Η Ελλάδα κέρδισε το στοίχημα στον τουρισμό και παραμένει στους top προορισμούς των ταξιδιωτών

Η Ελλάδα κέρδισε το στοίχημα στον τουρισμό και παραμένει στους top προορισμούς των ταξιδιωτών

Η τουριστική χρονιά θα εξελιχθεί στα επίπεδα του 2019 και ίσως λίγο καλύτερα, με την αγορά φέτος να λειτουργεί για πρώτη φορά μετά την πανδημία σε συνθήκες πλήρους κανονικότητας.

Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι η τουριστική βιομηχανία ανακάμπτει σιγά σιγά από την πανδημία του covid-19 όπου βίωσε το βαθύτερο σοκ στην ιστορία της, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού του ΟΗΕ.

Πολλά έχουν αλλάξει στον κλάδο από το 2019, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που μπόρεσαν να προσελκύσουν τους περισσότερους τουρίστες. Ο τουρισμός ήταν ένας από τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, σημειώνοντας απώλειες 2,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με νέα έκθεση ενός φορέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ (UNWTO) δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση για τον διεθνή τουρισμό, εξετάζοντας τον αντίκτυπο στη βιομηχανία από το 2020 μέχρι και σήμερα. Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 75%, από 1,5 δισεκατομμύριο το 2019 σε 400 εκατομμύρια το 2020.

Πώς η πανδημία του covid-19 επηρέασε τον τουρισμό

Όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, η Γαλλία, η Ισπανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να διατηρήσουν τις θέσεις τους ως οι τρεις κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί παγκοσμίως. Αντίθετα η Κίνα και η Ταϊλάνδη «εξαφανίστηκαν» από τον χάρτη με τις δέκα πρώτες θέσεις να καταλαμβάνονται πλέον από χώρες της Ευρώπης και την Αμερική.

ereuna1.jpeg

Όπως αναφέρει η έκθεση οι λόγοι για τις αλλαγές στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών περιλαμβάνουν κυρίως τις ποικίλες επιπτώσεις της κρίσης υγείας ανά χώρα και τις πολιτικές ταξιδιωτικών περιορισμών που εφαρμόζονται.

Screenshot-2023-09-21-155340.png

Σύμφωνα πάντα με το Statista.com o αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα σχεδόν διπλασιάστηκε το 2022 σε σχέση με το 2021 που μειώθηκε δραματικά με την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2022, η Ελλάδα κατέλαβε την πέμπτη θέση (με 28 εκατομμύρια τουρίστες) στη λίστα με τις προτιμώμενες Ευρωπαϊκές χώρες των ταξιδιωτών για το επόμενο ταξίδι τους. Η Αυστραλία κατέγραψε την υψηλότερη μέση διάρκεια παραμονής ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα. Το 2021, οι Αυστραλοί πέρασαν κατά μέσο όρο 28 νύχτες στην Ελλάδα, ενώ επισκέπτες από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν κατά μέσο όρο περίπου 16 και 14 νύχτες αντίστοιχα.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Παράσχης εκτίμησε ότι φέτος η τουριστική χρονιά θα εξελιχθεί στα επίπεδα του 2019 και ίσως λίγο καλύτερα, με την αγορά φέτος να λειτουργεί για πρώτη φορά μετά την πανδημία σε συνθήκες πλήρους κανονικότητας.

Πηγή κεντρικής: pexels.com