50 Αποχρώσεις του γκρι: Ο πανικός με το βιβλίο που αποθέωσε το S&M sex συνεχίζεται!

50 Αποχρώσεις του γκρι: Ο πανικός με το βιβλίο που αποθέωσε το S&M sex συνεχίζεται!

Γιατί έχουν κολλήσει τόσες γυναίκες με αυτό το βιβλίο;

Αφορμή για αυτό το άρθρο μερικά πρόσφατα διαζύγια παντρεμένων φίλων που θυμήθηκαν να διαβάσουν το βιβλίο σχετικά πρόσφατα, σε αντίθεση με αναγνώστριες της στήλης σεξ που δηλώνουν ότι το βιβλίο τους... άνοιξε τα μάτια.

Προσωπικά διάβασα το 50 Shades Of Grey- παρότι βαρέθηκα να το ολοκληρώσω εκείνη τη φορά- πριν από μερικούς μήνες σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό όπου πήγα μόνη. Ακολούθησα το hype της εποχής και θεώρησα ότι θα ήταν καλή παρέα. Στις πρώτες σελίδες, παρότι κάποιες παράγραφοι κούραζαν και ήταν αρκετά απλοïκές, σαν κορίτσι κι εγώ συγκινήθηκα κι ενθουσιάστηκα ακόμη. Πού να φανταστώ με αυτή την ρομαντική μελό αρχή τι με περίμενε...

Όταν πέρασα πια στο κομμάτι του σεξ, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι έχω στα χέρια μου τη μεγαλύτερη πατάτα. Συνέχισα να διαβάζω και η συνειδητοποίησή μου επιβεβαιωνόταν σελίδα προς σελίδα. Πιστεύοντας πως κάτι δεν έχω καταλάβει καλά και πως θα υπάρχει μία λογική εξήγηση ή κάτι ενδιαφέρον στη συνέχεια που θα δικαιολογεί τη μανία και τον πανικό, συνέχισα να διαβάζω και το μόνο που έβλεπα χωρίς να ξέρω πώς είναι η γυναίκα που το έγραψε... ήταν μία άσχημη ανέγγιχτη 50άρα που θα επιθυμούσε σαν τρελή να δοκιμάσει σαδομαζοχιστικό σεξ και γενικότερα να ζήσει όλη την ιστορία αποπλάνησης και 'γαλούχισης' της Anastasia από τον Grey στον κόσμο του dominant-submisive sex -χωρίς όμως να έχει κάνει ποτέ σεξ στη ζωή της. Δεν είναι 50άρα ακριβώς και ίσως έχει κάνει σεξ, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι κι έτσι!

Το 50 Αποχρώσεις του Γκρι όμως είναι σχετικά καλογραμμένο μυθιστόρημα αλλά θυμίζει έντονα Άρλεκιν- αν έχεις ακούσει/δει και μερικά πράγματα είναι αστείο. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε βιβλίο που ανήκει στην γυναικεία 'λογοτεχνία' να μιλά ωμά και να κάνει εικόνα σκηνές που θα μπορούσαν να κοσμούν αντρικό(αν υποθέσουμε ότι υπάρχει διαχωρισμός-εδώ γελάμε) hardore πορνό. Εκεί που ξενίζει είναι ο τρόπος περιγραφής. Σαν να διαβάζεις το 'Λογική κι Ευαισθησία' ένα πράγμα; Αυτό πιστεύω ήταν και το εμπορικό ευφύημα της Ε.L.James, που κέρδισε την ευαίσθητη γυναικεία ψυχή(χαχα) που πάντα ήθελε να δοκιμάσει αλλά δεν τολμούσε- που πάντα ζήλευε την ελευθερία του άντρα αλλά έσκυβε το κεφάλι στην πεποίθηση που ήθελε το kinky sex να είναι κατακριτέο. Το μέγεθος της επιτυχίας αυτού του κατά τα άλλα μέτριου βιβλίου, την απελευθέρωσε με το πρόσχημα του συναισθήματος.

Δύσκολα το χάφτεις... Αν όμως έχεις ζήσει μία στερημένη ερωτικά και σεξουαλικά ζωή με συμβιβασμούς, όπως πολλές γυναίκες, μπορεί από ό, τι φαίνεται και να το 'πιστέψεις'. Η ιστορία της παρθένου ετών 21, Anastasia Steele που αποπλανείται με την απόλυτη θέλησή της από τον 27χρονο αυτοδημιούργητο, μεγαλομεγιστάνα Άδωνι Christian Grey έγινε έτσι το American Dream πολλών γυναικών ανά τον κόσμο. Έχουμε και πολλά παραδείγματα γυναικών γύρω μας καθώς και αναγνωστριών που χάρη σε αυτό το βιβλίο, βελτίωσαν την ήδη υπάρχουσα σεξουαλική ζωή τους και το δηλώνουν περίτρανα. Πολλές σταμάτησαν εξαιτίας του να φοβούνται το σεξ και τις σκοτεινές γωνίες του και τα βρήκαν με τον εαυτό τους. Δεν είναι κακό να σου αρέσουν πιο ιδιαίτερες καταστάσεις και να το ανακαλύπτεις, όμως το βιβλίο ξεχνάει πολλά καθώς είναι σχετικά απογυμνωμένο από την πραγματική αίσθηση των πραγμάτων.

