» σου αδυναμίες. Αυτό που μαθαίνεις είναι όχι απλά να ακολουθείς ένα διατροφικό πλάνο, αλλά επαναδιατυπώνεις την σχέση σου με το φαγητό, το σώμα σου και την άσκηση.

Μέσα από την βοήθεια του Coach, ενισχύεις τα δυνατά σου χαρακτηριστικά, προλαμβάνεις τις υποτροπές και βέβαια δημιουργείς το δικό σου πλάνο δράσης με βάση την δικιά σου καθημερινότητα. Έτσι δημιουργείς το δικό σου «μονοπάτι» που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία. Κάθε μικρός στόχος σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο όραμά σου, δηλαδή σε ένα αδύνατο και υγιές σώμα που καλύπτει σωστά τις διατροφικές του ανάγκες. Ακόμα, αποκτάς διατροφική «νοημοσύνη» και μαθαίνεις να την διαχειρίζεσαι σωστά, χωρίς υπερβολές και χωρίς να στερείσαι.

Για παράδειγμα, αν θέλεις να χάσεις τα 5 κιλά που πάνε και έρχονται το τελευταίο διάστημα, ο coach θα δει πέρα από την απώλεια και θα εστιάσει στο νόημα που υπάρχει για σένα πίσω από αυτήν. Τι θα κάνεις διαφορετικό στην καθημερινότητα σου που τώρα δεν κάνεις; Με αυτό τον τρόπο καθώς και με άλλες παρόμοιες τεχνικές η αλλαγή θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και εσύ θα αναλάβεις πλήρως τον έλεγχο της ζωής σου και της συμπεριφοράς σου απέναντι στο φαγητό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το coaching διαφέρει από κάθε μορφή ψυχοθεραπείας και δεν είναι κατάλληλη μέθοδος για άτομα που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές γιατί εκεί απαιτείται πάντα παρακολούθηση από ψυχολόγο. Δεν μπορεί να υποκαταστήσει καμία μορφή θεραπείας.

Μέσα από το μαγευτικό ταξίδι του Coaching μόνο κερδισμένη μπορείς να βγεις! Μια δοκιμή θα σε πείσει...

Διάβασε επίσης:

3 + 2 tips για να αδυνατίσεις χωρίς να πεινάσεις και χωρίς να κάνεις δίαιτα

Καρτσωνάκη Χριστίνα

Bsc, MscΚλινικη διαιτολογος διατροφολόγος- Health & Wellness Coach ( diet coach)

Μόνιμος συνεργάτης στο κέντρο χορού και ψυχολογίας dance your soul