Μαρία Κηλαηδόνη: «Αν υπάρχει αγάπη στην οικογένεια και αυτή δίνεται άνευ όρων, υπάρχει βάση»

Πατούλια Κατερίνα
Μαρία Κηλαηδόνη: «Αν υπάρχει αγάπη στην οικογένεια και αυτή δίνεται άνευ όρων, υπάρχει βάση»

«Από την σχέση των γονιών μου έμαθα το πόσο σημαντικός είναι ο σεβασμός ανάμεσα στο ζευγάρι, αλλά και η ελευθερία που χρειάζεται το κάθε άτομο για να μπορεί να λειτουργήσει καλά και μέσα στην σχέση», τονίζει η Μαρία Κηλαηδόνη για τη σχέση της Άννας Βαγενά και του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

«Στα τέλη του 2018 έγινα για πρώτη φορά μητέρα, στον πρώτο μου γιό, τον Λουκιανό. Λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα «ήρθε» και ο δεύτερος γιός μου, ο Παναγιώτης. Η μητρότητα ήταν κάτι με που με συνεπήρε πραγματικά. Όταν ήρθε η ώρα να επιστρέψω στην δουλειά μου και να γράψω και πάλι μουσική, τα τραγουδάκια που μου βγήκαν αβίαστα ήταν παιδικά». Κάπως έτασι ξεκινάει το σημείωμα της Μαρίας Κηλαηδόνη για την παιδική παράσταση «Τα Γενέθλια της Ριρίκας»!

Κεντρικό θέμα της παράστασης η φιλία, ένας ύμνος σε αυτή και στους φίλους μας, που χωρίς αυτούς η ζωή μας θα ήταν πολύ πιο δύσκολη!

Μιλήσαμε με τη Μαρία Κηλαηδόνη ως μαμά προς μαμά, μοιράστηκα μαζί της το άγχος που κουβαλάω κι εγώ για τα δικά μου παιδιά, τη σημασία των γενεθλίων στη ζωή μας και φυσικά συμφώνησα μαζί της στο πολύ βασικό για τη ζωή μετά τη μητρότητα: Καλό είναι οι μελλοντικοί γονείς να είναι όσο καλύτερα γίνεται προετοιμασμένοι.

kilaidoni6.jpg

Η φιλία είναι το κεντρικό σύνθημα «Στα Γενέθλια της Ριρίκας» κι έχεις αναφέρει πως είχες πάντα καλούς φίλους στους οποίους μπορούσες να βασιστείς στα δύσκολα και να γιορτάσεις στα ωραία. Έχεις το άγχος για το πόσο τυχερά θα είναι τα παιδιά σου σε σχέση με τους φίλους τους, ειδικά όσο μεγαλώνουν;

Δεν θα το ονόμαζα άγχος ακριβώς, αλλά σίγουρα θα ήθελα και τα παιδιά μου να έχουν καλούς φίλους στο πλευρό τους μεγαλώνοντας. Με μεγάλη μου χαρά πάντως διαπιστώνω ότι ήδη, ο μεγάλος μου γιος ο Λουκιανός που είναι πέντε χρονών τώρα, έχει μερικά αγαπημένα φιλαράκια από το νηπιαγωγείο και από την γειτονιά που μένουμε και ο μικρός μου, ο Παναγιώτης που είναι τριών, ξεκίνησε να μου μιλάει ήδη για τον καλύτερό του φίλο τον Φοίβο!

Με σπουδές στην κοινωνική εργασία και έχοντας δουλέψει ως κοινωνική λειτουργός και ως μαμά δύο μικρών αγοριών, τι χρειάζονται πραγματικά τα παιδιά σήμερα για να είναι ευτυχισμένα;

Καταρχάς τα παιδιά χρειάζονται αγάπη.

Νομίζω ότι αν υπάρχει αγάπη στην οικογένεια και αυτή δίνεται άνευ όρων και εκφράζεται μεταξύ των μελών της, υπάρχει η βάση.

Από εκεί και πέρα εγώ πιστεύω πολύ στη σταθερότητα όσο γίνεται μέσα στην οικογένεια, σε ένα σχετικά σταθερό πρόγραμμα και ρουτίνα στη ζωή τους, στο βαθμό του δυνατού πάντα. Επίσης, νομίζω ότι τα παιδιά χρειάζονται ελεύθερο χρόνο στην ζωή τους.

Ειδικά σήμερα που όλοι τρέχουμε σαν τρελοί, τα παιδιά κερδίζουν πολλά περισσότερο έχοντας ελεύθερο χρόνο μέσα στη μέρα τους για να τον κάνουν ό,τι θέλουν παρά με το να τους γεμίζουμε το πρόγραμμα με χίλιες και μια εξωσχολικές δραστηριότητες.

