Rene Gruau: Ένα μεγάλος καλλιτέχνης της μόδας

Rene Gruau: Ένα μεγάλος καλλιτέχνης της μόδας

Ο διάσημος illustrator του οίκου Dior, την χρυσή εποχή του New Look, επηρέασε την haute couture, το θέατρο, την τέχνη αλλά και το commercial design

Τα πανέμορφα, «ζωντανά» σχέδιά του, η χρήση των χρωμάτων και το δραματικό, εκρηκτικό προσωπικό στοιχείο στα σχέδιά του ήταν τα στοιχεία που έκαναν τον Rene Gruau διάσημο, από τα τέλη, ήδη της δεκαετίας του '40, και το New Look, με εμπνευστή τον Christian Dior, καθοριστικό σημείο στην ιστορία της παγκόσμιας μόδας. Η χαρακτηριστική, δυναμική αλλά και μίνιμαλ γραμμή του καθόρισε το σαγηνευτικό στυλ του illustrator, τα σχέδια του οποίου συνδύαζαν σαγηνευτικά, επιτηδευμένα στοιχεία με την κλασική ομορφιά, την χάρη και την κομψότητα.

Ο Rene Gruau γεννήθηκε στην Ιταλία το 1909. Την δεκαετία του '40, ο σχεδιαστής έγινε ένα από τα αγαπημένα πρόσωπα του χώρου της μόδας, συνεργαζόμενος με περιοδικά όπως τα Femina, Marie Claire και L' Officiel, αλλά και θρυλικούς οίκους, όπως οι Christian Dior, Balenciaga, Elsa Schiaparelli και Hubert de Givenchy. Το 1948 ο ίδιος αφήνει το Παρίσι και μετακομίζει στις Η.Π.Α., για να δουλέψει για το Harper's Bazaar και τη Vogue, πριν υπογράψει συμβόλαιο για αποκλειστική συνεργασία με το περιοδικό Flair. Σχεδόν μέχρι τον θάνατό του, στην ηλικία των 95 ετών, ο Gruau δεν σταμάτησε να εργάζεται, για κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της haute couture, όπως οι οίκοι Balmain, Fath, Schiaparelli, Balenciaga, Givenchy, Rochas αλλά και να εικονογραφεί σελίδες για τα πιο διάσημα fashion περιοδικά. Τα έργα του, σήμερα, ανήκουν στις συλλογές των μεγαλύτερων μουσείων (όπως αυτό του Λούβρου), γκαλερί και συλλεκτών, αλλά και αποτελούν πηγή έμπνευσης για εκατοντάδες καλλιτέχνες- μεταξύ των οποίων και ο μοναδικός John Galliano.