To Βιοκλιματικό κτίριο στο Γκάζι: Ένα απίστευτο έργο σε εξέλιξη!

To Βιοκλιματικό κτίριο στο Γκάζι: Ένα απίστευτο έργο σε εξέλιξη!

Αξίζει να το δούμε και να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των αρχιτεκτόνων

Ένα πραγματικά ξεχωριστό κτήριο, «φύτρωσε» και αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα στην καρδιά της Αθήνας, στο Γκάζι. Εμπνευσμένο από τη φυσική δομή του δέντρου μιμείται το φιλόξενο περιβάλλον που δημιουργεί και δρα προσαρμοστικά σε σχέση με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, προσπαθώντας να βρει τις ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθεί. Το Filter Building, λοιπόν, αναπτύσσεται σε ύψος χωρίς να καταλαμβάνει εμβαδό σε πλάτος και μας εντυπωσιάζει.

Σκοπός των αρχιτεκτόνων είναι οι κατοικίες να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσβαση στο φως και τον ήλιο καθώς και μεγάλη ανεμπόδιστη θέα. Τα διαμερίσματα τοποθετούνται πίσω από ένα ημιπερατό φίλτρο, που απαρτίζεται από φυτά επιφάνεια από διάτρητα μεταλλικά φύλλα. Το φίλτρο δρα προστατευτικά και φιλτράρει τον ήλιο και τη θέα ενώ προσφέρει κάλυψη και ηρεμία.

Το κτήριο βλέπει και στο δρόμο με θέα το Κέντρο και σε έναν ιδιαίτερο ειδικά διαμορφωμένο κήπο στον ακάλυπτο. Η όψη του στο δρόμο είναι αρκετά κλειστή και «αδιαφανής» πίσω από το φίλτρο ενώ τα πίσω διαμερίσματα και όσο ανεβαίνουμε η πίσω όψη γίνεται πιο ανοιχτή, με θέα την Ακρόπολη. Απαρτίζεται από 10 διαμερίσματα και ένα γραφείο. Η είσοδος είναι μία βάση-πιλοτή, από την οποία ξεκινά για να φτάσει στο μέγιστο ύψος. Το γραφείο βρίσκεται στον πρώτο όροφο και βγαίνει από το φίλτρο. Οι 4 κατοικίες είναι μεζονέτες, δύο από τις οποίες έχουν ιδιωτικά πράσινα δώματα και υπάρχουν και έξι μικρότερες κατοικίες με εργονομικό σχεδιασμό.

Το Filter Building έχει έντονη οικολογική συνείδηση καθώς δίνει έμφαση στο φυσικό φωτισμό των χώρων μέσα από μεγάλες τζαμαρίες, ενώ είναι διαμπερές και καλύπτεται από πράσινο που προσφέρει μόνωση, φιλτράρισμα του αέρα και μείωση της έντασης του θορύβου. Σε αυτό το βιοκλιματικό κτήριο κατοικιών, ενεργειακής κλάσης Β+ οι ένοικοι έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής διαχείρισης της ενεργειακής τους κατανάλωσης ενώ πολυκατοικία διαθέτει ασφάλεια με κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

Διαβάστε ακόμη:
Χωράνε δύο κρεβατοκάμαρες σε 36 τ.μ. ;

O Gérard Depardieu πουλάει το αρχοντικό του στο Παρίσι!

Η βίλα «γωνία» στο Ψυχικό