«Παράξενος Κόσμος»: Η νέα ταινία της Disney είναι μια περιπέτεια που δεν έχεις ξαναδεί

«Παράξενος Κόσμος»: Η νέα ταινία της Disney είναι μια περιπέτεια που δεν έχεις ξαναδεί

Για να καταλάβεις ακόμα καλύτερα περί τίνος πρόκειται, ας εξηγήσουμε την υπόθεση, αποφεύγοντας τα… spoiler!

 

Σίγουρα το γνωρίζεις καλά πως ένα από τα πιο «δύσκολα» θέματα της κοινωνίας που ζούμε είναι η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της στον πλανήτη μας. Η κεντρική «ιδέα» είναι απλή, όμως από εκεί ως την κατανόησή της, μεσολαβεί μια πολύ σημαντική απόσταση – που χρειάζεται όμως να διανύσουμε όλοι μας, εδώ και τώρα, για να προλάβουμε να διασφαλίσουμε ένα «πράσινο» μέλλον, ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.

Αυτό ακριβώς το μήνυμα περνάει με τον πιο αποδοτικό τρόπο η νέα ταινία της Disney «Παράξενος Κόσμος», που βλέπουμε στους κινηματογράφους στην Ελλάδα από τη Feelgood Entertainment. Εξηγεί, δηλαδή, σε μικρούς και μεγάλους (όπως κάθε ταινία της Disney είναι το ίδιο απολαυστική και για τους μεγάλους που την παρακολουθούν) τι ακριβώς συμβαίνει στον πλανήτη μας από την ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλάζοντας τους ρόλους των «καλών» και των «κακών», όπως και όσο συχνά χρειάζεται.

Εμείς παρακολουθήσαμε τον «Παράξενο Κόσμο» στην avant premiere που διοργάνωσε το Mothersblog.gr με τη Feelgood Entertainment στις 23 Νοεμβρίου στα Village Cinemas του The Mall Athens και δεν έχουμε κάτι άλλο να σου πούμε, παρά να σπεύσεις να το απολαύσεις, εξηγώντας σου παρακάτω το γιατί!

Τι βλέπουμε στον «Παράξενο Κόσμο»

Για να καταλάβεις ακόμα καλύτερα περί τίνος πρόκειται, ας εξηγήσουμε την υπόθεση, αποφεύγοντας τα… spoiler!

Η ταινία λοιπόν ξεκινά από μια περιοχή του κόσμου που έχει μείνει πίσω τεχνολογικά – περίπου στην εποχή του τροχού -, την Αβαλόνια. Η ανάγκη εξερεύνησης είναι μεγάλη και αυτόν τον ρόλο έχει αναλάβει ο μεγάλος Γιάγκερ Κλέιντ, ένας σπουδαίος εξερευνητής και πατέρας του μικρού Σέρτσερ – που δεν φαίνεται να ενθουσιάζεται και τόσο με το πάθος του πατέρα του. Καθώς ξεκινούν την αποστολή να περάσουν τα μεγάλα βουνά που περικλείουν την Αβαλόνια, ο Σέρτσερ ανακαλύπτει ένα φυτό που μπορεί να είναι και «θαυματουργό» και αποφασίζει να προσπαθήσει να το «εκμεταλλευτεί» προς όφελος της κοινωνίας της πατρίδας του. Παρά τη διαφωνία με τον πατέρα του, δεν υποχωρεί και καθώς μεταφερόμαστε 25 χρόνια αργότερα, βλέπουμε πως τα έχει καταφέρει: Το φυτό, το «πάντο» έχει βοηθήσει την Αβαλόνια να προοδεύσει και ο ίδιος έχει αποκτήσει οικογένεια, ενώ έχει πραγματοποιήσει το όνειρό του και έχει γίνει αγρότης. Τα… προβλήματα αρχίζουν όταν το πάντο φαίνεται να προσβάλλεται από «κάτι», γεγονός που φέρνει τον Σέρτσερ αντιμέτωπο με μια νέα περιπέτεια: Πρέπει να βρει το πρόβλημα και τη λύση του, ώστε να προστατεύσει την ίδια την πατρίδα του.

Στο σημείο αυτό ξεκινά η ουσία της υπόθεσης, καθώς βλέπουμε την ομάδα των εξερευνητών να ανακαλύπτει έναν καινούριο, παράξενο κόσμο, γεμάτο «περίεργα» πλάσματα, άλλοτε εχθρικά και άλλοτε φιλικά. Πίσω από τις πολλές εκπλήξεις που συναντούν εκεί οι πρωταγωνιστές, εμείς οι θεατές έχουμε την ευκαιρία να λάβουμε μια σειρά από μηνύματα – όλα το ίδιο σημαντικά για τη ζωή, τη φύση, τον πλανήτη και την ανθρωπότητα, από τις απαρχές της έως σήμερα.

Οι συντελεστές της ταινίας

Αυτή η πρωτότυπη περιπέτεια δράσης των Walt Disney Animation Studios είχε ως επικεφαλής τον Don Hall και συνδιευθυντή/σεναριογράφο τον Qui Nguyen, σε μια παραγωγή του Roy Conli – όλοι τους καταξιωμένα ονόματα στον χώρο, γεγονός που μας προδιαθέτει για μια πραγματικά ποιοτική, απολαυστική ταινία. Όπως έχει δηλώσει σχετικά ο σκηνοθέτης Ντον Χολ, «η ταινία Παράξενος Κόσμος είναι εμπνευσμένη από τις κλασικές περιπέτειες και ταυτόχρονα είναι μια πρωτότυπη κωμική περιπέτεια animation για τις τρεις γενιές της οικογένειας Κλέιντ που ξεπερνούν τις διαφορές τους, ενώ εξερευνούν έναν παράξενο, θαυμαστό και πολύ συχνά εχθρικό κόσμο».

Στην ελληνική μεταγλώττιση, που παρακολουθούμε στους κινηματογράφους από τη Feelgood Entertainment συναντάμε τις φωνές των: Βαγγέλη Στρατηγάκου, Γιάννη Στεφόπουλου, Κωνσταντίνου Κλαυδιανού, Τζωρτζίνας Καραχάλιου, Στεφανίας Γουλιώτη, Αγγελου Λιάγκου, Ανδρέα Ευαγγελάτου, Ίριδας Πανταζάρα, Γιώργου Μαντά, Νικόλα Ζωζού, Βασιλικής Σούτη, Μαρίας Πλακίδη, Παναγιώτη Αποστολόπουλου.

Η ταινία έχει διάρκεια 97’.

Ένα μήνυμα για όλους

Είναι βέβαιο πως o «Παράξενος Κόσμος» θα σου προκαλέσει τη διάθεση για συζήτηση, ειδικά εφόσον την παρακολουθήσεις με ένα παιδάκι, είτε ως μαμά, είτε ως θεία, είτε ως νονά ή φίλη. Μετά από μία απολαυστική και διασκεδαστική ταινία, κατά την οποία θα γελάσεις, θα συγκινηθείς, θα γεμίσεις αγωνία και αδρεναλίνη, όπως σε κάθε «σωστή» περιπέτεια, θα θέλεις σίγουρα να συζητήσεις «τι είδαμε», «τι κρατάμε» και πώς όλα αυτά μας επηρεάζουν με το παιδί που πιθανώς να έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με την ανάγκη προστασίας του πλανήτη και σεβασμού προς τη φύση, αλλά και τον κάθε έναν, ξεχωριστό άνθρωπο.

Η ταινία «Παράξενος Κόσμος» συνεχίζεται στους κινηματογράφους από τη Feelgood Entertainment και έχει διάρκεια 97'.