Τέλος, πιστεύω πολύ στα όρια, όσο δύσκολο μπορεί να είναι μερικές φορές να τους τα περάσουμε. Μόνο με όρια όμως τα παιδιά αποκτούν την αίσθηση της ασφάλειας, που τόσο πολύ χρειάζονται.

kilaidoni.jpg

Μουσική, υποκριτική, συγγραφή: Ποια είναι τελικά η πιο μεγάλη σου αγάπη (αυτή τη στιγμή)!

Η μουσική είναι, ήταν και θα είναι η πιο μεγάλη μου αγάπη. Μπορώ να πω πάντως ότι και οι δύο καινούριες εμπειρίες που είχα τα τελευταία χρόνια, η συγγραφή του παιδικού βιβλίου και η υποκριτική στην παιδική μας παράσταση μού έδωσαν πολλή χαρά και με έκαναν πλουσιότερο άνθρωπο.

Τα παιδιά είναι οι πιο ενθουσιώδεις αλλά συνάμα και οι πιο δύσκολοι θεατές. Πώς έχει καταφέρει η ιστορία της Ριρίκας να τους κερδίσει; Βοηθάνε τα μουσικά όργανα επί σκηνής;

Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν είναι ένα μόνο συστατικό της παράστασής μας που τους έχει κερδίσει, νομίζω ότι είναι ο συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Σίγουρα η ζωντανή μουσική «μαγεύει» τα παιδιά, αλλά επίσης τους αρέσει πολύ νομίζω η απλότητα της ιστορίας, το ότι τους βάζουμε να συμμετέχουν ενεργά κατά τη διάρκεια της παράστασης αλλά και το χιούμορ που πάντοτε χρησιμοποιούμε.

Έχεις πει πως μετά τον ερχομό των γιων σου, η επιστροφή στη δουλειά σε βρήκε να συνθέτεις αβίαστα παιδικά τραγούδια. Τι άλλο έχει αλλάξει στη ζωή σου η μητρότητα;

Η μητρότητα έχει αλλάξει τα πάντα στη ζωή μου! Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος τομέας που να έχει παραμείνει ο ίδιος μετά τον ερχομό των παιδιών μου. Τα επαγγελματικά μου πρώτα-πρώτα, η σχέση με τον σύντροφό μου, η προσωπική μου ζωή, όλα. Ο ερχομός ενός παιδιού το κάνει αυτό, χωρίς βέβαια τα ίδια τα παιδιά να το γνωρίζουν. Καλό είναι όμως να το γνωρίζουν οι μελλοντικοί γονείς και να είναι, όσο γίνεται, καλύτερα προετοιμασμένοι.

Σίγουρα πάντως αυτές οι αλλαγές είναι προς το καλύτερο, κανείς ωριμάζει και γίνεται τελικά καλύτερος άνθρωπος, απλά στην αρχή μέχρι κανείς να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα περνάει ένα αρκετά μεγάλο σοκ.

Γενέθλια: Η πιο σημαντική ημέρα του χρόνου; Η πιο αγχωτική ημέρα για ένα ακόμα κεράκι που μπαίνει στην τούρτα; Ή μια ακόμα ευκαιρία για γιορτή;

Εμείς στην οικογένειά μου γιορτάζαμε πάντα με μεγάλη χαρά τα γενέθλια μας. Θυμάμαι πάντοτε μεγάλες γιορτές και μια πολύ χαρούμενη ατμόσφαιρα εκείνες τις μέρες. Ακόμα και σήμερα, εξακολουθώ να είμαι χαρούμενη την ημέρα των γενεθλίων μου και νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για έναν ακόμα χρόνο που πέρασε και για όλα τα καλά που έχω στη ζωή μου.

kilaidoni2.jpg

Τώρα που έχεις μπει στον μαμαδόκοσμο, πόσο αγχωτικό είναι ένα παιδικό πάρτι γενεθλίων, τι μπορεί πραγματικά να πάει στραβά και πώς μπορεί η ιστορία της Ριρίκας να βοηθήσει κάθε μαμά σε απόγνωση;

Ένα πάρτυ δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να είναι, κατά τη γνώμη μου, πηγή άγχους. Είτε αυτό είναι παιδικό, είτε είναι πάρτυ ενηλίκων. Πρέπει να είναι πηγή χαράς και μόνο! Αν μοιραζόμαστε τη γιορτή μας με τους φίλους μας και με ανθρώπους που μας αγαπάνε τότε, ό,τι κι αν πάει στραβά, σίγουρα αντιμετωπίζεται. Το άγχος νομίζω έρχεται όταν θέλουμε να αποδείξουμε κάτι σε ανθρώπους που δεν τους ξέρουμε ή που δεν νιώθουμε άνετα μαζί τους και έτσι έχουμε χάσει νομίζω το νόημα της γιορτής. Μια γιορτή γίνεται για να γιορτάσουμε κάτι και όχι για να αποδείξουμε οτιδήποτε σε οποιονδήποτε.

