Μύθοι και αλήθειες γύρω από το AIDS

Ερμιόνη Σαρρή
Μύθοι και αλήθειες γύρω από το AIDS

Ενημερώσου για το AIDS πριν να είναι αργά!

1η Δεκεμβρίου του 2017. Το AIDS δεν είναι κάτι που πρέπει να μας αφορά μόνο σήμερα. Μία παγκόσμια ημέρα δημιουργείται με σκοπό να μας υπενθυμίζει κάτι... και αυτό το κάτι στην προκειμένη συσχετίζεται με την υγεία μας. Με τη δική σου υγεία. Με την υγεία της κολλητής σου, του συντρόφου σου, του διπλανού σου. Μην κλείνεις τα αυτιά σου. Μη γυρίζεις την πλάτη σου και πάνω από όλα μην αποθηκεύεις στον σκληρό δίσκο του μυαλού σου αφιλτράριστες πληροφορίες.

Το AIDS σε τρομάζει σαν λέξη μόνο με το άκουσμά της. Γύρω όμως από αυτήν την λέξη κυκλοφορούν φήμες και αλήθειες. Και αυτές όντως πρέπει να τις αποθηκεύσεις και να τις μοιραστείς με τους δικούς σου ανθρώπους.

Μύθοι (aka πράγματα που πρέπει να ξεχάσεις)

Αν συναναστραφείς κάποιον οροθετικό, κινδυνεύεις να μολυνθείς από το HIV.

Το AIDS μεταδίδεται με το φιλί.

Το AIDS δε μεταδίδεται με το στοματικό έρωτα.

Το προφυλακτικό δεν προφυλάσσει.

Όταν συμβεί σεξουαλικό ατύχημα με HIV θετικό άτομο, δεν υπάρχει καμία προφυλακτική θεραπεία.

Όποιος μολύνεται από τον ιό του AIDS οπωσδήποτε πεθαίνει.

Γυναίκα οροθετική δεν μπορεί να γεννήσει υγιές παιδί.

Οροθετικός άνδρας δεν μπορεί να αποκτήσει παιδί.

Αλήθειες

Ο HIV δε μεταδίδεται με το άγγιγμα, τα δάκρυα, τον ιδρώτα ή το σάλιο. Δεν κινδυνεύουμε από τις κοινωνικές επαφές, την συγκατοίκηση ή την συνεύρεση στον ίδιο εργασιακό χώρο.

Με το ερωτικό φιλί οι πιθανότητες να μεταδοθεί ο ιός είναι ελάχιστες και αυξάνονται εάν στο στόμα των ερωτικών συντρόφων υπάρχουν πληγές ή αιμορραγία.

Ο ιός υπάρχει στα κολπικά, τα προσπερματικά υγρά, καθώς και στο σπέρμα. Μεταδίδεται με κάθε είδους σεξουαλική επαφή. Η πιο επικίνδυνη θεωρείται η πρωκτική.

Υπάρχει σήμερα αποτελεσματική θεραπεία για το AIDS, η οποία όμως δεν είναι ριζική.

Οροθετική γυναίκα μπορεί να αποκτήσει παιδί με πιθανότητα <1% να προσβληθεί από AIDS, εάν λάβει αγωγή από το στόμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενδοφλέβια αγωγή κατά τη διάρκεια του τοκετού, που θα γίνει με καισαρική τομή, και το παιδί υποβληθεί σε θεραπεία μετά την γέννησή του.

πηγή:κεελπνο