511.771.420 € : το υψηλότερο σύνολο σε δημοπρασία στην ιστορία της αγοράς τέχνης

511.771.420 € : το υψηλότερο σύνολο σε δημοπρασία στην ιστορία της αγοράς τέχνης

Στις 12 Νοεμβρίου ο οίκος δημοπρασιών Christie' s έγραψε ιστορία.

 

Ήταν μια από τις πιο πολυαναμενόμενες δημοπρασίες για τους συλλέκτες και τους λάτρεις της τέχνης, όμως, την εξέλιξη αυτή δεν νομίζω να την περίμεναν ούτε οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του οίκου δημοπρασιών Christie's.

Σαράντα δύο πλειοδότες ανταγωνίστηκαν σε μια άνευ προηγουμένου δημοπρασία αριστουργηματικών έργων των τελευταίων έξι δεκαετιών. Έργα μερικών από τους πιο διάσημους και σημαίνοντες καλλιτέχνης της σύγχρονης ιστορίας της τέχνης (Francis Bacon, Andy Warhol, Donald Judd, Lucio Fontana, Jackson Pollock, Mark Rothko, Jeff Koons, Christopher Wool, Roy Lichtenstein και Jean-Michel Basquiat) από επίσης διάσημες συλλογές όπως αυτές των Peter Brant, Robert A.M. Stern, Eric Clapton και Daimler βγήκαν στο σφυρί και δέκα νέα ρεκόρ στην ιστορία των δημοπρασιών γράφτηκαν.

Έντεκα έργα πωλήθηκαν για πάνω από 14,8 εκατομμύρια ευρώ το καθένα, τρία για πάνω από 37 εκατομμύρια ευρώ το καθένα, δεκαέξι για πάνω από 7,4 εκατομμύρια ευρώ το καθένα και πενήντα έξι για πάνω από 740 χιλιάδες ευρώ το καθένα. Για δεύτερη φορά στην ίδια χρονιά ο Christie's σπάει το ρεκόρ υψηλότερου συνόλου σε δημοπρασία με το ιστορικό σύνολο των 511.771.420 ευρώ, ενώ για 105,5 εκατομμύρια ευρώ πωλήθηκε το ακριβότερο στην ιστορία των δημοπρασιών έργο τέχνης (Lucien Freud triptych, Francis Bacon). Tέλος, το «Balloon Dog» του Jeff Koons είναι το έργο εν ζωή καλλιτέχνη που πουλήθηκε ακριβότερα στην ιστορία στην τιμή των 43,29 εκατομμυρίων ευρώ.

Μπείτε στον πυρετό των δημοπρασιών με το παρακάτω βίντεο και διαβάστε επίσης:

Πόσα χρήματα «έπιασε» τελικά η δημοπρασία με θέμα την Kate Moss;

Diana: ένα παραμυθένιο φόρεμά της σε δημοπρασία