Yohji Yamamoto: υποτάσσομαι

Yohji Yamamoto: υποτάσσομαι

O Yohji Yamamoto παρουσιάζει μία ρετροσπεκτίβα της μεγαλοφυΐας του στο Λονδρέζικο Victoria & Albert Museum.

Από τους πρώτους Ιάπωνες σχεδιαστές που κυριολεκτικά έκαναν επανάσταση στα 80s στο Παρίσι ήταν και ο Yohji Yamamoto. Και δεν μιλάμε για συλλογές προκλητικές με μαστίγια και θεαματικά σόου, αλλά για αποδόμηση του ρούχου όπως το γνωρίζαμε μέχρι τότε και τεχνικές που σε πρώτη όψη έδειχναν μισοτελειωμένα στριφώματα, κλωστές να κρέμονται, σιλουέτες που μπέρδευαν τι είναι αμιγώς αρσενικό και τι τελικά είναι θηλυκό, απελευθερώνοντας γεωμετρικά τις συγκεκριμένες μέχρι τότε στενές σιλουέτες. Πάντα διακριτικός, με φανατικό κοινό και συνέπεια χειρούργου στην δουλειά του, ο Yohji πιστεύει ότι πάνω απ' όλα αυτό που μετράει σε ένα σωστό αποτέλεσμα είναι τα καλά υλικά: υφάσματα που δέχονται πειραματισμούς, γραμμές που λειτουργούν σαν σύγχρονη αναφορά στην Βικτωριανή Αγγλία, με κεντρικό άξονα παλιές κολεξιόν του οίκου Dior, ειδικά το New Look. Δεν δίστασε να δώσει φωνή σε άλλους και στους μετέπειτα πολύ πετυχημένους Martin Margiela, Ann Demeulemeester.

Από το 1972 που πρωτοεμφανίστηκε κάθε σeζόν το εισιτήριο για ένα σόου του ήταν ακριβοθώρητο κι ο ίδιος, πάντα σαν σοφός, μίλαγε μόνο μέσω της δουλειάς του. Οι νεότεροι τον γνώρισαν πριν από δέκα χρόνια στην συνεργασία που έκανε με τον γερμανικό κολοσσό Adidas και την σειρά του Υ-3. Μία ακόμη αφορμή να υποταχθούμε στο genius Yohji, γιατί μπορεί η δική του σειρά ρούχων να είναι über avant-garde, αλλά απέδειξε ότι πρωτοπορία με καινοτομία και εμπορικότητα με δημιουργία, πάνε μαζί.

Ένα τέτοιο λαμπρό παράδειγμα μίας συναρπαστικής σαραντάχρονης καριέρας θα δείτε στο εκπληκτικό Victoria & Albert Museum, τώρα στο Λονδίνο.

Ο ίδιος δηλώνει: «Προσπαθώ να κοιτώ το μέλλον προς τα πίσω. Για να μπορέσεις να βρεις την δική σου φωνή πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παρελθόν, την παράδοση, τις ρίζες σου. Μόνο τότε μπορείς να δημιουργήσεις κάτι αποκλειστικά καινούργιο και απόλυτα δικό σου.»

Σοφά λόγια από έναν Ιάπωνα sensei με την ελπίδα ότι και τα πρόσφατα γεγονότα στην Ιαπωνία δεν θα έχουν άλλα καταστροφικά αποτελέσματα για έναν λαό που στο σύνολο του πάει χέρι με χέρι την παράδοση με το παρόν του, δημιουργώντας στην μόδα ιστορίες και εμπειρίες που δύσκολα μπορούν να επαναληφθούν από άλλους λαούς και κουλτούρες.