Υπόθεση; Η Anastasia αναγκάζεται να αντικαταστήσει την άρρωστη συγκάτοικό της και να πάρει εκείνη συνέντευξη από τον φτασμένο και απρόσιτο Christian Grey. Ο Grey λοιπόν, έχει πολλά πρόσωπα- δεν είναι αυτό που δείχνει. Δεν ξέρουμε αν είναι 50 τελικά αλλά σίγουρα είναι πολλά και κανένα δεν είναι αμιγώς άσπρο ή μαύρο. Η χημεία με την αθώα Anastasia είναι έκδηλη και ξεκινά μια 'γλυκιά' καταδίωξη από μέρους του προς εκείνη. Η κοπέλα είναι μία υπάλληλος σε κατάστημα με είδη σπιτιού και DIY κατασκευές- εκείνος διαθέτει μέχρι και ιδωτικό ελικόπτερο.

Εκείνη τον ερωτεύεται και επιθυμεί κάτι βαθύτερο, ενώ αυτός από την άλλη μπορεί να έχει ό, τι θέλει και αυτό που θέλει από εκείνη είναι φυσικά μόνο το σεξ. Κανένα συναίσθημα και σεξ με τους δικούς του αυστηρούς όρους. Της αποκαλύπτει τις σαδομαζοχιστικές του τάσεις, το υπόγειο άνδρο των οργίων του και της ζητά να υπογράψει ένα συμβόλαιο που θα την ορίζει ως υποτακτική του. Με όρους που θα ρυθμίζουν τα πάντα στη ζωη της: διατροφή, ντύσιμο, γυμναστήριο, υγεία, ύπνο κλπ... Εκείνη αρχίζει να το σκέφτεται πολύ σοβαρά και τελικά δέχεται. Ο Christian είναι control freak. Θέλει τον πλήρη έλεγχο και με τα ακριβά του δώρα, την απρόβλεπτη συμπεριφορά του και τα παιχνίδια μυστηρίου την εξιτάρει.

Κάνει σεξ μαζί του, δίνοντάς του κι εκείνου την εμπειρία της πρώτης φοράς μιας και από την εφηβεία του μυήθηκε στον κόσμο του σαδομαζοχισμού ως υποτακτικός μιας φίλης της μητέρας του και έκτοτε οι ερωτικές επαφές του ήταν μέσω συμβολαίου σε αυτά τα πλαίσια. Εκείνος ξεκινά να την μυεί στον άρρωστο και θελκτικό κόσμο του ενώ εκείνη σκέφτεται παρά τις αναστολές της, πως ίσως αυτός ο κόσμος του ηδονισμού είναι τελικά ο κόσμος για τον οποίο προοριζόταν. Κι εκείνος όμως φαίνεται να επηρεάζεται αρκετά από την κοπέλα, κάνοντας υποχωρήσεις και δοκιμάζοντας εμπειρίες που απέφευγε... Το θέμα είναι που καταλήγει όλο αυτό που εξελίχθηκε σε τριλογία. Μην περιμένετε να σας το αποκαλύψουμε....

Ας πούμε πως το βιβλίο διαβάζεται εύκολα και με μία ανάσα. Δεν σου μένει φυσικά κάτι στο τέλος, εκτός κι αν (όπως πολλές Αμερικανίδες) αποφάσισες να σπάσεις το κατεστημένο της ζωής σου και να βρεις τον δικό σου Christian Grey να σε μυήσει στο απόλυτο, παθιασμένο, σαδομαζοχιστικό σεξ, να σε κάνει δούλα και κυρά, να αισθανθείς αμνός προς σφαγή κλπ. Πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο εγκαταλείπουν σχέσεις, γάμους, οικογένειες και ζωές για να ζήσουν τις 50 δικές τους αποχρώσεις του έρωτα.

Για παράδειγμα μία αναγνώστρια του 50 αποχρώσεις του γκρι εξομολογείται και ζητά συμβουλή μέσα από γνωστό site εφημερίδας: «Μου άρεσε πολύ και δεν σου κρύβω ότι με έχει επηρεάσει. Έχω κολλήσει μαζί του. Θα ήθελα και εγώ να ζήσω μια παθιασμένη σχέση που να μην έχει όρια ή να ζήσω έντονες στιγμές στη σχέση που ήδη έχω (είμαι ένα χρόνο με κάποιον συνομήλικό μου αλλά η σχέση μας δεν έχει και πολύ πάθος).»

