Marc Jacobs: Από τον Perry Ellis στον Louis Vuitton

Marc Jacobs: Από τον Perry Ellis στον Louis Vuitton

Η πορεία του Αμερικανού σχεδιαστή μέχρι τον θρυλικό παρισινό οίκο

O Marc Jacobs είναι, αναμφισβήτητα ένας σύγχρονος Μίδας της μόδας, αφού τα ρούχα και fashion items με την υπογραφή του γίνονται sold out εν ριπή οφθαλμού. Όταν, το 1997, ο σχεδιαστής αναλάμβανε την καλλιτεχνική διεύθυνση του –διάσημου για τις τσάντες και βαλίτσες πολυτελείας- του ιστορικού οίκου, κανείς δεν περίμενε ότι οι prêt- a- porter δημιουργίες αλλά και οι all star συνεργασίες του με διάσημους ανθρώπους της τέχνης θα σηματοδοτούσαν μία νέα εποχή στην παράδοση του Louis Vuitton, και θα έκαναν τα ρούχα και αξεσουάρ του συνώνυμα του παρισινού chic.

Ο Marc Jacobs σχεδιάζει must- have μόδα, ενώ οι επιρροές του, ακόμα και αυτές πίσω από τα πιο εξεζητημένα σχέδιά του, προέρχονται από το κλασικό αμερικανικό ντύσιμο. Ο σχεδιαστής δανείζεται στοιχεία οικεία, από preppy σχολικές στολές, sportswear και τα κλασικά jeans και τα μετατρέπει εξαιρετικά καλοραμμένα, πολυτελή κομμάτια. Αυτή η ευθεία προσέγγιση, μαζί με την μόνιμη αναζήτηση της ποιότητας, είναι τα στοιχεία που του εξασφάλισαν δόξα, αλλά και ένα παγκόσμιο κοινό, που παραμένει πιστό στα σχέδιά του, εδώ και περίπου 25 χρόνια. Γεννημένος στη Νέα Υόρκη, το 1963, ο Jacobs ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά μίας τυπικής εβραϊκής οικογένειας. Οι γονείς του, Judy και Steve ήταν ατζέντηδες στο μεγαλύτερο γραφείο ταλέντων της Αμερικής, William Morris Agency. Σε ηλικία 6 ετών ο Marc έχασε τον πατέρα του, εξαιτίας επιπλοκών μετά από μία εγχείρηση ρουτίνας στην οποία υποβλήθηκε, και τα τρία παιδιά της οικογένειας, τα επόμενα χρόνια, έμειναν με την μητέρα τους, την οποία ο Marc έχει χαρακτηρίσει «ψυχικά ασθενή» και «ανίκανη να προσέχει τα παιδιά της» και τους πατριούς τους- αφού η Judy ξαναπαντρεύτηκε τρεις φορές μετά τον χαμό του συζύγου της. Λόγω της κακής του σχέσης με την Judy (η οποία δεν έφτιαξε και ποτέ- πρόσφατα ο σχεδιαστής παραδέχτηκε ότι αγνοεί το πού βρίσκεται η μητέρα του, καθώς ακόμα και ότι έχει να μιλήσει μαζί της πάνω από δύο δεκαετίες), στα πρώτα χρόνια της εφηβείας του ο Marc μετακομίζει στην περιοχή Upper West Side της πόλης, όπου ζει, μέχρι την ενηλικίωσή του, με την μητέρα του πατέρα του. Το 1981, σε ηλικία 18 ετών γράφεται στο διάσημο Parsons School of Design, όπου ξεχωρίζει αμέσως για το ταλέντο και την κοινωνικότητά του. Κατά την διάρκεια των σπουδών του εκεί κερδίζει διάφορα βραβεία, και καταφέρνει να πουλήσει τα πρώτα, πλεκτά του σχέδια στην νέοϋορκέζικη μπουτίκ Charivari.

Το 1984, ο Robert Duffy, νεαρό στέλεχος μίας εταιρείας επενδύσεων, επιθυμώντας να αλλάξει επαγγελματική πορεία, ψάχνει έναν συνέταιρο από τον χώρο της μόδας. Κάπως έτσι βρίσκεται στο πάρτι αποφοίτησης του Parsons, να παρατηρεί και να σημειώνει τα σχέδια σπουδαστών που του αρέσουν. Σημειώνει τρία σχέδια. Και τα τρία ανήκουν στον Marc. Την επόμενη ημέρα ο manager τηλεφωνεί στον σχεδιαστή και δίνουν αμέσως τα χέρια. Το 1986, η πρώτη συλλογή του label Marc Jacobs είναι γεγονός. Η συλλογή του χαρίζει την βράβευση του πρωτοεμφανιζόμενου ταλέντου από το Συμβούλιο Αμερικανών Σχεδιαστών Μόδας (CFDA). Το 1989, το δίδυμο Jacobs- Duffy αναλαμβάνει τον σχεδιασμό της γυναικείας sportswear σειράς του label Perry Ellis, από τον οποίο θα απολυθεί 3 χρόνια αργότερα, με αφορμή τις χαμηλές πωλήσεις της διάσημης -πλέον- σειράς, με έντονες επιρροές από την grunge σκηνή. Από το 1997, όταν ανέλαβε τον Louis Vuitton, ο Jacobs κατάφερε να εκσυγχρονίσει την εικόνα του οίκου με συλλογές που επαναπροσδιόρισαν την πολυτέλεια, την κομψότητα αλλά και το στοιχείο του επιθυμητού. Ο όμιλος- κολοσσός, στον οποίο ανήκει ο παρισινός οίκος, LVMH, αναλαμβάνει την επέκταση του οίκου του σχεδιαστή, ανοίγοντας νέες μπουτίκ, αλλά και με την κυκλοφορία μίας –εξαιρετικά επιτυχημένης και σήμερα ακόμα- σειράς αξεσουάρ. Η δεύτερη, πιο εμπορική, σειρά του Jacobs, Marc by Marc Jacobs, λανσάρεται την Άνοιξη του 2001.

Διαβάστε ακόμα:
Ποιος διάσημος Αμερικανός σχεδιαστής θα μείνει στην Ευρώπη, καθώς το σπίτι του πλημμύρισε από τον τυφώνα Sandy;
Οι 5 «θεοί» της μόδας που κάποτε ήταν... διπλοί!
Paris Fashion Week: Το show του οίκου Louis Vuitton