Η Έλενα Μαυρίδου μιλά για τις γυναίκες που παλεύουν με τους δαίμονές τους όπως εκείνη στο «Σώσε Με»

Κατερίνα Μπούσιου
Η Έλενα Μαυρίδου μιλά για τις γυναίκες που παλεύουν με τους δαίμονές τους όπως εκείνη στο «Σώσε Με»

Η τηλεοπτική ηρωίδα του «Σώσε με» στον ΑΝΤ1, η θεατρική ηθοποιός με τις τιμητικές διακρίσεις για τις παραστάσεις της και την αγάπη για τον κινηματογράφο, μιλά στο Queen.gr για τις γυναίκες που υποδύθηκε, για εκείνες που θαυμάζει στη ζωή της αλλά και το θεατρικό έργο που δημιούργησε από τη σιωπή σε μία αίθουσα τοκετού, όταν και εκείνη περίμενε να φέρει στη ζωή την κόρη της. 

Αν τη χαρακτηρίσεις ως εργάτρια του θεάτρου θα το θεωρήσει ως ύψιστη τιμή. Η Έλενα Μαυρίδου ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, δραματουργός και ως δασκάλα υποκριτικής, έχει το συνδυαστικό ταλέντο των μεγάλων του θεάτρου μίας άλλης εποχής και έχει δουλέψει πολύ για να έχει την πολυτέλεια να δημιουργεί τα όνειρά της. Ακόμη και περιοδεύοντας ασταμάτητα από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη.

Στο «Χώρος» δημιούργησε το θεατρικό κέντρο των ονείρων της, τα οποία μοιράζεται αρκετές φορές και με τον σύζυγό της, Δημήτρη Λάλο, (τον Μαθιό του Σασμού), συνεχίζοντας όμως να κάνει κινηματογράφο με μία άλλη ματιά και αισθητική, αφού αγαπά να συνεργάζεται με νέους δημιουργούς.

Εδώ και μερικές μέρες όμως κάνει και το ντεμπούτο της στην τηλεόραση στην σειρά του ΑΝΤ1 και του ΑΝΤ1 + «Σώσε με», ένα αστυνομικό θρίλερ με την κινηματογραφική σφραγίδα του Πιέρρου Ανδρακάκου με βάση την τοπική κοινωνία της Κομοτηνής, στην κοιτίδα δύο διαφορετικών πολιτισμών και δύο διαφορετικών θρησκειών.

Υποδύεται μία δυναμική αστυνομικό με κρυφές και φανερές πλευρές και την προσεγγίζει όπως και τις θεατρικές της ηρωίδες. Η Έλενα Μαυρίδου έχει μία αγάπη στη σύγχρονη γυναίκα, στις πραγματικές της ανάγκες, τις αδυναμίες και τους ρόλους της.

https://www.instagram.com/p/CmBtyNqqODp

Ποιες γυναίκες θαυμάζετε στη ζωή σας;

Θαυμάζω όλες αυτές τις γυναίκες που αναζητούν τον εαυτό τους και παλεύουν με τους δαίμονές τους. Που έχουν τη δύναμη να καταρρίψουν τα στερεότυπα και να διεκδικήσουν μια διαφορετική ζωή.

Σέβομαι επίσης τις γυναίκες που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τα όνειρά τους για να φροντίσουν κάποιον συγγενή ή τα παιδιά τους, γιατί απλά δεν υπάρχει κανείς άλλος να το κάνει αντί για αυτές. Κάθε άνθρωπος που θυσιάζει τα όνειρά του για να στηρίξει κάποιον άλλον, αξίζει τον σεβασμό μας. Όλες οι γυναίκες που αγωνίζονται για κάτι καλό, για κάτι που πιστεύουν, είναι αξιοθαύμαστες.

https://www.instagram.com/p/CjXZKiGKIEs

Για μία ηθοποιό που γνωρίζει μία μεγάλη τιμή με το να παίρνει δύο βραβεία σε μικρή ηλικία, όπως εκείνο του Κάρολου Κουν και της Μελίνας Μερκούρη, δημιουργείται ένα μεγαλύτερο άγχος για να φανεί στο μέλλον αντάξια; Το νιώσατε;

Εάν θέλει κάποια φωνή μέσα σου να κάνεις κάτι καλά, για αυτήν τη φωνή δουλεύεις και αυτό θα κάνεις. Θα συνεχίσεις να προσπαθείς για το καλύτερο. Πρέπει όμως να ρισκάρεις να αποτύχεις. Σε τέτοιες διαδρομές μπορεί να έρθουν και βραβεία μπορεί και όχι.

Τα αφηγήματα που δημιουργούμε και υπερασπιζόμαστε έχουν να κάνουν με μια εσωτερική κρυφή στρατηγική. Ένα παιχνίδι του εγκεφάλου για να βρίσκουμε κίνητρα και ερεθίσματα για δημιουργία.

https://www.instagram.com/p/CkQCUlyLjdr

«Πρέπει να ρισκάρεις να αποτύχεις»

Επιδιώξατε να ακολουθήσετε έναν αυτόνομο δρόμο στο θέατρο μαζί με τους συνεργάτες σας και τον σύζυγό σας Δημήτρη Λάλο. Να στηριχτείτε στις δικές σας δυνάμεις. Αυτό σημαίνει ότι πήρατε και ένα οικονομικό ρίσκο; Υπήρξαν δύσκολες στιγμές;

