Αν ο Dali σχεδίαζε σπίτια

Αν ο Dali σχεδίαζε σπίτια

Ένα σπίτι στην Ολλανδία παίρνει στοιχεία από τη θάλασσα και τους πίνακες του Dali, καταφέρνοντας να ξεχωρίσει.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο 123DV βλέπει πολύ πιο μπροστά από την εποχή του, και η Villa Dali στο Vroondaal της Ολλανδίας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου σκέψης αυτής της ομάδας. Όσο για το όνομα της βίλας, οι σπιράλ τοίχοι και τα χολ που χάνονται ανάμεσά τους, μπορούν να σας δώσουν ένα στοιχείο για τον λόγο που επιλέχθηκε.

Το «ζεν» αυτό σπίτι έχει μια γλυκιά ροή στον σχεδιασμό του, ενώ ο πελάτης που το παρήγγειλε σίγουρα θα έμεινε ικανοποιημένος από την κυκλική κάτοψη του κτιρίου που έχει εμπνευστεί από το σχήμα του κοχυλιού, μιας και είναι λάτρης της θάλασσας.

Οι λοξές τεχνικές και οι οπτικές απάτες που δημιουργούνται είναι άμεσα επηρεασμένες από την τέχνη του Salvadore Dali, οδηγώντας τον επισκέπτη μέσα από κύκλους και στρογγυλά δωμάτια σε μια κεντρική σπιράλ σκάλα. Ανεβαίνοντάς την, φτάνει στον κυρίως όροφο όπου βρίσκεται η κουζίνα, η τραπεζαρία και η βιβλιοθήκη, ενώ έναν όροφο πιο πάνω, στον ίδιο κυκλικό ρυθμό, έχουν τοποθετηθεί το καθιστικό, το μπάνιο και το κυρίως υπνοδωμάτιο.

Βαρύ σκουρόχρωμο ξύλο, κυματιστές γραμμές, λαβύρινθοι, βαθιά χρώματα και εκκεντρικές λεπτομέρειες κάνουν τη Villa Dali ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά αλλά και σουρεάλ σπίτια που έχουμε δει ποτέ. Με τέτοιο όνομα, βέβαια, δεν γινόταν κι αλλιώς.