‘Ησουν τυχερή να μεγαλώσεις σε ένα σπίτι με δύο γονείς που έζησαν μαζί μια ζωή με πολύ μεγάλη αγάπη. Πόσο εύκολο είναι τελικά το μαζί και ποιο είναι το πιο σπουδαίο μάθημα που θεωρείς πως σου δίδαξε η αγάπη αυτή;

Είναι πάρα πολύ δύσκολο να διατηρήσει κανείς μια καλή σχέση με τον σύντροφό του μέχρι το τέλος της ζωής του. Είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα στη ζωή. Θέλει πάρα πολλή δουλειά και από τις δύο μεριές, δουλειά που δεν πρέπει να σταματάει ποτέ.

Όταν κάποιος επαναπαυτεί στη σχέση του και τη θεωρήσει δεδομένη, τότε νομίζω αρχίζει το πρόβλημα.

Από την σχέση των γονιών μου έμαθα το πόσο σημαντικός είναι ο σεβασμός ανάμεσα στο ζευγάρι, αλλά και η ελευθερία που χρειάζεται το κάθε άτομο για να μπορεί να λειτουργήσει καλά και μέσα στην σχέση.

Αν έχεις καλούς φίλους στο πλευρό σου θα χαμογελάσεις. Αν τα παιδιά σου περνάνε τις πρώτες τους απογοητεύσεις στον τομέα της φιλίας, αν καρδιοχτυπούν για μια πρόσκληση σε κάποιο παιδικό πάρτι, κλείσε ένα εισητήριο για σένα και για εκείνα στο Θέατρο Μεταξουργείο κάθε Κυριακή.

Info: «ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ ΡΙΡΙΚΑΣ» | Μια παιδική μουσικοθεατρική παράσταση για τη φιλία από τη Μαρία Κηλαηδόνη

Τι θα συμβεί όταν τα γενέθλια μιας αρκουδίτσας κινδυνεύουν ν’ αποτύχουν παταγωδώς; Υπάρχει άραγε λύση και τι ρόλο θα παίξουν ο Πι, ο Ρο και ο Διονύσης ο Κροκόδειλος;

Η Μαρία Κηλαηδόνη και δύο ακόμα μουσικοί, ο Θέμος «Apicos» Ρίζος στην κιθάρα και ο Αλέξης Στενάκης στο πιάνο και το κλαρινέτο, μας «συστήνουν» τη Ριρίκα και τους φίλους της μέσα από ένα τρυφερό ταξίδι γεμάτο ζωντανή μουσική, φαντασία και πολύ χιούμορ!

Μια μουσικοθεατρική παράσταση, βασισμένη στο παιδικό βιβλίο της Μαρίας Κηλαηδόνη «Τα Γενέθλια της Ριρίκας» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη και, εκτός από το υπέροχο παραμύθι, περιλαμβάνει τραγούδια σε στίχους και μουσική της ίδιας, που κυκλοφορούν από την Minos EMI.

Λίγα λόγια για την ιστορία

Σήμερα είναι τα γενέθλια της Ριρίκας, της αρκουδίτσας! Φέτος όμως είναι η πρώτη χρονιά που θα γιορτάσει μόνη της αφού πρόσφατα μετακόμισε σε ένα άλλο βουνό, μακριά από την οικογένειά της για να ζήσει μόνη της. Για να της φτιάξει η διάθεση σκέφτηκε να κατέβει στην πόλη και να φάει το αγαπημένο της παγωτό φιστίκι από το καλύτερο παγωτατζίδικο του κόσμου!

Στον δρόμο η Ριρίκα συναντάει έναν έναν τους καλύτερους της φίλους: Τον Πι και τον Ρο, τα δύο δίδυμα σκαντζοχοιράκια που φτιάχνουν υπέροχα βεγγαλικά, τον Διονύση τον κροκόδειλο, τον εξαιρετικό ζαχαροπλάστη, τον Τίτο και την Λία, τα δύο λιοντάρια, τους φοβερούς μουσικούς και τον Τσάρλι, το καγκουρό, τον εκπληκτικό χορευτή. Όταν οι φίλοι φτάνουν στο παγωτατζίδικο και το βρίσκουν κλειστό, καλούνται να σώσουν την κατάσταση!

Μια ιστορία που μιλάει με απλό τρόπο στα παιδιά για την τεράστια αξία της φιλίας και μας μαθαίνει ότι για όλα τα προβλήματα υπάρχει μια λύση!

Προπώληση: https://t.ly/ZPp9r