Είμαι έγκυος και θα γεννήσω πριν το γάμο. Τι γίνεται με το όνομα του παιδιού;

Είμαι έγκυος και θα γεννήσω πριν το γάμο. Τι γίνεται με το όνομα του παιδιού;

Ο νόμος έχει προβλέψει για όλα!

Πλέον το επώνυμο των παιδιών καθορίζεται πολύ πριν την γέννησή τους και συγκεκριμένα πριν τον γάμο των γονέων τους. Πολλές φορές, τα νεογέννητα παιδιά προσλαμβάνουν επώνυμο το οποίο δεν επιθυμούν οι γονείς τους ακριβώς διότι οι γονείς αγνοούν ότι πρέπει να δηλώσουν πριν τον γάμο τους το επώνυμο το οποίο επιθυμούν να προσλάβουν τα νεογέννητα παιδιά τους.

O σχετικός νόμος (άρθρο 1505 Αστικού Κώδικος) ορίζει ότι οι γονείς υποχρεούνται να έχουν προσδιορίσει το επώνυμο των παιδιών τους με κοινή αμετάκλητη δήλωσή τους. Η δήλωση γίνεται πρίν το γάμο, είτε σε συμβολαιογράφο είτε στο λειτουργό, ενώπιον του οποίου θα τελεσθεί ο γάμος. Ο λειτουργός οφείλει να ζητήσει την σχετική δήλωση. Tο οριζόμενο επώνυμο, κοινό για όλα τα παιδιά, μπορεί να είναι είτε το επώνυμο του ενός από τους γονείς είτε συνδυασμός των επωνύμων τους, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από δύο επώνυμα. Αν οι γονείς παραλείψουν να δηλώσουν (πριν τον γάμο, πολιτικό ή θρησκευτικό, πάντως όποιον τελείται 1ος) το ακριβές επώνυμο που θα'χουν τα παιδιά τους, τότε αυτά θα'χουν το επώνυμο του πατρός τους.

Συμπέρασμε: περιθώριο αλλαγής της γνώμης των μελλονύμφων υπάρχει μόνο μέχρι την τέλεση του γάμου. Aν η δήλωση γίνει μετά τον γάμο ή σε αναρμόδιο πρόσωπο, είναι άκυρη και άρα τα παιδιά θα πάρουν το επώνυμο του πατέρα. Το ίδιο θα συμβεί και εάν οι μελλόνυμφοι διαφωνούν και παντρευτούν χωρίς να έχουν υποβάλει προηγουμένως την κοινή δήλωση για το επώνυμο των παιδιών. Σύμφωνα με το Οικογενειακό Δίκαιο, το επώνυμο που διαλέγουν οι γονείς είναι κοινό και για τα επόμενα παιδιά τους το οποίο μπορεί να είναι το επώνυμο του ενός από αυτούς ή να αποτελείται από τα επώνυμα και των δύο γονέων, χωρίς να έχει σημασία ποιό θα προηγείται (ΑΚ 1502 παρ. 2).

Διαβάστε ακόμη:

Tι γίνεται όταν μία μέρα πριν το γάμο σας κυριεύει ο πανικός;

Να καλέσω τους πρώην στο γάμο μου;

Γαμήλιο μακιγιάζ ώρα μηδέν!