Ακολούθησε στους Times το εξής γράμμα: «Διάβασα τις 50 αποχρώσεις του γκρι και συνειδητοποίησα τι ζωή ήθελα να έχω και τι ζωή ζω. Δεν ζω. Είμαι παντρεμένη με δύο παιδιά και αποφάσισα να φύγω. Ίσως είναι λάθος αλλά νιώθω πως το χρωστάω στον εαυτό μου να μάθω το σώμα και τις ανάγκες μου. Να βιώσω το σεξ όπως της το έμαθε εκείνος. Να βρω το δικό μου Christian».

Και πόσα άλλα μηνύματα.... Χιλιάδες τέτοια γράμματα, χωρισμοί και διαζύγια ενώ οι πωλήσεις των BDSM ... βοηθημάτων στα sex shop απογειώθηκαν πέρα από κάθε λογική. Ευκατάστατοι άντρες μετατρέπουν τα υπόγειά τους σε ... άνδρα του σεξ και πολλά μαγαζιά κρύβουν μυστικούς ορόφους όπου ζευγάρια και μόνοι μπορούν να μυηθούν σε αυτό τον κόσμο. Ναι! Και στο Ελλάντα... Tο βιβλίο της χρονιάς -γιατί να το αρνηθούμε άλλωστε έκανε τις απανταχού γυναίκες να ονειρεύονται πάθη, μαστίγια, πολυτελή ζωή και αχόρταγους εραστές, ξεχνώντας πως δεν πρόκειται παρά για ένα μυθιστόρημα. Πως εκείνη που το έγραφε ενδεχομένως δεν γνωρίζει τις συνέπειες της εφαρμογής όλων αυτών των... πρακτικών. Δεν μπορούν να είναι όλα τόσο απολαυστικά, όπως δεν μπορούσε να είναι έτσι η πρώτη φορά που περιέγραψε για το σώμα της Anastasia, το αφρόλουτρο στην μπανιέρα, η επόμενη φορά... Στα μυθιστορήματα, οι καταστάσεις ωραιοποιούνται και οι ήρωες ακόμη και με την σκοτεινή τους πλευρά εξιδανικεύονται και τελειοποιούνται. Από την άλλη, η ιδέα της συγγραφέως να χρησιμοποιήσει μια 'κοινή' καθημερινή κοπέλα για ηρωίδα, έκανε πολλές να ταυτιστούν. Έξυπνο, εμπορικό trick.

Οι σαδομαζοχιστικές σχέσεις υποταγής και κυριαρχίας είναι και βιώνονται ως ακραίες. Κατά συνέπεια έχουν και εξίσου ακραίες συνέπειες. Η πραγματική ζωή δεν πατά στα σύννεφα... Και οι Christian Grey-δες δεν υπάρχουν, οι σαδιστές δεν ερωτεύονται έτσι και οι υποτακτικοί δεν κερδίζουν τις μάχες... Όστις θέλει ας το διαβάσει να βγάλει τα συμπεράσματά του μόνος του. Αν βέβαια, το βιβλίο κατάφερε να απελευθερώσει λίγο τα κοιμώμενα πνεύματα σε σχέση με το πώς ορίζουμε τις επιθυμίες μας, καλώς. Αν κατάφερε να αφυπνίσει γυναίκες που βάλτωναν σε χαμένες νεκρές σεξουαλικά ζωές, πάλι καλώς. Το μόνο που μας ανησυχεί είναι οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες που έχει δημιουργήσει στις περισσότερες.

Υγ: Το πρώτο μέρος της τριλογίας της Ε.L.James που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη, έχει μεταφραστεί σε 38 γλώσσες, σπάζοντας το ρεκόρ πωλήσεων του Κώδικα Da Vinci,του Ηarry Potter και δεν φαίνεται να έχει σκοπό να σταματήσει.

*Οργιάζουν δε, οι φήμες μεταφοράς του βιβλίου σε ταινία από τους παραγωγούς του Hollywood με υποψήφιο (επικρατέστερο) πρωταγωνιστή τον Alexander Skarsgård και κατά πόδας τον Robert Pattinson με τρίτο τον Ryan Gosling, ενώ για το ρόλο της Anastasia ακούγεται έντονα το όνομα της Emma Watson.

Διαβάστε ακόμη:

Oι 17 αντρικές συμπεριφορές στο Sex & The City που μας έκαναν έξαλλες!

Aπίστευτο: Διάσημος παρουσιαστής του BBC βίαζε επί δεκαετίες εκατοντάδες παιδιά