Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Αλήθειες και μύθοι που πρέπει να γνωρίζεις

Ερμιόνη Σαρρή
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Αλήθειες και μύθοι που πρέπει να γνωρίζεις

Πώς μεταδίδεται και ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα;

Δεν είναι ούτε η πρώτη φορά, ούτε και η τελευταία που ακούς ότι το AIDS είναι μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες της εποχής μας. Στην πραγματικότητα όμως είναι τόσο απλό να προσέχεις κατά τις σεξουαλικές σου επαφές, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς αυτός είναι και ο πιο συχνός τρόπος μετάδοσης.

Η λέξη AIDS στο άκουσμα και μόνο σου προκαλεί έναν τρόμο, μία φοβία και ένα άγχος. Δε χρειάζεται όμως πανικός, καθώς η μετάδοση της νόσου μέσω της σεξουαλικής επαφής είναι κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του καθενός. Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS σκεφτήκαμε να σε αφυπνίσουμε λιγάκι γύρω από τι θέμα αυτό και να σου δώσουμε τις όλες τις απλές και βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις γύρω από τον ιό.

World Aids Day Picture a1253

Τι είναι το AIDS;

Το AIDS είναι μία πάθηση ιογενούς αιτιολογίας. Ο ιος (ή μάλλον οι ιοί είναι δύο τύποι: HIV-I και HIV-II) πλήττουν το ανοσοποιητικό σύστημα του πάσχοντος. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο μηχανισμός άμυνας του οργανισμού απέναντι σε παθογόνους μικροοργανισμούς, ενώ συμμετέχει και στην αποτροπή εμφάνισης καρκινικών παθήσεων. Για το λόγο αυτό οι πάσχοντες εμφανίζουν ακραία ευαισθησία σε λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να τους οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο. Παράλληλα οι άνθρωποι αυτοί εμφανίζουν με μεγάλη συχνότητα και ένα είδος καρκίνου, το οποίο είναι σπάνιο σε μη πάσχοντες, που ονομάζεται σάρκωμα του Kaposi.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Τα συμπτώματα της μόλυνσης στην οξεία της φάση (πρώτες 3-8 εβδομάδες από την επαφή με τον ιό) ομοιάζουν με αυτά της γρίπης. Επομένως, μόνο από τη συμπτωματολογία δεν είναι δυνατόν να γίνει διάγνωση. Η διάγνωση αυτή γίνεται με εργαστηριακό έλεγχο, κατά τον οποίον ανιχνεύουμε τα αντισώματα εναντίον του ιού, τα οποία παράγει ο οργανισμός. Το σημαντικό είναι πως από την επαφή με τον ιό μέχρι τα αντισώματα αυτά να γίνουν ανιχνεύσιμα από το εργαστήριο μεσολαβεί ένα "παράθυρο" κατά το οποίο ο φορέας δεν νοσεί μεν, αλλά μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους. Το παράθυρο αυτό διαρκεί περίπου τρεις μήνες, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις, που η διάρκειά του μπορεί να φτάσει και τους έξι μήνες. Συνεπώς, αν κάποιος έχει την υποψία, πως ενδέχεται να ήρθε σε επαφή με τον ιό, θα πρέπει να περιμένει έξι μήνες πριν εξεταστεί. Κατά το διάστημα αυτό θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και σε καμία περίπτωση να μη λάβει μέρος σε αιμοδοσία.

Τρόποι μετάδοσης

-Σεξουαλική επαφή (π.χ. χωρίς προφύλαξη).

-Έκθεση σε μολυσμένα σωματικά υγρά, ιστούς, σύριγγες και μετάγγιση

-Από την εγκυμοσύνη (μητέρα στο παιδί), το τοκετό και θηλασμό

Αλήθειες γύρω από το AIDS

-Η σταθερή χρήση προφυλακτικού μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης HIV περίπου στο 80% μακροπρόθεσμα.

-Δεν μπορείς να κολλήσεις μέσω απλής/καθημερινής επαφής, όπως για παράδειγμα η χειραψία.

-Το AIDS στην Ελλάδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1981 και ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε το 1983.

-Το AIDS παίρνει καιρό για να αναπτυχθεί από την στιγμή που το άτομο μολυνθεί με HIV, συνήθως 2 έως 10 χρόνια ή και περισσότερο.

Μύθοι γύρω από το AIDS

-Μεταδίδεται μέσω του φιλιού. Υπάρχει κίνδυνος Μόνο αν υπάρχουν πληγές ή αιμορραγία στο στόμα των συντρόφων.

-Mεταδίδεται με το βήχα, το φτέρνισμα, την αγκαλιά ή τα τσιμπήματα εντόμων.

Πώς θα αποφύγεις τη μόλυνση με HIV;

Ο ιός μολύνει τους ανθρώπους όταν εισέρχεται στα κύτταρα του αίματος. Αυτό, λοιπόν, που οφείλεις να κάνεις είναι να εμποδίσεις το αίμα, το σπέρμα, τα κολπικά υγρά ή το μητρικό γάλα ενός μολυσμένου οργανισμού να μπει στο σώμα σου μέσω του στόματος, του αιδοίου, του πρωκτού, της κορυφής του πέους ή των πληγών του δέρματος

Ποια είναι τα συμπτώματα του πρώτου σταδίου του HIV;

Μερικοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα για πολλά χρόνια, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις αυτών που εμφανίζονται στις πρώτες 2-6 εβδομάδες μετά τη μόλυνση.

- Πονοκέφαλος
- Διάρροια
- Ναυτία και εμετός
- Κόπωση
- Πόνος στους μύες
- Πονόλαιμος
- Κόκκινο εξάνθημα
- Πυρετός

Υπάρχει θεραπεία;

Δεν υπάρχει θεραπεία αυτή τη στιγμή, αλλά η χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων μπορεί να παρατείνει τη ζωή των πασχόντων δραματικά, χωρίς να επιβαρύνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής τους.

Ευχαριστούμε πολύ για την πολύτιμη βοήθειά του τον Δρ Μενέλαο Κων. Λυγνό, MSc, PhD Χειρούργο Μαιευτήρα Γυναικολόγο (www.eleftheia.gr)