Φυσικά. Διότι η διαχείριση πολλών διαφορετικών τομέων, το θέατρο, η καλλιτεχνική διεύθυνση, η παραγωγή, αλλά και το δημιουργικό κομμάτι είναι μια πολύπλοκη χορογραφία που απαιτεί χρόνο και καλή οργάνωση. Όταν δε, αυτό έχει συμβεί χωρίς την οικονομική στήριξη παραγωγών, καταφέρνει να αναπτύσσεται και υπάρχει ένα πνεύμα ελευθερίας. Βρισκόμαστε όμως στη διαδικασία συζητήσεων με παραγωγούς για την επόμενη σεζόν προκειμένου να περάσουμε σε μια καινούρια περίοδο ως θέατρο και να δοκιμάσουμε καινούργια πράγματα.

https://www.instagram.com/p/CmWc9Naoi03

Τι είναι αυτό που σας λυγίζει και τι είναι αυτό που σας δίνει δύναμη;

Μας λυγίζει όλους - όπως και σε εμένα - κάθε τι που μας πονάει για καιρό και μας δίνει δύναμη η ορμή, η αγάπη και η φαντασία.

https://www.instagram.com/p/CkYv_jsLgFM

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που έχει μία γυναίκα του σήμερα, στον καθημερινό αγώνα που κάνει να είναι καλή ως μαμά, καλή ως επαγγελματίας, καλή ως σύζυγος; Τι σας λέει η πείρα σας;

Η αφοσίωση, η επιμονή, η συνδυαστική σκέψη και το χιούμορ.

https://www.instagram.com/p/CgpEHrmKc0V

Το θεατρικό σας έργο «Η Πτέρυγα» προέκυψε σε ένα προσωπικό σας βίωμα την περίοδο της εγκυμοσύνης σας. Τι σας δίδαξε και πώς προέκυψε;

Ότι η ζωή όσο εύθραυστη είναι, άλλο τόσο είναι δυνατή και βρίσκει τον δρόμο της. Η παράσταση αυτή ήταν μια παράσταση με ελάχιστο λόγο, στα όρια της performance με θέμα τη μνήμη από την περίοδο της κύησης πολλών διαφορετικών γυναικών που νοσηλεύτηκαν σε πτέρυγες κυήσεων. Στο θέατρο συγκεντρώσαμε αληθινές συνεντεύξεις και περιστατικά γυναικών, γιατρών και ανθρώπων που είχαν κάποιο βίωμα να μοιραστούν μαζί μας. Στόχος δεν ήταν να κάνουμε μια παράσταση με πραγματικές διηγήσεις.

Συχνά στις αφηγήσεις υπήρχαν στιγμές που σώπαιναν οι άνθρωποι, και αυτή η περιοχή είναι που ήθελα να εξερευνήσουμε. Να χτίσουμε μια παράσταση σιωπής σε σχέση με το βίωμα της παραμονής σε ένα νοσοκομείο κυήσεων. Η παράσταση εστίαζε στη μητέρα και στη μνήμη καθώς και στην επιθυμία για ζωή. Μιλάμε για τη μητέρα όχι μόνο ως γυναίκα, αλλά σαν το κέντρο και τη μήτρα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η παράσταση η «Πτέρυγα» ήταν φτιαγμένη για να εξερευνήσουμε την περιοχή εκείνη μέσα μας που φυλάει κάτι από τις αγωνίες και τις σκέψεις μας όταν βρισκόμαστε κοντά στη ζωή και στον θάνατο. Το άγνωστο. Κάτι μεγαλύτερο από εμάς.

Υποδύεστε την Δέσποινα, μία δυναμική αστυνομικό στο ψυχολογικό θρίλερ «ΣΩΣΕ ΜΕ» του ΑΝΤ1+. Τι διαφορετικά χαρακτηριστικά έχει αυτή η γυναίκα, τα οποία την κάνουν ενδιαφέρουσα;

Η Δέσποινα Λουκίδη είναι μια δυναμική αστυνομικός από το εγκληματολογικό. Στόχος της είναι να διαλευκάνει τις δολοφονίες δυο νέων γυναικών. Ζει στην Αθήνα σε ένα ανδροκρατούμενο εργασιακό περιβάλλον που την πιέζει. Για την υπόθεση παίρνει μετάθεση στη γενέτειρά της, την Κομοτηνή. Εκεί έρχεται αντιμέτωπη με σκάνδαλα της περιοχής, οικογενειακά δράματα και το παρελθόν της παιδικής της ηλικίας από το οποίο κάποτε προσπάθησε να ξεφύγει. Μοναχική και εθισμένη στον τζόγο, χρωστώντας λεφτά, κινδυνεύει από τους δανειστές της. Ο χρόνος όμως την πιέζει να λύσει τα εγκλήματα και αυτό γίνεται προσωπική της υπόθεση. Επιθυμεί να κάνει το καλύτερο. Σε τέτοιο βαθμό που αγνοεί τον εαυτό της. Καταρρέει εσωτερικά. Αυτοκαταστροφική για τον εαυτό της, ηρωίδα για τους άλλους.

Αυτό το διαφορετικό και αντιφατικό είναι που σας γοήτευσε στον ρόλο;

Η Δέσποινα Λουκίδη είναι ένας χαρακτήρας που έχει ένα εσωτερικό φίλτρο, μια εσωτερική κλίμακα μέτρησης αξιών που είναι γεμάτη αντιφάσεις. Η αυτοματαίωσή της είναι η σωτηρία των υπολοίπων. Σκληρή με τον εαυτό της, ευαίσθητη με τους άλλους. Αυτές οι αντιφάσεις με γοήτευσαν, γιατί αυτό την κάνει μια ευαίσθητη ανθρώπινη φιγούρα και όχι μια στεγνή ηρωίδα αστυνομικού θρίλερ.